Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

W jakim wieku wasze dzieci znaly literki i dodawaly

Polecane posty

Gość gość

Tak sie zastanawiam w jakim wieku Wasze dzieci znaly i rozspoznawaly wszystkie literki. Potrafily przeczytac proste slowa i umialy dodawac i odejmowac powiedzmy do 10. Zastanawiam sie czy to ze teraz dizeci ida wczesniej do szkoly wplynie na to ze szybciej sie naucza tych rzeczy Ja pamietam ze w zerowce nie uczyli mnie pisac i czytac i dopiero w pierwszej klasie sie tego nauczylam

Gość gość
Literki to zna moj 3latek, proste slowa przeczyta typu mama, tata, dom, ale dluzszych nie potrafi.

Gość gość
Teraz. W zerowce uczą obrazowo nie ma pisania dopiero w pierwszej klasie . Moje dziecko czytać liczyć pisać nauczyło sie w szkole wcześniej nie chcial a ja nie zmuszalam

Gość gość
Mój 2,5 latek zna już literki i dodawanie na paluszkach tak samo (ale takie proste działania do 5)

Gość gość
Witam Panią! Jako nauczyciel pracujący z dziećmi z klas 1-3 szkoły podstawowej mogę odczuć, że sama prawdopodobnie jest pani mamą i ma pani dziecko w klasie 1 oraz ma obawy o kształcenie dzieci 6 letnich. Nauczanie dzieci wieku 5 lat czyli aktualnie w ostatnim roku przedszkola, lat 6 czyli starym ostatnim rokiem przedszkola a aktualną pierwszą klasą a lat 7 starą pierwszą klasą jest bardzo różne. Po zmianach w podstawie programowej dotyczących klas elementarnych nie ma powodu do niepokoju jeśli są różnice wśród dzieci. Natomiast to, że dzieci szybciej idą do szkoły nie oznacza, że każde nauczy się wszystkiego tak samo i w takim samym zakresie. Nie możemy oczekiwać, że 6 letnie dziecko będzie przyswajało tak samo informację i rozwijało umiejętności jak dziecko 7 letnie i doskonale powinni wiedzieć o tym nauczyciele oraz osoby pracujące z dziećmi. Pozdrawiam :)

Gość gość
tak to prawda jestem mama i mam corke ktora kilka dni temu skonczyla 5 lat. Nie mieszkam w Polsce a tutaj dzieci zaczynaja szkole w wieku 4.5-5.5 roku. Moja corka jest z konca stycznia wiec mialam mozliwosc wyboru i zadecydowalam ze zacznie szkole w wieku 5.5. Nie uwazam ze to za wczesniej - moze dla niektorych dzieci ale wiem ze moja jest bardzo dobrze przygootwana do szkoly bo w tym momencie zna wszystkie literki, sklada proste slowa i umie dodawac i odejmowac do 10 (na palcach) Wiem ze w Polsce bylo wielkie poruszenie z tym pojsciem do szkoly w wieku 6 lat ale ja nie widze problemu

Gość gość
Syn mial 2 lata jak znal wszystkie literki i cyfry, przez przypadek odkrylam ze niektore probowal pisać Np. patykiem na piasku. Ale co z tego jak prawie nie mówil, a jak zaczal to bardzo, bardzo niewyraźnie. Teraz ma 3lata i uwielbia zabawy z laczeniem kropek w ksztalt literek, proste wyrazy przeczyta, ale to napewno bardziej pamieta z jakich liter sklada sie dany wyraz i niby czyta. Potrafi powiedzieć na jaka literkę zaczyna sie dane slowo które mu powiem. Ale z czytaniem i pisaniem takim swiadomym to ma niewiele wspólnego.

Gość gość
Nie pamietam, nie prowadze dziennika w kwestii rozwoju dziecka. Napisze, jak jest teraz-corka poszla do 1 kl. w wieku 6 lat, teraz po 1 polroczu ma wiekszosc ocen wspanialych ( W), kilka bardzo dobrych (B), potrafi czytac, pisac, liczyc w zakresie do 20.