Go艣膰 Ewa2950 Napisano Luty 6, 2015 Witam. 3 lata temu mia艂am laserow膮 korekcj臋 obu oczu technik膮 EPI-LASIK w OKO Laserze w Warszawie na Grzybowskiej. Wada plusy i astygmatyzm: OP: + 3,25/-1,5 OL: + 4,25/-2,0 Operacja si臋 nie powiod艂a i po up艂ywie roku czasu poprawiali mi jedno oko i wysz艂o jeszcze gorzej ni偶 za pierwszym razem. Nadal musz臋 nosi膰 okulary - jedne do dali, drugie do bli偶y. Widzenie mam nieostre i zamazany obraz. Zosta艂o przymglenie. Lekarka zapewnia艂a, 偶e wada b臋dzie zdj臋ta do zera. Gdzie szuka膰 pomocy? Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 go艣膰 Napisano Luty 6, 2015 naprawde tragedia-skad wiedzialas ze masz isc akurat tam na ul.Grzybowska?kazdy musi szukac i dowiadywac sie o lekarzach u ktorych maja zamiar poddac sie zabiegu. Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 go艣膰 Napisano Luty 7, 2015 pracowa艂am w centrum laserowego usuwania wad wzroku w londynie, ale moze moje doswiadczenie na cos Cie sie przyda. Wady wzroku + i jeszcze z astygmatyzmem sa najtrudniejsze do wyleczenia wiec podejrzewam ze lekarze/konsultanci wprowadzili cie w blad mowiac ze wada bedzie zredukowana do zera. w klinice w ktorej pracowalam tacy pacjenci jak ty (ktorzych oczekiwania nie zostaly spelnione) pojawiali sie nagminnie, wiadomo ze kazdy sie nakreca i oczekuje cudow nawet przy trudnej wadzie wzroku, a lekarze pracowali tam 'na akord' i glownym celem byla ilosc pacjenow wyleczonych danego dnia, wiec zadko zdarzalo im sie niepodejmowac operowania (nawet przy slabiej rokujacych pacjentach). pacjenci niezadowoleni z operacji ktorzy byli bardzo namolni, nachodzili chirurga, okulistow, narzekali, domagali sie kolejnej poprawki byli traktowani powaznie, bo klinika po prostu chciala sie ich pozbyc. wykonywano im darmowe poprawki, bookowane dodatkowe konsultacje u najlepszych specjalistow. niezadowoleni pacjeni ktorzy siedzieli cicho nie dostawali nic. nie twierdze ze operacje te sa zle, ale zdecydowanie twierdze ze sa lepsze dla krotkowidzow niz dalekowidzow i najczesciej w przypadku minusow przynosza redukcje do zera. tak wiec poszukaj info na necie o tej klinice, upewnij sie w klinice czy twoja wada byla mozliwa do calkowitego wyleczenia. nachodz, dzwon, okazuj zdenerwowanie, pojawiaj sie gdy beda inni pacjenci i ostentacyjnie pokazuj jak jestes niezadowolona wtedy twoja sprawa stanie sie dla nich sprawa priorytetowa. pozdrawiam Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 Ewa2950 Napisano Luty 7, 2015 Dzi臋kuj臋 za odpowiedzi. Z mojej rodziny jedna osoba mia艂a robion膮 operacj臋 w tej klinice i wad臋 mia艂a zdj臋t膮 do zera (mia艂a minusy). Operacja w 100% si臋 uda艂a. Po pierwszej operacji zosta艂a wada w jednym i drugim oku. Zdecydowali, 偶e poprawi膮 gorsze oko i te偶 si臋 nie uda艂o zdj膮膰 astygmatyzmu i plus贸w. Nawet gdyby teraz chcieli mi robi膰 trzeci膮 operacj臋 to chyba bym si臋 nie zgodzi艂a. Czuj臋 si臋 bezradna. Jak egzekwowa膰 sprawiedliwo艣膰? Powinnam domaga膰 si臋 zwrotu pieni臋dzy? Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 go艣膰 Napisano Luty 7, 2015 nie pami臋tam aby w klinice gdzie pracowa艂am zwr贸cili komu艣 pieni膮dze, poniewa偶 operacja si臋 nie uda艂a. Pewnie tak jak w UK, w Polsce podpisuje si臋 'zgod臋 na operacje' gdzie napisane jest 偶e masz 艣wiadomo艣膰 wszystkich mo偶liwych powik艂a艅 i tego 偶e wyniki operacji s膮 czasami inne od zamierzonych. Nie b贸j si臋 poprawek, bo w ich przypadku odchyla si臋 tylko powsta艂e naci臋cie na rog贸wce i znowu 'laseruje' powierzchni臋 oka. Utworzenie naci臋cia jest najbardziej ingeruj膮c膮 i niebezpieczn膮 cz臋艣ci膮 zabiegu, a Ty ju偶 to naci臋cie masz. Rog贸wka si臋 nigdy nie zro艣nie do ko艅ca, nawet po kilku latach od zabiegu chirurdzy bez problemu mog膮 odchyli膰 to naci臋cie. te偶 mia艂am wykonywan膮 operacje i poprawk臋, kt贸ra to dopiero zlikwidowa艂a wad臋 do zera (ale nosi艂am minusy wi臋c u mnie by艂o 艂atwiej). um贸w si臋 na rozmow臋 z chirurgiem i zapytaj jak zapatruje si臋 na efekt po jeszcze jednej poprawce i co mog膮 dla ciebie zrobi膰 aby poprawi膰 Tw贸j wzrok. Je偶eli podpisywa艂a艣 obszern膮 zgod臋 przedoperacyjn膮 to obawiam si臋 偶e dochodzenie swoich praw przed s膮dem np b臋dzie trudne :( Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 Ewa2950 Napisano Luty 7, 2015 To ja jeszcze raz bardzo Pani dzi臋kuj臋 za informacj臋 i dowiem si臋 w czym jeszcze mog膮 mi pom贸c. Gdybym zdecydowa艂a si臋 na nast臋pn膮 poprawk臋, to czy nie pogorszy si臋 kontrast widzenia? Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
krzysmo 0 Napisano Luty 13, 2015 w艂a艣nie my艣l臋 nad takim zabiegiem, bo r贸wnie偶 mam spor膮 wad臋, natomiast boj臋 si臋 braku poprawy i potem 艣rodk贸w na ponowny zabieg... Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 Ewa2950 Napisano Luty 19, 2015 Dla mnie najgorsze jest, 偶e nie widz臋 przejrzy艣cie, czysto. Bardzo to utrudnia kontakt z drug膮 osob膮. Co z tego, 偶e troch臋 wada si臋 zmniejszy艂a jak ostro艣膰 widzenia si臋 pogorszy艂a. Gdybym mog艂a cofn膮膰 czas, to bym nigdy na t臋 operacj臋 nie posz艂a. Zaoszcz臋dzi艂abym ponad 10 tysi臋cy, kt贸re straci艂am i du偶o zdrowia. Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 go艣膰 Napisano Marzec 30, 2015 S艂uchajcie, po jakim czasie dochodzili艣cie do siebie po laserowej korekcji? Po ilu dniach byli艣cie w stanie stwierdzi膰 - tak, by艂o warto, widz臋 lepiej? Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 Eunicestarozytna Napisano Kwiecie艅 2, 2015 Co do tego po ilu dniach da艂o si臋 stwierdzi膰 czy widzi si臋 po operacji lepiej, to moja ciocia robi艂a i widzia艂a ok na 3ci dzie艅, tzn jeszcze nie perfekcyjnie, ale ju偶 da艂o si臋 czu膰 r贸偶nic臋, natomiast po tygodniu jako艣 ju偶 wiedzia艂a na 100% 偶e to by艂y bardzo dobrze zainwestowane pieniadze. Je艣li dobrze pami臋tam, to operacj臋 robi艂 jeden doktor z Blikpolu w Sopocie, ale sorry nazwiska to ja nie pamietam za nic. Ciocia ba艂a si臋 jak diabli bo te偶 naczyta艂a si臋 r贸偶nych opinii w sieci, a wiadomo, ze ludzie cz臋艣ciej dodaj膮 opini臋 jak co艣 wyjdzie 藕le ni偶 jak s膮 zadowoleni, wi臋c mia艂a powody do obaw, ale okaza艂o si臋 偶e p艂onne. Wszystko by艂o ok i teraz nie da si臋 jej ju偶 tak 艂atwo kitu wcisn膮膰, 偶e czego艣 nie zauwa偶y艂a he he. Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 go艣cie go艣cie Napisano Kwiecie艅 11, 2015 Mi wyra藕ne widzenie powraca stopniowo. Min臋艂y ju偶 dwa tygodnie, z ka偶dym dniem widz臋 niewielkie post臋py w ostro艣ci. Obecnie jestem w stanie stwierdzi膰, 偶e widz臋 lepiej ni偶 przed zabiegiem i 偶e by艂o warto. Mia艂am chwil臋 za艂amania, 偶e to nie zadzia艂a mniej wi臋cej po 5-7 dniach od zabiegu. Ale chyba wiele os贸b ma takie w膮tpliwo艣ci. Wiem natomiast, 偶e niekt贸rzy widz膮 ju偶 ostro w dzie艅 zabiegu lub dzie艅 po. Zale偶y to chyba od rodzaju wady i sposobu korekcji. Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 Maria1949 Napisano Maj 26, 2015 Kto艣 wy偶ej napisa艂 偶e "chyba" podpisuje si臋 z klinik膮 umow臋, an kt贸rej zaznacza si臋, 偶e jest si臋 艣wiadomym powik艂a艅. To nie chyba tylko na 100%, wcze艣niej s膮 jeszcze badania rozmowy, odhaczanie na ankiecie swojego stanu zdrowia itd itd W blikpolu np - co to wy偶ej pisali艣cie robi膮 badania jeszcze mocno specjalistyczne, a to wszystko po to, 偶eby艣 potem nie m贸g艂 powiedzie膰, 偶e kto艣 ci robi艂 operacj臋 w ciemno - ale wiadomo no, organizmy s膮 r贸偶ne, jeden wylezie po operacji i zaraz oko sobie przetrze na parkingu, przesunie co艣 i operacja do poprawki, i powik艂ania. no sorry Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 go艣膰 Napisano Wrzesie艅 7, 2015 Dlatego trzeba zg艂asza膰 si臋 na takie ryzykowne zabiegi do szpitali i klinik, kt贸re maja do艣wiadczenie w przeprowadzniu takich zabieg贸w. Na przyk艂ad do centrum okulistycznego (http://www.drmichnowski.pl/) w Bia艂ymstoku. Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 korean562 Napisano Pa藕dziernik 4, 2017 Je艣li b臋dzie mo偶liwy kolejny zabieg to poleci膰 Ci mog臋 nowoczesn膮 metod臋 Lentivu. Jest to nowo艣膰 na rynku i mo偶na j膮 wykona膰 tylko w klinikach Optegra, ale jestem pod wra偶eniem pozytywnych opinii. No i warto doda膰, 偶e efekt ma by膰 natychmiastowy. Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 go艣膰 Napisano Pa藕dziernik 28, 2017 ja mia艂am robiony zabieg lentviu Ortegra Krak贸w i sie nie uda艂a moja wada to -1,75 widze gorzej i za mg艂a udawali ze wszystko jest ok teraz proponuj膮 poprawk臋 Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 drachewka Napisano Pa藕dziernik 31, 2017 Co my艣licie o metodzie LASIK? S艂ysza艂am, 偶e jest powszechnie stosowana i bezpieczna. Gdzie na 艣l膮sku mog艂abym taki zabieg wykona膰? Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 go艣膰 Napisano Listopad 1, 2017 nie zesz艂o do zera, powoli przechodz臋 z okular贸w na soczewki, ponad -1 zosta艂o Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 babbinka Napisano Listopad 6, 2017 drachewka, Wroc艂aw wchodzi w gr臋? Je艣li tak to sprawd藕 w Spektrum, m贸j m膮偶 mia艂 u nich korekcj臋 w艂a艣nie t膮 metod膮. Jest zadowolony, z podej艣cia personelu, z efekt贸w, widzi teraz dobrze bez okular贸w. Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 go艣膰34423 Napisano Luty 26, 2018 Kto艣 wcze艣niej wspomina艂 o metodzie lenivu ktora jest wykonywana w optegrze to faktycznie aktualnie najmniej inwazyjna metoda jezeli chodzi o korekcje wzroku, warto wlasnie tam zapisac sie na taki zabieg. Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 Pomoska Napisano Marzec 26, 2018 Tak, zdecydowanie jest to dobra metoda! warto zainwestowa膰 w Lentivu! Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 emalienka333 Napisano Sierpie艅 31, 2018 Ja jestem po zabiegu Lentivu w Opegrze w Katowicach i jak mam by膰 szczera, to nie mam 偶anych problem贸w ze wzrokiem. Wr臋cz by艂o po zabiegu bardzo dobrze ;) Dobrze widzialam juz nastepnego dnia Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 Goddoo Napisano Wrzesie艅 30, 2018 no wlasnie, tak my艣la艂am bo jednak Katowice i Optegra to sprawdzone miejsce i dobre. I my艣l臋 ze tam bez obaw mo偶na leczy膰 wzrok! Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 lol Napisano Luty 4, 2019 co za 偶enuj膮ce reklamy, te ostatnie kilka post贸w. Optegra musi du偶o p艂aci膰 sta偶ystom 偶eby pisali takie rzeczy w dalekich zau艂kach kafeterii Albo ro艣nie liczba niezadowolonych... Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 adele Napisano Luty 27, 2019 Te偶 rozwa偶a艂am t膮 klinik臋, ale jednak zdecydowa艂am si臋 na Spektrum. By艂am na konsultacji i wzbudzili u mnie wi臋ksze zaufanie. Zabieg si臋 uda艂, wszystko jest w porz膮dku, pozby艂am si臋 okular贸w. Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 Nadja Napisano Kwiecie艅 5, 2019 Moja znajoma wykona艂a laserow膮 korekcj臋 wzroku w 聽Centre de la Vision. Min臋艂o ju偶 w sumie od tego czasu sze艣膰 miesi臋cy i nie 偶a艂uje podj臋tej decyzji. Sama 聽my艣l臋 o tym, by za jaki艣 czas spr贸bowa膰. Na razie jest to niemo偶liwe ze wzgl臋du na pog艂臋biaj膮c膮 si臋 wad臋. Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 Wojtek Napisano Maj 17, 2019 A ja mialem zabieg w CMO laser w warszawie. Jedno oko idealnie czysty krystaliczny obraz zabieg udany. Drugie oko zas bylo robione dwa razy, minely juz 3 lata od poprawki a ja widze tragicznie. Powstala wada ktorej niekoryguja okulary. Mam podwojny albo i poczworny obraz. Licznika w aucie nie odczytam tym okiem. Pani dr twierdzi ze wszystko jest OK bo komputer tak pokazuje. Ogolnie nie polecam zabiegu dlatego ze przed zabiegiem okularami korygowalo na zero. A teraz jedno oko widzi a drugie nie i to co widze jest przysloniete utrudnia mi to zycie. Z oka nieraz wycieka biala wydzielina z rana podobno od suchego oka. W kazdym razie rozwiazania brak.. az zal mnie sciska ze na poszedlem na zabieg mialem wade rzedu -3.5 i silny astygmatyzm. Teraz niby mam -0.25 i -0.5. I te oko -0.5 widzi rewelacja a -0.25 tragicznie. Sa to wskazania ich komputera Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 tinna Napisano Lipiec 23, 2019 masakra wsp贸艂czuj臋. Dobra klinika, lekarz to podstawa. Trzeba najpierw sprawdzi膰 opinie, sam膮 klinik臋, by potem by膰 spokojnym. Ja mia艂am w Warszawie w Optegrze metod膮 lentivu i jestem zadowolona, po zabiegu wada rzeczywi艣cie znikn臋艂a, widz臋 wyra藕nie i nie m臋cz臋 si臋 ju偶 z okularami聽 Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
remia0 0 Napisano Grudzie艅 18, 2019 Jestem kolejn膮 osob膮, kt贸rej korekcja si臋 nie uda艂a. Nie do艣膰,聽 偶e wada pozosta艂a, to mam jakie艣 straszne powik艂ania. Na razie nie b臋d臋 pisa膰 szczeg贸艂贸w, bo jeszcze mam odrobin臋 nadziei na to, 偶e si臋 poprawi, ale je偶eli nie to albo zwariuj臋, albo si臋 zabij臋. Ja po zabiegu nie 偶yj臋, tylko wegetuj臋. Nie wiem ile wytrzymam jeszcze, my艣l臋 偶e jeszcze par臋 miesi臋cy w takim stanie i ju偶 nie dam rady. Jak zniknie nadzieja na popraw臋 to opisz臋 wszystko. Trzymajcie kciuki, 偶eby mi si臋 poprawi艂o, bo od dnia zabiegu (a mija ju偶 par臋 艂adnych miesi臋cy) nie by艂o dnia bez b贸lu, 艂ez i rozpaczy. Tak bardzo chcia艂abym cofn膮膰 czas i za艂o偶y膰 moje stare, grube okulary Szukam te偶 os贸b, kt贸rym zabieg si臋 nie uda艂, kt贸re maj膮 powik艂ania albo odczuwaj膮 jakikolwiek