Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

kiedy wasze dzieci przestaly uzywac pieluch?

Polecane posty

Gość gość

ale nie chodzi mi o 'lapanie' tylko od kiedy wasze dzieci zaczely chodzic w dzien bez pieluchy? czy wrato czekac do tego 18 miesiaca, czy mozna probowac np jak ma rok? sa szanse na roczne dziecko bez pieluchy?

Gość gość
Koleżanki córka nawet przed skończeniem roku robiła na nocnik, ale moim zdaniem dziecko jest wtedy jeszcze za małe i fakt, że rzeczywiście w tym nocniku coś było to kwestia przypadku, niż świadomego "załatwienia się". Mojego synka sadzałam na nocnik już jak skończył roczek, ale nie dawało to rezultatu, więc poczekałam i jak skończył dwa latka zaczęłam znowu, ciężko nam to szło, więc wzięłam go sposobem ;P ponieważ bardzo lubił się przebierać to kupiłam 7 par kolorowych majteczek i pokazałam mu jakie fajne ;) od razu mu sie spodobały, więc powiedziłam że może je ubierać, ale tylko bez pieluszki i musi wołać jak zachce mu się siusiu a dodatkowo za każde "załatwienie się" do nocnika dostawał naklejkę - jak uzbierał 20 miał obiecane nowe autko :) Przez dosłownie 3 dni latałam za nim z mopem i przebieraliśmy się co chwilę, bo sikał tak, jak stał ;) ale po 3 dniach zaczął już wyczuwac i rozumiec kiedy chce mu się sikać i zaczął wołać o nocnik - w ciągu tygodnia już nie trzeba było go przebierać :) potem przez jakieś 5m-cy na wszelki wypadek miał zakładaną pieluchę na noc, ale z reguły była sucha, więc po pół roku już był całkowicie bez pampersów:D powodzenia!

Gość gość
Moja w wieku 20 miesięcy już wiedziała dokładnie o swoich potrzebach. Próbowaliśmy w 18 i wtedy raz na jakiś czas jej wychodziło trafić na nocnik, ale większość było na podłodze.

Gość gość
jej.. :( jeszcze tyle pieluch przedemna :(

Mój ma 19mc i dopiero co zaczal jarzyc ze mu się chce. Osobiście uważam ze to i tak wcześnie, wiec nie naciskam. Jak tylko zrobi się cieplo to będziemy walczyć :)

Gość gość
po 2 urodzinach próbowaliśmy wcześniej ale nic z tego mała nie chciała usiąść na nocnik ani na toaletę, chodzila w dzien bez pieluchy i mowila po swojemu ze chce jej siku i kupke jak chciala isc usiasc na toalete na nocnik sama siadala, w nocy ani razu nie zmoczyla mi sie :) i jest tak do tej pory

Gość gość
Jak miał 2,5 roku. Wcześniej odkąd miał rok co jakieś 3-4 miesiące robiłam próby, ale nie dawały żadnego efektu. A robiłam bo non stop słyszałam od mamy że najwyższy czas i że wszystkie jej dzieci w tym wieku korzystały z nocnika. Owszem, korzystały, ale okazało się że to było właśnie takie łapanie, bo mama była zdziwiona że nie sadzam synka o określonych porach, jej dzieci siedziały aż coś zrobiły... U nas jak przyszedł czas, nauka zajęła tydzień, już trzeciego dnia widać było efekty. Ale w nocy jeszcze dłużej miał.

Gość gość
moj miał pieluchy do 2,5 roku, a w nocy zakladalismy do 4 roku..:(

Gość gość
20 miesiecy, ale sadzane na nocnik bylo od 15 m-ca.

