Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

co potrafią Wasze trzyletnie dzieci?

Polecane posty

Gość jaaaala
Moja ma 2,5. Liczy do 10, ale nie w zakresie 10. Umie się przedstawic, powiedzieć gdzie mieszka, podać nr telefonu. Rysuje na poziomie zdolnego 3 latka (ale od malenskiego lepsi, wycina, klei, maluje, codziennie po kilka prac), zna wiekszosc liter alfabetu, figury geometryczne i kolory po polsku i angielsku. Zna ok 20 piosenek na pokazywanie i ok 30 zwykłych (ale ja z zawodu jestem przedszkolankę i śpiewam jej od noworodka, wiec zapamiętał mimowolnie). Umie odegrać proste teatrzyk, rozpoznaje i nazywa emocje, posługuje się przymiotnikami większy od, mniejszy od, szybszy, wolniejszy, etc. Rozwiązuje proste zagadki i uklada historyjki obrazkowe. Uklada puzzle z 20 elementów. ALE... Jest slaba motorycznie - ja w ciąży, musze dużo leżeć.

Gość gość
UP

Gość gość
wszystkie 2,5 latki takie mega zdolne,k***a tylko się powiesić :(

Gość gość
Pracuje w przedszkolu, dzieci w tym wieku są tak rożne. Ale w efekcie później granice się zacierają.

Gość gość
Nie będę wszystkiego wypisywała, tylko dodam że syn więcej rzeczy miał wyuczonych jak miał 1,5 roku np alfabet itd ale teraz mając niecałe 3 lata lepiej kojarzy, lepiej wysławia się typu myślałem, mam propozycję itp, jest bardzo odważny i uspołeczniony, jeszcze nie chodzi do przedszkola. Śpiewa też po angielsku i zna słówka w różnych językach, kolory już dawno, prawa i lewa strona w tym u kogoś, liczy do 11 itd

Gość gość
hm... to ja powiem tak, jestem mamą 3 latki i nauczycielką w przedszkolu... no i cóż moja córcia liczy świetnie!!! Czyli 1, 2 , 8,10 :-) literek nie zna żadnych - no może "o" wyróżni w tekście, ale nigdy nie miałam ciśnienia na nauczanie i nabywanie umiejętności przez nią. Bo wiem, ze i tak wszystkie umiejętności posiądzie spontanicznie i w swoim czasie. Gada jak najęta, wrzeszczy na brata, jest sprytna, fajnie się rusza, ma duże poczucie humoru i ogólnie fajna z niej dziewczynka :-) Super śpi w nocy, załatwia się do nocnika od roku, próbuje się ubierać, sama je i pije od dawna itp. śpiewa piosenki poznane w przedszkolu, stara się być samodzielna :-)

Gość gość
A z Ciebie fajna mama! :) Która potrafi normalnie, bez zadęcia napisać o swojej córce! Brawo! Niewiele tutaj takich...

Gość gość
3 latek który zna tylko literę "o" ?

Gość gość
Mój 3 latek jest wszystkiego ciekaw, litery zaczęły interesować go po roczku, może dlatego że czytałam książki od urodzeni a w zasadzie od połowy ciąży, wiem że dzieci są różne i sama pracuję z dziećmi, jedne chcą posłuchać bajek a inne latają w kółko jakby się wściekli, gdybym miała takie dziecko to chyba sama bym zwariowała. Dziwi do lat 3 są chłonne jak gąbki, fajnie jest przez zabawę uczyć, z resztą dziecko zapamiętuję nie wiadomo kiedy, przecież nie ma lekcji. Jeśli przychodzi i pyta co to, to nie powiem spadaj jesteś na to za mały.

Gość zuzannaanna
Każde dziecko rozwija się w swoim tempie i nie ma co porównywać go do innych bo można oszaleć ;) Jedne dzieci potrafią więcej inne mniej i już. Jedyne co może martwić w tym wieku to brak mowy. Trzylatek powinien już coś mówić a jeśli tak nie jest to warto iść z nim do logopedy np z http://www.trampolina-dzieci.pl/ Takie zajęcia świetnie wpływają na rozwój mowy. Moja siostra miała zajęcia z logopedą przez wiele lat - ma niedosłuch, w wieku pięciu lat nie mówiła. A teraz nawija jak najęta :)

Gość gość
Mi jak miał 3lata to pral gotowal. Mnozyl pisal.....jak ja uwielbiam takie tematy;-\z ciekawości to możesz porównać ceny w marketach a dzieci rozwijają sie indywidualnie.