Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

WoodyEX

Pomocy!!

Polecane posty

Sluchajcie, tydzien temu uprawialam seks z chlopakiem bez zabezpieczenia, chlopak nie doszedl ale sie przestraszyl i kazal mi pojsc do lekarza, poszlam po dwoch dniach i dostalam tabletke EllaOne ktora wzielam od razu, niestety.... 3 dni po przyjeciu tabletki czyli dzisiaj uprawialismy seks, chlopak byl ostrozny zalozyl gumke Ultra Thin...pech chcial ze ta gumka pekla on nawet nie czul roznicy, dowiedzielismy sie dopiero jak wyciagnal swoj narzad... z juz peknieta gumka :( Jakie jest ryzyko ze zajde w ciaze? Czy moge wziac kolejna pigulke dzien po? Blagam pomozcie mi nie wiem co robic strasznie sie boje.

Gość gość
ryzyko na 100% jestes juz w ciazy w listopadzie porod

CZy moglbys prosze byc troche bardziej powazny? Ja na serio sie zle czuje...

Gość gość
Nie możesz w jednym cyklu zażyć następnej tabletki, to ogromna dawka hormonów. Ryzyko oczywiście jest, który to dzień cyklu? Cytat z ulotki : "Istnieje ograniczona liczba danych dotyczących bezpieczeństwa i skuteczności leku ellaOne stosowanego w ielokrotnie, dlatego też nie zaleca się przyjmowania więcej niż jednej tabletki ellaOne w ciągu tego samego cyklu miesiączkowego"

Gość gość
dzieci dzieci nauczcie sie uzywac prezerwatyw

Gość gość
A tu kolejny cytat potwierdzający możliwą ciąże "Po zażyciu tabletki ellaOne, przed kolejnym stosunkiem należy zastosować godną zaufania mechaniczną metodę antykoncepcyjną np. prezerwatywę. Tabletka ellaOne nie zadziała w przypadku odbycia kolejnego stosunku płciowego bez zabezpieczenia."

Nie wiem ktory to dzien cyklu. Z powodu wielkiego stresu przez ostatnie miesiace mam bardzo nieregularna a ostatnie dwa miesiace mialam tylko '' Jeden dzien '' i i tak nie bylo obfite wrecz ledwo co wylecialo. Z tego powodu nawet nie wiem w ktorym dniu cyklu jestem. Wiem ze ta tabletke mozna przyjac raz na miesiac ale co sie stanie w takim razie jak sperma dostanie sie 3 dni po jej przyjeciu? I nie jestem dzieckiem, wiem jak sie uzywa prezerwatyw. Glupota jedynie bylo wziecie tych ultra cienkich co je tak reklamowali tutaj :/

Co powinnam w takim razie zrobic? Jesli jest mozliwe zajscie w ciaze to nie pozostaje mi nic innego jak trzymanie kciukow a w przypadku ewentualnej ciazy - aborcja? :(

Gość gość
Nawet te ultra cienkie muszą przejść odpowiednie testy , idź do ginekologa w tej sprawie

Wlasnie w tyn problem ze dzisiaj piatek. Wiekszosc jutro w Szwecji ma zamkniete :/ A im pozniej tym gorzej przeciez..

Gość gość
Nie wiem co możesz zrobić, jestem ta od cytatów. Idz do gin powiedz jak jest, może ci pozwoli zażyć 2 tabletkę, ale to bardzo szkodliwe dla twojego organizmu, i możesz później ponieść tego konsekwencje, jednak wiem że dla ciebie lepsze to niż dziecko. Idź do ginekologa obgadaj to z nim. Oczywiście nie będę cie pouczała, ale radze zaopatrzyć się ogólnie w antykoncepcje hormonalna, jeśli takie ci się ciągle wpadki zdążają, wyjdzie ci to na zdrowie.

Gość gość
Tabletka po w Szwecji jest dostepna bez recepty i bez koniecznosci odwiedzenia lekarza. Apteki akurat w weekendy też są niektóre otwarte. Jeśli tak nieudolnie uprawiasz seks, nie masz zielonego pojęcia na temat swojego ciała czyt. cylku a chłopak, ktory jak mówisz nie jest dzieckiem a przestraszył się bo na chwilę wszedł bez gumki to brak mi słów. Skoro tak swobodnie mówisz o aborcji, chcesz lykac kilka tabletek po które są ogromną dawką hormonow w przeciągu jednego tygodnia to woń do lekarza po tabletki antykoncepcyjne zamiast mówić tak na luzie o ewentualnym usunięciu ciazy. Szkoda mi ciebie a jeszcze bardziej gratuluję partnera

Gość gość
No tak są dostępne bez recepty i może sobie je kopić, chodzi o to, że to taka dawka hormonów, że lepiej ja skonsultować z ginekologiem, miedzy nimi nawet nie było by tygodnia przerwy. Nie zdajesz sobie chyba sprawy z konsekwencji przyjmowania takiej ilości hormonów w przeciągu tak krótkiego czasu. To bardzo nieodpowiedzialne a przede wszystkim niezdrowe i to ty poniesiesz konsekwencje, wiec nam nic do tego, ale ja na twoim miejscu bym odpuściła kolejną dawkę i modliła się by do ciąży nie doszło.

