Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Rezygnacja z kolejnego dziecka, czy żałujecie po latach?

Polecane posty

Gość gość

Jestem na etapie decyzji o 3 dziecku - i nie mogę się zdecydować. Czy są tu mamy, które kiedyś chciały kolejne dziecko, ale się na nie nie zdecydowały? Czy po latach żałujecie tej decyzji, czy uważacie, że była słuszna?

Gość gość
nie znam matki która by żałowała ze ma dziecko, za to znam mnóstwo, które z perspektywy czasu mówią szkoda że tylko jedno czy dwójkę.

Gość gość
nie znam nikogo kto by zdecydowal sie na 3 swiadomie serio to duze wyzwanie i masa kasy

Gość gość
Ja jestem trzecim dzieckiem, rodzice żałują ze mnie mają

Gość gość
Jak się wyleczyć z pragnienia posiadania kolejnego dziecka?

Gość gość
Ale po co się leczyć jeśli chcesz mieć dziecko to je miej.

Gość gość
Ja chcę, ale mąż nie chce - nie będę go zmuszać, więc muszę się wyleczyć z tego :(

Gość gość
wspaniale jest cieszyc sie zyciem kazdego dnia 333 www.youtube.com/watch?v=lEOYQzjmKVs

Gość gość
Jezeli finanse Ci na to pozwalają to zrób sobie . Ja zawsze chcialam miec conajmniej 2, mam nadzieje ze dam rade:D

Gość gość
zmien męża, dzieci zostaja, facet nie, nawet nie wiesz co moze odwalic za kilka/kilkanascie lat i dopiero bedziesz zalowac ze stracilas mlodosc na niego i zaprzepascilas szanse

Gość gość
zmienić męża raczej nie planuję :) mamy już 2 dzieci i ja pragnę mieć 3 - a jemu już 2 wystarczy :(

Gość gość
tak to jest dzieci sa calym swiatem matek i kiedy robia sie juz bardziej samodzielne, ze w zyciu matki nastepuje pustka, ma wiecej czasu dla siebie i nie wie co z nim zrobic. Wtedy pojawiaja sie mysli o koljenym dziecku, tylko nie maja one nic wspolnego z instynktem macierzynskim tylko z brakiem pomyslu na siebie.

Gość gość
ja mam narazie jedno ale też bym chciała trójkę :P i to co najmniej :) mój też chce więc pewnie będziemy tyle mieli :) czasem się tylko zastanawiam czy warto ze względów finansowych.. biedy pewnie nie będziemy klepać ale oddzielne pokoje dla dzieci to pewnie najwcześniej po 10 roku życia najmłodszego.

Gość gość
też mam podobny dylemat i nie wiem co robić :(

Gość gość
To ja wam przedstawię naszą historię. Ja będę miała w maju 40 lat, mąż ma 44 lata. Nasz córka w styczniu miała 14 urodziny. I sobie zrobiliśmy taką rozmowę w trójkę czemu nie mamy jeszcze jednego dziecka. Córka nigdy rodzeństwa nie chciała, a my nawet się nie zastanawialiśmy, żyliśmy tym co jest i skupiliśmy się wychowaniu jedynaczki i życie leciało. I teraz bardzo żałuję, że te jeszcze kilka lat temu nie zdecydowałam się na dziecko, nawet jak córka miała 10 lat, bo jeszcze 4 lata temu mogłabym urodzić. Ale wtedy o tym nie myślałam. A teraz przeprowadzilismy się do domku jednorodzinnego, mamy uporządkowane życie i nie chcemy już dziecka, córka również, bo teraz nie chciałaby mieć nieprzespanych nocy, ale mówi, że była głupia, że kilka lat temu, mówiła, że nie chce wcale mieć rodzeństwa :(. No, ale ja jestem dumna z tego jak wychowalismy córkę i może dobrze się stało, że nie mamy tego drugiego dziecka, bo tak, zawsze mamy czas dla córki, która na koniec szóstej klasy miała najwyższą średnią w całej szkole - 5,9. :) :) :)

Gość gość
A ja uważam, że jeżeli warunki domowe pozwalają, to warto mieć trzecie dziecko. Zauważyłam, że u mnie po urodzeniu każdego dziecka miałam lepszą pracę, więcej pieniędzy i więcej szczęścia mnie spotykało. Może rodzina działa jakoś mobilizująco do działania i do zmiany na lepsze? Mam dwójkę i naprawdę nie czuję się przeciążona obowiązkami., a pracuję na pełen etat.

