Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Dziewczyny, jak to jest z macierzyńskim teraz? Proszę pomóżcie!

Polecane posty

Gość gość

Jestem w 33 tyg ciąży, wczoraj ginekolog wypisała mi zwolnienie do końca ciąży już, będzie to l4. Termin mam na 2 kwietnia, zwolnienie l4 do 7 kwietnia. Kiedy i jak rozpocznie mi się urlop macierzyński, jak i gdzie się to załatwia? Chcę jak najdłużej być w domu, więc wykorzystam całość

Gość gość
Jak to kiedy ci się zacznie? Jak urodzisz.. Co za ludzie.

Gość gość
urlop macierzyński zaczyna się w dniu porodu. Musisz dostarczyć do pracy zaświadczenie o urodzeniu dziecka, żeby pracowawca zaczął naliczać ci nie wynagrodzenie chorobowe lecz zasiłek macierzyński. Jeśli chcesz siedzieć w domu jak najdłużej to musisz złożyć wniosek że chcesz korzystać jeszcze z tzw urlopu dodatkowego na prawach macierzyńskiego (chyba 4-5 tyg) oraz że chcesz na macierzyńskim przebywać przez rok.

Gość gość
Czy ty autorko w ogóle wiesz co piszesz? "wypisała mi zwolnienie do końca ciąży już, będzie to l4."- "L4" to po prostu zwyczajowa nazwa każdego zwolnienia lekarskiego, zwyczajowa bo tak były kiedyś podpisywane druczki ze zwolnieniem, nazwa potoczna została, nie jest jakimś konkretnym rodzajem zwolnienia. Jakim cudem lekarz mógł je wystawić na prawie dwa miesiące? Czy do tego czasu nie będziesz miała żadnej wizyty kontrolnej? Bo zwolnienie wystawia się tylko do czasu kolejnej wizyty... Urlop macierzyński rozpocznie się najpóźniej w dniu porodu, przerywa bieg zwolnienia jeśli wypadnie w jego terminie.