Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Lou_La

Umowa na czas określony a poród

Polecane posty

Witam serdeczne, próbowałam odnaleźć odpowiedź na moje pytanie na forum, ale niestety jeszcze bardziej się pogubiłam. W obecnej firmie pracuję od czerwca 2013 roku obecną umowę mam na czas określony do sierpnia 2015 - przedłużaną z roku na rok, na rok czasu. Jestem w 5 miesiącu ciąży i poród nastąpi końcówką czerwca 2015 czyli na miesiąc/dwa przed wygaśnięciem umowy. Stąd mam pytanie, jak w takim wypadku mówi prawo pracy? Po porodzie, przed końcem obecnej umowy spotykam się z pracodawcą i on przedłuża mi automatycznie umowę czy nie ma takiego obowiązku? Jakie przysługują mi prawa - jak z urlopem macierzyńskim, rodzicielskim? Co z niewykorzystanym urlopem za rok 2015? Bo rozumiem, że ten za 2014 muszę wykorzystać do dnia pójścia na ew. L4 przed porodem? O jakich dokumentach w związanych z porodem muszę pamiętać, aby umożliwić sobie otrzymanie świadczeń? I komu - pracodawcy czy Zusowi je przedstawić należy? Czy muszę donieść pracodawcy na tym etapie jakieś zaświadczenie, że jestem w ciąży (na razie normalnie pracuję). Będę wdzięczna za sugestię i odpowiedzi. Chciałabym być dobrze przygotowana do nowej roli i znać swoje prawa w obecnej sytuacji. Dziękuję!

Gość gość
zapytaj o to bezpłatnie prawnika na www.specprawnik.pl tam adwokat Ci powie co zrobić

Gość Anka Klamka
Dokładnie, najlepiej poradzić się specjalisty i w tym przypadku będzie to najlepsze rozwiązanie. W Łodzi znawcą prawa pracy jest pan Wawrzyniec Chróścielewski :) który także prowadzi swoją kancelarię.

Gość gość
Wszystkiego dowiesz sie od kadrowej w swoim miejscu pracy, musi ci udzielic tych informacji. Decyzja o przedłuzeniu umowy w tej sytuacji zalezy od pracodawcy, moze ale nie musi, nawet bym sie zdziwiła jakby ci przedłużył. Normalnie naleza ci sie wszystkie swiadczenia, tzn roczny płatny urlop macierzynski. Wszystkie formalności załatwiasz za posrednictwem pracodawcy poniewaz w dniu porodu bedziesz normalnie zatrudniona. Urlop za 2014 powinnas juz miec wykorzystany, za 2015 albo po powrocie z macierzynskiego (jesli ci przedłuży umowe) jesli nie to chyba powinien wypłacic ekwiwalent (ale tego akurat nie jestem pewna). Jesli pojdziesz na L4 a urlop za 2014 jeszcze ci jakis został to tak samo z nim jak z tym z 2015. Nie musiz wykorzystywac urlopu przed l4, to by było niekorzystne dla ciebie. Nawet jesli bedac na urlopie zachorujesz, urlop sie przerywa, dokanczasz go kiedy indziej.

Gość gość
nalezy ci sie macierzyński ale nie wychowawczy ale nie wiem tego na 100%