Gość gość
A ja po dlugiej przerwie zaszlam w druga ciaze i dziecko jest bardzo chore codziennie zaluje tej decyzji :(

Gość gość
Ja w ostatniej chwili się zdecydowałam z mężem. Syn ma 14 lat a maluch 10 miesięcy. Mamy po 40 lat i jest to najlepsza rzecz jaka nam się przytrafiła około 40. Polecam, wszyscy na punkcie malucha oszalelismy. Małe cudo.

Gość gość
Kochana bardzo mi przykro z powodu choroby twojego dziecka. Co mu jest jeśli można zapytać.

Gość gość
My z mężem zawsze chcieliśmy mieć trójkę dzieci. A teraz zaszłam w trzecią ciążę i... oboje mamy obawy ;) Ale myślę, że nie będziemy żałować tej decyzji. Każde dziecko jest kimś niepowtarzalnym i wyjątkowym i np. nie wyobrażam sobie że któregoś dziecka z mojej dotychczasowej dwójki mogłoby nie być. Pewnie z trzecim też tak będzie.

Gość gość
Ja w tym roku kończę 33 lata i jestem w ciąży z pierwszym dzieckiem. I tak myślę, że nie ma co czekać. Przed 40 zamierzam jeszcze urodzić dwójkę i mieć 3 fajnych dzieciaków. Przez ponad 30 lat byłam singielką, a teraz gdy mam drugą połówkę, która mnie kocha i chce dzieci to czemu nie. Nie chcę potem żałować, że mogłam, ale się bałam. Jeszcze dwa lata temu myślałam, że nigdy nie będę miała dzieci, a teraz proszę rośnie mi w brzuchu fajny człowieczek. Poza tym Wasze dzieci przecież nie muszą mieć wszystkiego podstawionego pod nos i nie musicie spełniać każdej ich zachcianki. Mając rodzeństwo nauczą się dzielić, wspierać, szanować, pomagać sobie. I to żadna patologia, że ktoś ma 3 dzieci;-)

Gość gość
Ja bym chciala drugie ale dopoki nie kupimy wiekszego mieszkania to nie ma szans. Nigdy nie skaze dziecka na mieszkanie w jednym pokoju z rodenstwem, bo to sadyzm. Sama tak mieszkalam i przez wieczne klotnie z siostra nie mamy nawet teraz dobrego kontaktu

Gość gość
mamy 1 dziecko, staramy się o drugie, o ile się uda, bo to już kilka lat starań. Chcieliśmy kiedys nawet 3, ale cóż, życie. Mamy w rodzinie małżeństwo, spodziewają się 4dziecka. Mieszkanko bardzo małe, chyba 40metrów, masa długów, on bez pracy, no ale twierdzą, że chcieli kolejnego. Sytuacja tragiczna, przynajmniej w moich oczach. Jeśli miałabym się z nimi zamienić sytuacją, to nie dziękuję, nawet jesli będziecie mi wpierać, że dziecko to radość. Wolę moje życie, choćby z 1 dzieckiem.

Gość gość
Mam dwoje dzieci , ale bardzo załuje , ze odłozyłam decyzje o 3 .. Wydawało mi sie za szybko, a jak juz staralam sie to nic z tego nie wyszło przez 3 lata , a dzis jest juz po prostu za pózno :( Mam dwóch jedynaków.. Sama jestem jedynaczka i wiem ze jedynactwo to kalectwo.

Gość gość
gość wczoraj Boshee co oksymoron! Jak mozna mieć dwóch jedynaków?! :O to tak jakbyś napisała sucha woda :O

Gość gość
Ja zawsze chcialam 1 dziecko 2 to wpadka i mysle ze na tym koniec zaloze sobie wkladke zeby nie zajsc w ciaze bo chce by moje dzieci mialy godne zycie a nie narobic dzieci a. Puzniej myslec co zrobic zeby bylo lepiej..ale oczywiscie gdy kogos stac na dziecko to prosze bardzo dla nas 2 to max

Gość gość
Gościu od oksymoronu.. cos taka zdziwiona ?:D Zycia widac nie znasz :) Jak miedzy dziecmi jest 15 lat róznicy i jedno sie urodzi , a drugie po 3 latach wyjedzie do szkoły.. To jaki oni maja kontakt ? Przez fejsa ? :D

Gość gość
to ma dwoje dzieci z dużą różnicą wieku, a nie dwóch jedynaków! Bo to jakieś pierdy wydumane. To taki sam idiotyzm jakbyś napisała, że masz dwóch biologicznych ojców :D Różnica wieku nie ma nic do rzeczy, z bratem z róznicą wieku uwaga -20l. ! mam lepszy kontakt niż z drugim bratem młodszym ode mnie o 2 lata!