Dziekuje za odpowiedzi ale nie rozumiem najazdu na mojego chlopaka. Przestraszyl sie i powiedzial zebym poszla do ungdomsmottagning miejsca gdzie sie chodzi do 23 roku zycia. Tam lekarz powiedziala mi o tabletce dzien po i mi ja dala, pomimo ze wiedziala ze wszedl do srodka na pare minut. A to ze teraz gumka pekla to tym bardziej nie jest jego wina wiec nie wiem czemu uwazacie go za zlego partnera, i prosze takze przestac najezdzac na mnie. Nie znam swojego cyklu bo jak juz mowilam mialam depresje i mi sie wszystko rozregulowalo ,ciezko znac swoj cykl jak raz sie dostaje miesiaczki innym razem nie prawda? A po trzecie zdaje sobie sprawe z ilosci hormonow dlatego mialam nadzieje iz istnieje jakis inny sposob, nie chce aborcji ale niestety w moim przypadku nie ma wyjscia bo w mojej religii dziecko bez slubu jest hanba rodziny, niestety niektorzy z was wydaja sie miec dosc bliskie horyzonty i pewnie do niektorych ta powaga sytuacji nie dotrze. Innym za wskazowki i pomoc serdecznie dziekuje.

Gość gość
A tak z obserwacji jaki miałaś śluz? taki gesty biały? czy bardziej rozciągliwy, przezroczysty, lub lekko biały? jeśli taki ciągnący to możliwość zajścia w ciąże spora, jeśli gesty i nierozciągliwy, baiły to powinno być ok i ciąży nie będzie.

Gość gość
WoodyEx jaką religie wyznajesz w ktorej seks bez slubu nie jest hańba a dziecko już tak? i w ktorej aborcja nie jest hanba?:D

Jestem muslimka, zdaje sobie sprawe ze to hanba, ale seks jest prywatny wiec to jest jedynie moj honor ktory cierpi w tym momencie.... z Aborcja jest tak samo nikt nie wie tylko ja i tylko ja sie moge wstydzic przed bogiem. Niestety ciaza to juz zupelnie inna bajka. Gdyby moi rodzice sie dowiedzieli odcieli by ze mna kontakt, mam pokazna rodzine, tata ma 12 rodzenstwa mama 9, rozejdzie sie po calej rodzinie i nie tylko ja poniose kare ale tez moj tata o mama ktorzy '' nie umieli wychowac wlasnej corki ''.

Gość gość
No i nasuwa się pytanie na czym bardziej ci zależy na opinii rodziny czy na zabiciu dziecka by mieć "czyste konto". Tak jak tabletkę po, uznaje w końcu ma za zadanie zatrzymać owulacje nic więcej, tak no aborcja to już zabijanie dziecka.

Gość gość
ja tez nie rozumiem jej systemu wartości.

Na opinii rodzicow mi nie zalezy, ale nie chce by oni ponosili konsekwencje mojej nieodpowiedzialnosci, hanba bedzie na taka skale ze moga zapomniec o jakimkolwiek wsparciu rodziny, a ja sama takze jestem na studiach i pomimo wsparcia Szwecji wiem ze sobie nie poradze. Po urodzeniu = rodzice sie odsuna ode mnie, chlopak pewnie mnie nie zostawi bo tak naprawde byl bardziej przerazony ode mnie i mowil ze do lekarza nawet mnie zaniesie z samego rana. Ale wiem ze chlopak tez studiuje na dodatek prawo i wiem ze tez sobie z tym nie poradzi. Wiec jesli nie dokonam aborcji to i tak wiem ze nie zapewnie dziecku odpowiednio dobrej opieki. Nie zrozumnie mnie zle, ja bardzo chce miec dzieci, minimum trojke, wiem jednak iz okres w ktorym jestem jest najgorszy. Moj chlopak dopiero po studiach planuje sie przekonwertowac i wtedy dopiero bedzie mogl mnie prosic o reke. ( Jestem z chlopakiem od 4 lat ).

Gość gość
A czemu dziecko ma ponosić konsekwencje co ono winne ? Dziecko można oddać do adopcji to żaden argument. Puki co, nie martw się na zapas, sama się długo starałam o maleństwo, to nie taka prosta sprawa, szczególnie, że masz jakieś problemy z miesiączkowanie, czyli pewnie tez z hormonami. Nie ma co gdybać na zapas. I idź po tabletki antykoncepcyjne! plus prezerwatywa, gdybyś zapomniała jakiejś tabletki.

Gość gość
Nie rozumiesz koleżanko? Ona nie może nawet do adopcji oddać bo samo pojawienie się brzuszka to już hańba w rodzinie i ogromne konsekwencje pomieszkiwalam dwa lata w Albanii ze swoim chłopakiem i zdaje sobie sprawę z rygoru. Masz rację dziecko nie powinno ponosić odpowiedzialność ale trzeba też przyznać ze w jej przypadku dziecko będzie miało lepiej jak się urodzi za parę lat. Widać że dobra ale trochę nie ogarnięta dziewczyna. Ja tak samo jak Ty gościu nade mną starałam się o dziecko i musze przyznać ze aż tak proste to to nie jest. I tym trudniej jeśli dziewczyna ma już takie problemy hormonalne. Niemniej jednak bez znaczenia jak nierosadna byłaś, ja życzę Ci powodzenia. Nie będę Cię gnoila tak jak co niektórzy znawcy tutaj co wydawać by się było nigdy nie zrobili głupoty w życiu i ich partnerzy są fantastyczni. Aha i weź się za partnera daj mu poczytać trochę więcej. Nie kwestionuje jego inteligencji i poziomu edukacji w dziedzinie prawa ale widać ze o kobiecych sprawach to on dużo nie wie. :)