Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość lipiec12

zapaleie oskrzeli

Polecane posty

Gość lipiec12

Witam kochane jestem w 18tyg ciazy i okazało sie ze mam zapalenie oskrzeli. Wczoraj przez caly dzien męczyłam sie z 40 stopniowa goraczka ktora mimo apapu i ciaglych okładów nie chciala spasc . Lekarz zapisał mi antybiotyk ale bardzo boje sie czy tak wysoka goraczka i straszny duszący kaszel nie zaszkodzą mojemu malenstwu . Czy ktoras z was miala podobnie ?

Gość gość
nie my tu jesteśmy od rad ale lekarz rodzinny i ginekolog

Gość gość
Lekarz napewno lepiej wie co robi niż pseudo lekarka z kafeterii. Jak nie ufasz lekarzowi to po co do niego chodzisz? Do znachora idź

Gość gość
Jestescie jak stare baby ktoresiedza tu caly dzien zeby tylko komus do ******** jesli ktos nie potrafi czytac ze zrozumieniem to cofnac sie do szkoly.

Gość gość
Ja właśnie to przeszłam.... zaczęło się w 12 tygodniu ciąży.... Było na tyle kiepsko ze dostałam nie duomox a aqumentin ( antybiotyk pierwszego wyboru to duomox, aqumentin jest ciut mocniejszy bo ma dodatkowo jakiś tam kwas uposledzajacy bakterie) antybiotyk brałam aż 12 dni, tak mnie długo trzymało, do tego wziewy z nebudu i betodulalu... mi mój lekarz powiedział ze apapu mogę do 8 tabletek na dobę.w pierwszych dwóch dniach pozwolił tez wziąść po jednej tabletce nurofenu ( z nim ostrożnie, bo jednak rozrzedza krew, no natomiast lepiej zabija gorączkę).... najważniejsze żebyś właśnie gorączkę poważnie zbila, lepiej wziąść 2 apapy na raz, jeśli jeden nie zbiją ( szczególnie jeśli nie jesteś 50 kg chuchrem) ja ważę 75 kg i mi odrazu kazał po dwa brać... No i co 5 dni kontrola u lekarza co tam się w tych oskrzelach dzieje.... trzymam za ciebie kciuki. nie łam się, lez, odpoczywaj.... Codo kkaszlu to jak byś miała nebulizator to super pomagają właśnie inhalacje z betodulalu i nebudu

Gość gość
Ja właśnie to przeszłam.... zaczęło się w 12 tygodniu ciąży.... Było na tyle kiepsko ze dostałam nie duomox a aqumentin ( antybiotyk pierwszego wyboru to duomox, aqumentin jest ciut mocniejszy bo ma dodatkowo jakiś tam kwas uposledzajacy bakterie) antybiotyk brałam aż 12 dni, tak mnie długo trzymało, do tego wziewy z nebudu i betodulalu... mi mój lekarz powiedział ze apapu mogę do 8 tabletek na dobę.w pierwszych dwóch dniach pozwolił tez wziąść po jednej tabletce nurofenu ( z nim ostrożnie, bo jednak rozrzedza krew, no natomiast lepiej zabija gorączkę).... najważniejsze żebyś właśnie gorączkę poważnie zbila, lepiej wziąść 2 apapy na raz, jeśli jeden nie zbiją ( szczególnie jeśli nie jesteś 50 kg chuchrem) ja ważę 75 kg i mi odrazu kazał po dwa brać... No i co 5 dni kontrola u lekarza co tam się w tych oskrzelach dzieje.... trzymam za ciebie kciuki. nie łam się, lez, odpoczywaj.... Codo kkaszlu to jak byś miała nebulizator to super pomagają właśnie inhalacje z betodulalu i nebudu

Gość gość
berodual w ciązy? to jest syf jakich mało. poczytajcie ulotki. A jakie leki brać to chyba ginekolog powinien się jednak wypowiedzieć. Co do nebulizacji, to zdania są podzielone, ale wg mnie łączenie takich mega leków jak steryd i berodual w ciąży to masakra. Jest także do nebulizacji mucosolvan, ale nie syrop tylko specjalny płyn, tylko nie wiem czy można w ciązy używać.

Gość gość
Trzeba wybierać mniejsze zło....w karcie miałam wpisane zapalenie oskrzeli/ zapalenie płuc... dusilam się, lekarz bal się o wywołanie skurczów macicy z tad betodulal... Aqumentin nie jest najlepszym lekiem na zapalenie płuc lepszy jest klacid ale jego absolutnie nie można brać w ciąży..... A jakimś antybiotykiem trzeba było to leczyć. mukosolwan do wziewów jasne ale gdy kaszel jest odbywający a nie gdy duszacy... Leki wzięwne nie przenikają do płodu wiec są najlepszym Rozwiązaniem przy chorobach płuc... normalnie gdy nie jesteś w ciąży dostajesz klacid, salbutamol potem wyksztusnie flegamine a tak lekarz musi kombinować... i wybierać mniejsze zło bo kaszel jest dość groźny w ciąży z uwagi na wywołanie skurczy.

Gość gość
Ja w 17 tydodniu miałam zapalenie płuc i brałam amiksiklav i symbicort wziewnie bo się dusiłam, syrop nie pamiętam jaki. A temperaturę zbijaj, bierz apapy, rób okłady a ten kaszel to może faktycznie jakiś wziew, pamiętam ten kaszel, myślałam, że padnę i cały brzuch bolał. Dziecko urodziło się zdrowe. Powodzenia