Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gośćpola

Tabelka w wordzie

Polecane posty

Gość gośćpola

mam problem, bo nie wiem jak wstawić dodatkową komórkę w tabeli w wordzie.... chodzi o to, że np mam 10 kolumn i iles tam wierszy, i w kolumnie jednej, na koniec tabeli mieszczacej sie na formacie a4 chce dac jedna komorke dodatkowa, ona bedzie na wstawienie sumy np ceny jakiejsc po zliczeniu..i nie moge niegdzie znalezc czegosc takiego, wie ktos jak to zrobic?

Jak chcesz wstawić dodatkowy wiersz komórek tabeli to po prostu stawiasz kursor na końcu za ostatnią komórką i klikasz enter. Jeżeli chcesz, żeby np. tylko jedna komórka więcej była w którejś z kolumn to robisz dodatkowy wiersz jak wyżej, klikasz na jedną z komórek, które są zbędne prawym przyciskiem myszy i z paska opcji wybierasz: usuń komórki... klikasz i pojawiają się opcje: usuń komórki z lewej, z prawej itd., wybierasz wedle tego, co chcesz uzyskać i Ci znika, w razie potrzeby czynność powtórzyć.

Gość gośćpola
dzięki, no tak, chodzi mi o dodanie do jednej kolumny dodatkowej komórki.. no i ja już tak próbowałam robić, ale nie udało się, jak usuwam to mam opcje tylko do lewej usuń komórki, albo powyżej chyba, do prawej nie, więc usuwa mi komórkę, ale przenosi ją w lewo i nie tam gdzie chcę...

Gość gość
?

Gość gośpola
no może jednak ktoś wie jak to zrobić? przecież chyba na pewno można to jakoś wstawić...potrzebne mi to bardzo:/

Ja wiem, tylko zwyczajnie nie wiem, z czym masz problem i z jakiego powodu nie możesz dodać... Może wrzuć gdzieś ten plik do ściągnięcia o ile nie jest za duży.

Gość gość
gośćpola weź się wróć do robienia lodów będzie większy pożytek z ciebie, bo to za trudne od ciebie

Klikasz prawym klawiszem myszy i masz tam opcje - dodaj kolumnę, podziel komórkę, a jeśli chcesz mieć jedną komórkę "luzem" to dodajesz kolumnę albo wiersz i usuwasz obramowania pozostałych komórek poza tą która jest Ci potrzebna. Nie będzie ich widać. Napisałaś tak niejasno, o co Ci chodzi, że...

Gość gośćpola
dzięki za odzew, no ja też nie wiem jak dokładnie wytłumaczyć o co chodzi, a wiem że nie działa tak jak mówicie...jedynie rzeczywiście zostaje usuwanie obramowań, tylko czy to normalne że jak usunę obramowania z krawędzi których nie chcę, zostają takie kropeczki niebieskie w miejscu usuniętych ramek?nie będzie to widoczne przy usuwaniu np? uważam że powinna być opcja dodania w dowolnym miejscu komórki, bezproblemowo oczywiście, no cóż....

Gość gośćpola
teraz czytam co napisałam, i powinno być "czy to nie będzie widoczne przy drukowaniu? a nie jak napisałam "usuwaniu" - piszę żeby nie było, bo zostanę źle zrozumiana.. szkoda że nie potrafię wstawić komórki, kurde do pracy mi potrzebne

Gość gośćpola
i jeszcze dla jasności: ja nie chcę całego wiersza komórek (to umiem) tylko jedną komórkę poniżej wiersza całego, nie wiem jak nazwać:ostatniego.. po prostu na końcu całej tabeli ma być jedna dodatkowa komórka na sumę po zliczeniu liczb.

Nic nie będzie widoczne, zaznacz te komórki, których ma nie być widać i ustaw tak, żeby miały tylko górną krawędź/ramkę. Bo jak usuniesz w całości krawędzie, to dół ostatnich komórek tych kolumn będzie otwarty.

Nie wiem, ja nie kojarzę niebieskich kropeczek. To zostaje Ci dodanie całego wiersza i pousuwanie (tzn. nadanie białego obrysu i wypełnienia bo kartkę masz białą) zbędnym elementom. Nie wiem czy jest łatwiejsza opcja, może tak bo często jest kilka możliwości uzyskania takiego samego efektu. Chyba, że chcesz tę sumę mieć w komórce szerokiej na cały wiersz, wtedy wybierasz opcję Scal albo Połącz.

Gość gośćpola
ok :) dzięki za pomoc, no zostanie mi usuwanie tych krawędzi, :)

Gość gość
nie prościej robić tabelki w excelu i wklejać gotowe do worda? tam tabelki się robią praktycznie same..

Gość gość
jakie krawedzie scal komorki po prostu a reszte po lewej zostaw bo kumam ze ta suma jest po prawej?

Gość gość
nie no z tym excelem to zart jak sobie poradzi skoro ma problem z wordem

Gość gość
dalas rade? bo az sama sie cofnelam i jak masz problem to pisz bo ...po lewej ustawiasz kursor do momentu az pojawi sie strzalka, wtedy zaznacz caly wiersz kliknieciem, wtedy tlo bedzie niebieskie i u gory zastosuj scal komorki

Gość gośćpola
więc tak: tabelkę w exelu umiem zrobić, ale chciałam w wordzie i zmieniać już nie chcę. ----> to do osoby która wątpi w moje umiejętności a scalić komórki też umiem. akurat ta dodatkowa komórka która jest na sumę obliczeń jest na przedostatnim miejscu, nie na końcu.. czemu jak się ktoś o coś pyta tu, to zawsze znajdą się osoby co są najmądrzejsze i kpią z innych???! nim zapytałam jak to zrobić to próbowałam już kilku opcji i nic nie wychodziło, więc pytam tu. i nie zamierzam się już więcej tłumaczyć, - a co do pytania czy dałam radę to tak :) tylko usuwałam krawędzie, te niebieskie kropeczki zostały, mam nadzieję że nie będą widoczne, no sama nie wiem, szkoda że nie pomyślałam o zrobieniu tej komórki przy tworzeniu tabeli, tylko zostawiłam to na koniec, bo już tekst mam w tabelkach, no i muszę na każdej stronie najpierw wstawić nowy wiersz poniżej i potem scalać komórki i usuwać krawędzie, zostawić komórkę którą chcę, no i dorobić krawędzie tam gdzie usunęło z powyższego wiersza..trochę jest roboty..