dyskomfort聽po zabiegu. Jako 偶e d艂u偶szy ju偶 czas 艣ledz臋 temat dosz艂am do wniosku, 偶e odsetek os贸b niezadowolonych jest znacznie wy偶szy, ni偶 kliniki podaj膮. Zabieg te偶 nie jest wcale taki lekki i bezpieczny jak nam wmawiaj膮. Za艣 negatywne opinie pacjent贸w gin膮 w nat艂oku pozytywnych, z kt贸rych nie wiadomo ile jest prawdziwych, a ile to wpisy reklamowe. Ja jestem przera偶ona moim stanem po zabiegu i uwa偶am, 偶e nie zosta艂am dobrze poinformowana zar贸wno co do samego zabiegu jak i mo偶liwych skutk贸w ubocznych czy powik艂a艅. Gdybymym mia艂a tak膮 wiedz臋 jak mam teraz to nigdy w 偶yciu bym si臋 nie zdecydowa艂a na zabieg. Piszcie na adres remia0@gazeta.pl聽 Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 marcin Napisano Stycze艅 1, 2020 Dnia 18.12.2019 o 15:27, remia0 napisa艂: Jestem kolejn膮 osob膮, kt贸rej korekcja si臋 nie uda艂a. Nie do艣膰,聽 偶e wada pozosta艂a, to mam jakie艣 straszne powik艂ania. Na razie nie b臋d臋 pisa膰 szczeg贸艂贸w, bo jeszcze mam odrobin臋 nadziei na to, 偶e si臋 poprawi, ale je偶eli nie to albo zwariuj臋, albo si臋 zabij臋. Ja po zabiegu nie 偶yj臋, tylko wegetuj臋. Nie wiem ile wytrzymam jeszcze, my艣l臋 偶e jeszcze par臋 miesi臋cy w takim stanie i ju偶 nie dam rady. Jak zniknie nadzieja na popraw臋 to opisz臋 wszystko. Trzymajcie kciuki, 偶eby mi si臋 poprawi艂o, bo od dnia zabiegu (a mija ju偶 par臋 艂adnych miesi臋cy) nie by艂o dnia bez b贸lu, 艂ez i rozpaczy. Tak bardzo chcia艂abym cofn膮膰 czas i za艂o偶y膰 moje stare, grube okulary Szukam te偶 os贸b, kt贸rym zabieg si臋 nie uda艂, kt贸re maj膮 powik艂ania albo odczuwaj膮 jakikolwiek dyskomfort聽po zabiegu. Jako 偶e d艂u偶szy ju偶 czas 艣ledz臋 temat dosz艂am do wniosku, 偶e odsetek os贸b niezadowolonych jest znacznie wy偶szy, ni偶 kliniki podaj膮. Zabieg te偶 nie jest wcale taki lekki i bezpieczny jak nam wmawiaj膮. Za艣 negatywne opinie pacjent贸w gin膮 w nat艂oku pozytywnych, z kt贸rych nie wiadomo ile jest prawdziwych, a ile to wpisy reklamowe. Ja jestem przera偶ona moim stanem po zabiegu i uwa偶am, 偶e nie zosta艂am dobrze poinformowana zar贸wno co do samego zabiegu jak i mo偶liwych skutk贸w ubocznych czy powik艂a艅. Gdybymym mia艂a tak膮 wiedz臋 jak mam teraz to nigdy w 偶yciu bym si臋 nie zdecydowa艂a na zabieg. Piszcie na adres remia0@gazeta.pl聽 Gdzie robi艂a艣 korekcj臋? Ja robi艂em CMO laser w Warszawie i ju偶 ponad p贸艂 roku mija. Na prawe oko mo偶e widz臋 troch臋 lepiej ni偶 przed zabiegiem, ale nie wiem czy to nie kwestia placebo, ale drugie oko to masakra. Widz臋 dopiero jak mocno przymru偶臋 to z 30 cm przeczytam smsa w telefonie. Przed zabiegiem tak nie mia艂em, by艂o lepiej. S艂aba perspektywa jak na zabieg za 8tys + ka偶da p艂atna wizyta. Za miesi膮c ma by膰 decyzja czy b臋d臋 mia艂 dekorekcj臋. Zobaczymy, albo i nie :(. Czy co艣 mi pomo偶e. Mia艂em spory astygmatyzm, niby w pewnym stopniu si臋 cofn膮艂, ale jak pisz臋 nie odczuwam poprawy. Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach
Marcinka B. 0 Napisano Grudzie艅 20, 2020 ja nie wiem co to jest nieudana operacja...ze swojej jestem mega zadowolona. mia艂am spor膮 wad臋, ale posz艂am do Optegry w Krakowie i bardzo dobrze si臋 mn膮 zaj臋li. szczerze m贸wi膮c nie wiedzia艂am ze na takich fachowc贸w trafi臋! a tu prosz臋, pe艂na opieka, dok艂adna i bezproblemowa! Udost臋pnij ten post Link to postu Udost臋pnij na innych stronach