Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Kto mi poleci książkę dla 2.5 latki

Polecane posty

Gość gość

Moje dziecko bardzo lubi oglądać książki z obrazkami - opowiadam jej co się dzieje, kto co robi. Ma już książkę o życiu na wsi i o przedszkolu, może ktoś poleci jakieś inne? Ważne żeby była twarda oprawa, duży format, ciekawe, piękne ilustracje. Ktoś? Coś?

Gość gość
Martynka, są tez wersje w twardej oprawie i dużym formacie.

Gość gość
Ksiazek z pieknymi ilustracjami jest cala masa. Warto szukac w zwyklych ksiegarniach, nie w sieciowkach. Ostatnio u nas hitem jest Mamoko. Obrazki na pierwszy rzut oka sa takie ze oczplasu mozna dostac. Ale moja cora (2lata i 4 miesiace), tak sie wciagnela w te obrazkowe historie, ze ciagle siedzi z ksiazka. Ma nostwo szczegolow, zagadki, tajemnicze sytuacje.

Gość gość
Tez bardzo mi sie podobaja ilustracje w ksiazce Bajeczki naszego dziecinstwa

Gość gość
zobacz sobie na cpcd.pl. tam masz złotą listę lektur ;)

Gość gość
Ja mam reedycje "poczytsj mi mamo" I przepiekne wg mnie sa ksiazki wydawnictwa dwie siostry. Jest tez sliczna ksiazeczka do "nauki" francuskiego - "żożo I lulu"

Gość gość
Dziękuję bardzo dziewczyny :) Zamawiamy książeczkę Mamoko, boska. Właśnie o to chodziło.

Gość gość
Warto też poszukać jakichś albumów na przecenach. Czasem za klika złotych trafi się coś co nie zeszło. Może to być prawie wszystko, co zawiera jakąś treść. Sztuka, lokomotywy, kwiaty, zwierzęta, ludzie, jakieś scenki uliczne. Zainteresowanie dziecka i zadawane pytania potrafią wprawić rodzica w osłupienie.

Gość gość
super są ksiazeczki z serii mądra mysz. są dwa rodaje . jedne o zawodach. drugie o roznych życiowych, codziennych sytuacjach. bardzo polecam moj 2.5 latek je uwielbia.

Gość gość
teraz doczytałam o twardych stronach.. mądra mysz ma zwykle papierowe

Gość gość
Piszesz na poważnie? Ma 2,5 roku miało kontakt z 2książkami? Jestem zaszokowana, teraz nie dziwię się, że są takie różnice w rozwoju dzieci. Może my jesteśmy przeciwieństwem w drugą stronę ale syn też 2,5 roku ma koło 100 książeczek z tekturowymi stronami, niektóre zna niemal na pamięć inne kojarzy i korzystamy z dwóch bibliotek, nie ma wieczoru bez czytania a i babcia mu czyta w dzień, w weekendy robimy to dłużej. Podziwiłam się teraz do rzeczy Mądra mysz jest dla starszych dzieci, nie dla 2,5 latka. Dla dziecka nieobytego z książkami polecam proste książki, obrazki z podpisami, np. W parku, W lesie, W górach - tam jest obrazek i podpis Kasia lubi bawić się w piaskownicy, Kubuś bawi się z Karolem koparką itd, Basia, Franek i (tu różnie) zasypianie, zwierzęta itd, kolejne to seria Mała dziewczynka Liza bawi się w szkołę inne m.in.o różnych zawodach pań i seria Mały chłopiec, kto jakie ma auto i przygoda - obie serie są właśnie w Biedronce, są też książeczki z bardzo prostymi 9 puzzlami. Wiem, że zaraz i się oberwie ale i tak to napiszę nie zaniedbujcie dzieci pod względem poznawczym i intelektualnym. Czytanie książek jest potrzebne na co dzień.

Gość gość
Zgadzam sie z przedmowczynia. Moja starsza corka pierwsze ksiazeczki zobaczyla jak miala ok 3 miesiace. Te czarno- biale, dla noworodkow. Lezala na brzuchu a ja jej pokazywalam i opowiadalam. Mlodszej tez teraz tak "czytam";-). To stymuluje wzrok. Tekturowe ksiazeczki tematyczne dostepne w kazdym hipermarkecie) sa bardzo fajne. Dzieci z przyjemnoscia ogladaja. Uwielbiaja, jak sie opowiada co jest na obrazkach. Szczegolnie zwierzatka. I dzwieki zwierzat. A potem inne dzieci na obrazkach. (Corka pytala "co robi dzidzi?") Moja corka, niespelna 2,5letnie, 1/3 dnia potrafi ogladac ksiazeczki. Z tym ze teraz to juz sama opowiada co jest na obrazkach :-D

Gość gość
Moja jest zafascynowana od pół roku książką "Gdzie jest ważniak ?"Polecam, i nawet z mężem wieczorem mieliśmy zajęcie na jakieś dwie godziny :)

Gość gość
Ulica Czeresniowa polecam Książka obrazkowa

Gość gość
Mój lubi uwaga to niebezpieczne, franklina, kajtusia, mądra mysz, mamoko, co wypanda a co nie wypanda, kupa siku, krecika, atlas zwierząt lub owadów, wiersze brzechwy tuwima typu bambo, na straganie, kozioleczek itd, aktualnie oprócz takich krótkich czytamy sobie codziennie dzieci z bullerbyn, tak 1-2 rozdziały. Też jestem w szoku że takie duże dziecko dopiero zaczyna czytać. U nas czytanie jest obowiazkowo codziennie