Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Chce do pl .. Rozpacz w de

Polecane posty

Gość gość
Aha i jeszcze cos.. 2 tyg temu dwie ulice dalej zadzgali dziewczyne nozem i podpalili, dwa turasy .. To jest ten cywilizowany kraj o ktorym piszesz ! Takich przykladow jest kupe. A jak sobie dupska nie rozerwiesz to tez bedziesz zyc w biedzie. Moi rodzice leca co rok na urlop, maja wielki dom, dwa samochody .. W tym biednym kraju ;)

Gość gość
Rozpaczać nie rozpaczam ale też tęsknie ,ja z kolei jestem w Norwegii ,czasami mam ochotę wrócić w Polsce mam mieszkanie nie zdecydowałam się go sprzedać ,z zawodu jestem Konserwatorem zabytków w Polsce pracowałam w swoim zawodzie nie było super ale nie najgorzej ,z tym że mój mąż nie wyobrażał sobie i nadal nie wyobraża pracować w Polsce on pierwszy wyjechał ponad 10 lat temu potem dojechałam ja i tak zostałam ,nie mam tutaj nikogo aby pogadać nawet ,tutaj ludzie się nie kumplują ,polaków w okół mnie też jak na lekarstwo zresztą też zamykają się w domach ot takie sobie żyje .

Gość gość
Gdybym mogła spieprzyłabym z tego pos/ranego kraju pt. Polska. Niestety mąż ma dzieci z poprzedniego małżeństwa i nigdy ich nie zostawi :-( Teraz moim marzeniem jest wysłanie mojego dziecka na studia za granicę żeby chociaż ono miało normalne życie bo nam tu tylko zdechnąć przyjdzie za kilka lat na emeryturze :-( Babo zaciśnij zęby i zacznij żyć tam. Bo tu nie ma życia :-(

Gość gość
To samo moj maz, tylko ze on sie tu urodzil, po polsku nie pisze ani nie czyta, nie potrafi.

Gość gość
Gosc 8:26 - wiem, ze rzeczywistosc w pl czasem jest straszna, widze to po moim kolezankach, pokonczyly po 2 kierunki i siedza w domu bez pracy. Zacisne zeby i musze dac rade bo maz nigdy nie wroci. Starszy syn tez ma tu kolegow. Polakow tu duzo ale kazdy kazdego by tu w lyzce wody utopil mam wrazenie

Gość gość
Znam takich polaczków co mają dwa samochody domy, nakradli się za komuny, nakradli sie na przelomie gospodarczym to tetra żyją. Ci co uczciwie pracują to do śmierci tyraja i nic nie mają. W polsce 65% dzieci głosuje i to są oficjalne dane!

Gość gość
Tak sie sklada, ze za owej komuny moj tato tyral za granica, otworzyli sklep ktory do dzis dobrze prosperuje, to ze ktos ma wiecej od Ciebie to musial nakrasc .., super nastawienia

Gość gość
Widzę ze najwięksi patrioci to mieszkają w Niemczech i Anglii. Tylko oni ciągle mówią jak w Polsce dobrze, jaki dostatek normalnie kraj mlekiem i miodem płynący. Tylko jakoś przez parę lat wyjechalo stąd 2.5mln głównie młodych ludzi a kolejne rzesze chcą wyemigrowania. w Szkołach celowo kiepsko uczą języków żeby ktoś tu jeszcze został. ..

Gość gość
Nie musiał mając tylko 95% bogatych w Polsce to właśnie tak się dorobiło jak napisałem. W Polsce tak dobrze mówisz a sama jesteś za granicą u Twoi rodzice żeby mieli cokolwiek to też musieli zagranicę wyjechać. Rzeczywiście w Polsce jest super w taki razie :-)

Gość gość
Wyjechalam do meza, nie do pracy. Bez sensu sie teraz spierac gdzie lepiej, pisalam, ze tesknie za rodzina, znajomymi .. Co mnie obchodzi co bylo za komuny. A jezykow faktycznie nie ucza w pl

Gość gość
Przesrane

Gość gość
to ja chyba jestem wyjatkiem potwierdzajacym regule - po latach spedzonych za granica, gdzie zylo mi sie swietnie wrocilam do PL, do duzego rodzinnego miasta - kupilismy mieszkanie, rozkrecamy biznes, oczekujemy narodzin dziecka- i zyje nam sie super, finansowo takze, nie zaluje absolutnie :) najwazniejsze to miec jasno okreslone plany, ambicje i pomysl na zycie!

Gość gość
a fakt kiepskiej znajomosci jezykow obcych przez Polakow wlasnie swietnie wykorzystalismy - wspolpracujemy ze szkolami jezykowymi jako lektorzy + prowadzimy wlasna dzialalnosc ;) dobre pieniadze, luzne godziny pracy, staly rozwoj i kontakt z jezykiem. wystarczy troche inwencji...

Gość gość
nie przejmuj sie to normalka i wszystko sie ulozy jak sie wie jak podejsc 333 www.youtube.com/watch?v=lEOYQzjmKVs

Gość gość
Tak tez zrobila moja ciocia, interes w pl a zyje w de, nie chce wracac przez wnuki i stac ja na to

Gość gość
Może ktoś coś podpowie. Od dwóch lat mieszkam w Niemczech. Przyjechałam tu z dziećmi bo mąż ma tu pracę. Dzieci są bardzo zadowolone i szybko ogarnęły język. Ze mną jest gorzej. Mam 34 lata, w polsce pracowałam 13 lat w Urzędzie Miasta w księgowości. Zrobiłam mgr z zarządzania kadrami. W niemczech zrobiłam Deutschkurs więc podstawy jako takie znam ale niestety mało co rozmawiam z niemcami bo bardzo dużo nie wiem. Poprostu boję się odzywać bo brakuje mi bardzo dużo słów. Nie wiem co mam robić i jestem codziennie załamana bo poprostu nie widzę tutaj miejsca dla siebie. Pracowałam kilka m-cy w restauracji na zmywaniu ale to były popołudnia i nie bardzo mi to pasuje bo dzieci mnie potrzebują popołudniu. Znajomi proponują mi abym zrobiła Ausbildung ale ja myśle że poprostu nie dam rady bo nie znam na tyle języka.

Gość gość
do ostaniegowpisu Idz na kursy jezyka , sama sobie znajdz i oplac. Wiem co mowie :)