Gość gość
2,5 roku. pewnego dnia po prostu doszła do wniosku że zacznie korzystać z normalnego wc. tak sama od siebie

Gość gość
2,5 roku. pewnego dnia po prostu doszła do wniosku że zacznie korzystać z normalnego wc. tak sama od siebie

Gość gość
no i gdzie te mamy co sadzają od ósmego miesiąca? Pochwalcie się rezultatem. Kiedy wasze dzieci zaczęły KONTROLOWAĆ i ŚWIADOMIE wołać za potrzebą? :D

Gość gość
ja sadzam dziecko od 7,5 miesiąca. a chwalić sie rezultatami nie będe bo to dopiero miesiąc nocnikowania i masa zalanych pieluch

Gość gość
świadomie siku ok 20 m życia. Kupkę już po roku wolała.

Gość gość
no ale po co sadzasz, skoro ono zakomunikuje ci potrzebę dopiero za około rok? chcesz zaoszczędzić na pieluchach?

Gość gość
sadzam bo on właśnie komunikuje kupę. przez ten ponad miesiąc tylko kilka razy była wpadka, jak został z dziadkami i go nie posadzili. to wymaga obserwowania dziecka, ale i tak jestem z nim w domu więc czy siedzę z nim na macie czy przy nocniku to bez różnicy, on sie i tak dobrze bawi. a co do oszczędzania- jest na wielorazowych

Gość gość
Moje dziecko ma 18 miesięcy i już i w dzień i w nocy majteczki ;) wszystko opanował w 3 tygodnie ;)

Gość gość
Corke wysadzalam odkad skonczyla 15 mcy. Bez pieluchy jak miala 22 dopiero, czyli 7 mcy babrania, obserwacji, ale juz wtedy i w dzien i w nocy wpadka sie nie zdarzyla.... Syn zaraz konczy 15 mcy i juz go nie wysadzam z uporem maniaka. Nocnik jest. Dzis mi podal i wolal bebe i o dziwo zrobil na nocnik. On pokazuje ze ma " bebe", ale to zawsze po fakcie. Ile sie jednak od mojej mamy nasluchalam o tym magicznym roczku bez pieluchy... Jakos jednak dziwnym trafem moj brat wysadzany od 6mz na roczek na wyjscia i wyjazdy jednak pieluche mial- czyli nie umial zakomunikowac tak naprawde a wysadzanie na nocnik odbywalo sie na czuja- widziala po minie albo miala wyczajone pory, gdy robil... Ja sie jej nie dziwie- ktora z nas chcialaby prac te tetry i to jeszcze recznie?? Szkoda tylko, ze ona nie rozumie, ze czasy sie zmienily i sa te jednorazowe pieluchy powszechnie dostepne i naprawde nie az tak drogie. Zreszta spitkalam sie z opinia, ze wczesne wysadzanie i tak, poza zuzyciem mniejszej ilosci pieluszek, nie sprawi ze dziecko ponizej 18mca magicznie przestanie z pieluszek korzystac.

Gość gość
U mnie niespełna 2,5 roku u starszego, dokładnie 2 lata i 4 miesiące. Też mnie mama namawiała wcześniej ale dla mnie nocnik to nie miejsce do zabawy, a i ja mam ciekawsze zajęcia niż siedzenie w toalecie i czekanie aż dziecku się zechce wypróżnić. Poszło bardzo szybko, jedynie na noc dłużej ale to z innych względów. Z młodszym też będę czekać pewnie tak samo, dzieci urodziły się na wiosnę więc akurat odpowiedni czas wypada latem, kiedy można bez obaw puścić w majtkach również na spacer. Chyba że w żłobku będzie widać wcześniej jakieś efekty, to wtedy i w domu zaczniemy.

Gość gość
mój syn wieku ok. 8 lat

Gość gość
Ja nie naciskalam dlatego moje pierwsze dziecko miało dopiero 2 latka i 8 mies. Sam siadł na nocnik z dnia na dzień i tak już zostało. Drugi syn miał 19 mies. Nie" zmuszalam" dzieci, żeby tylko jaknajwczesnien siadaly na nocnik.