Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

PRZETOKA u niemowlaka!! Proszę o informacje

Polecane posty

Gość gość

Witam! Właśnie dowiedziałąm się że może moja 10m-c córka ma przetokę :( dostaliśmy maść do zroboenia w aptece oraz czopki glicerowe i narazie tyle, mamy obserwować i jak co zaś kontrola i się zobaczy :( Czy któraś z Was też miała taki problem u swoich pociech? Proszę o wszystkie uwagi i opinie

Gość gość
Jaka przetoka? Możesz jaśniej? ? Mój syn tez ma przetoka która ma nazwę. ...

Gość gość
Moje dziecko też ma przetokę , ale wieńcową.

Gość gość
Pierwsze słyszę o czymś takim. Mój synek ma inną przetoka, sama mu się nie zrobiła

Gość gość
znalazlam nazwe w ksiazeczce przetoka okoloodbytnicza

Gość gość
Poczytaj o tym . Najgorsze co to może czekać dzieciaka zabieg. Ale głową do góry mój jest 9 i ma się dobrze

Gość gość
Przetokę leczy się wyłącznie chirurgicznie, sama się nie zrośnie, a może prowadzić do ropni i innych komplikacji. Pamiętaj, że każdy stan gorączkowy może wynikać właśnie z tej przetoki, która jest kanałem zapalnym. Obserwuj, czy ta okolica nie puchnie, możesz psikać na zewnątrz octeniseptem. A przede wszystkim szukaj chirurga, który to zoperuje, żeby dziecko moglo żyć normlnie. Bez zabiegu basen odpada, rower odpada, siedzenie w piasku odpada........ Ja sama leczyłam przetokę u siebie , po operacji jest ok. W Warszawie jest profesor Sudoł- Szopińska, która wykonuje usg przetok, ale nie wiem jak to jest w przypadku dziecka. Zadzwoń do niej, telefon znajdziesz na internecie. Może ona poradzi Ci, do jakiego chirurga masz się udać.

Gość gość
To prawda, że w pierwszym roku życia wykonuje się tylko konieczne operacje. Jeżeli jest dziurka koło o***tu, to jest przetoka.To paskudztwo się rozrasta, więc zbyt długie czekanie może skomplikować sprawę, bo przetoka może dotrzeć do zwieraczy. Poczytaj jeszcze o klejeniu przetok (fistula plug). Szukaj proktologa dziecięcego- ale to może być np Warszawa. Ta choroba to nie nowotwór, ale paskudztwo straszne, jak rozwinie się stan zapalny to i sepsa może się rozwinąć, więc szukaj już teraz, bo na NFZ kolejka kilkumiesięczna na zabieg pewnie będzie. Zrób też posiew z tej rany, to przynajmniej antybiotyk dobry do smarowania dostaniesz, i po operacji też właściwy. A z tymi czopkami to też bądź ostrożna.

Gość gość
No tak specjalnie poszlam juz teraz prywatnie do chirurga dzieciecego,pediatry i kazal czekac bo po pierwsze moze bedzie to jakas mala ranka( no chociaz niestety wyglada mu to na przetoke:( ) a jesli przetoka to moze sie zamoistnie zrosnac jak tylko pojawi sie guzek lub ropien mam przyjechac i bedziemy dzialac dalej na NFZ wiem że trzeba na wszystko czekać zreszta moj pediatra do ktorego chodzilam zamiast dac zaraz skierowanie kazal czekac i obserwowac i przyjsc na kontrole zamiast dac zaraz skierowanie jak i tak sa kolejki do spejalistow nie wytrzymalam i sama poszukalam lekarza. A teraz widze ze nie pozostaje mi nic innego jak szukac proktologa.

Gość gość
A jest jakiś wyciek z tej przetoki?

Gość gość
nie właśnie nic się nie saczy ani nie pojawil sie zaden ropien czy guzek

Gość gość
a jakie objawy są przy przetoce u dziecka?

Gość gość
Jeśli z przetoki nic nie leci, to znaczy, że jest ślepa (zamknięta od strony kanału jelita) i bez większego stanu zapalnego. Nie martw się, ważne że masz diagnozę, po operacji nie boli, tylko są kłopotliwe zmiany opatrunków (po kilku zmianach będziesz ekspertem). Po wypróżnieniu myj córeczce pupę, a otwór przetoki psiknij octeniseptem- nie szczypie. Można go kupić w większej butelce, bardziej się opłaca. I szybko zrób jej operację, bo u dziewczynek/kobiet przetoka może się rozgałęzić do pochwy. Jest mała, zapomni. Mój syn swojej operacji przepukliny i okolic obojczyka wcale nie pamięta, miał wtedy 14 miesięcy.