Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

tatuaż a karta choroby

Polecane posty

Gość gość
Więc po co się przechwalasz?

Gość gość
nie było tego pytania, pamiętałabym

Gość gość
Potencjalne zagrożenia zdrowotne związane z tatuowaniem: - wirusowe zapalenie wątroby B, C; – HIV – zakażenia skóry i tkanki podskórnej – możliwość rozwoju blizn, keloidów – rozerwanie skóry – odczyny alergiczne – kontaktowe zapalenie skóry – miejsca tatuowane ulegają 30 razy częściej zrakowaceniu – tatuaż ogranicza możliwość przeprowadzenia zabiegu operacyjnego, punkcji lędźwiowej, zastosowania fizykoterapii w danym miejscu, etc.

Gość gość
To pytanie jest obowiązkowe. Więc być może jednak nie pamiętasz go. Pytają Cię o ostatnią wizytę u fryzjera, kosmetyczki (przekłuwanie ciała).

Gość gość
Tak, czytałam to dzisiaj, rozumiem to że jestem w grupie ryzyka, ale dlaczego akurat lekarz od medycyny pracy? jak się go zapytałam otrzymałam głupią odpowiedź, że w razie śmierci zostanę rozpoznana, wiem że mnie zbył. Im to jest do czegoś potrzebne. Tak sądzę.

Gość gość
Nie, na pewno tego nie było, pamiętam te ważniejsze pytania, o papierosy, żylaki, miesiączkę, ostatnią wizytę u ginekologa i czy nie było krwotoku.

Gość gość
Wiesz, może mają takie procedury. Idziesz pracować z ludźmi - pracodawca musi się chronić na wypadek np. ewentualnych roszczeń ze strony innych pracowników (hipotetycznie zarażasz kolegę/koleżankę WZW B.

Gość gość
To jest w ogóle legalne? Równie dobrze mogliby wpisywać informację o kolczykach w uszach. Nigdy nie spotkałam się z czymś takim żeby lekarz wpisywał informację o tatuażach.

Gość gość
Być może, dlatego właśnie o to pytam. W jakich sytuacjach takie informacje się ujawnia. Bo skoro się je zbiera i przechowuje to wiadomo, że do czegoś są potrzebne.

Gość gość
Kilka razy byłam w szpitalach - i za każdym razem miałam w ankiecie pytanie o tatuaże.

Gość gość
W tej ankiecie nie chodzi o sam fakt posiadania tatuażu tylko o to KIEDY był ewentualnie robiony, podobnie nie interesuje ich ile masz kolczyków w uszach tylko kiedy ostatni raz robiłaś sobie nowe dziurki. Jeżeli chodzi o wpis potrzebny do pracy to s******l nie lekarz dostał w łapę, bo widać pracodawca lubi dyskryminować.

Gość gość
Chyba tylko w Polsce są takie rzeczy :/

Gość gość
gość dziś Właśnie tak mi się wydaje, że to jest ten powód. Bo szpital akurat rozumiem, tam się przeprowadza zabiegi, więc mogliby obowiązkowo przeprowadzać testy na hiv, nawet bez zgody.

Gość gość
To powinno być nielegalne....na przyszłość, nie przyznawaj się, że masz tatuaże. Niektórzy ludzie są nienormalni.

Gość gość
Jak tu się nie przyznać kiedy każe się rozebrać do rosołu. Pytam o tego lekarza nie bez powodu. Mnie to osobiście nie spotkało, ale koleżankom bardziej hojnie obdarzonym przez naturę obowiązkowo bada biust :D I nie ma zmiłuj. Bo on podobno raka wykrył u jakiejś jednej pacjentki. A wiem że to prawda bo przed wejściem spytałam pielęgniarkę czy to prawda że maca. Nie wydaje mi się żeby to badanie było obowiązkowe. Jeśli jestem w błędzie proszę mnie poprawić. A zaznaczam że "badał" tylko po warunkach.

Gość gość
Facet brzmi jak kawał s*******a. Ktoś to powinien zgłosić.

Gość gość
Nie ma obowiązku zgadzać się na takie badania, nie musisz rozbierać się u lekarza jeżeli nie chcesz. Podstawowe badania potrzebne do pracy (np. testy krwi) nie wymagają świecenia biustem w gabinecie lekarza.

Gość gość
W moim mieście ciężko jest o pracę. Patrzyłam w googlach po tej wizycie i są to lekarze najczęściej przekraczający swoje uprawnienia, ci od medycyny pracy. Wyszukało się jakieś forum z podobnym pytaniem i nawet odezwał się ktoś podający się za lekarza mp. Wg tej osoby to badanie jest obowiązkowe i wg niego również lekarz rodzinny też ma taki obowiązek i że nie zbadanie pacjentki jest błędem w sztuce. Naprawdę szkoda że nie mam u kogo skonfrontować tych informacji. Niby zawsze możesz odmówić badania, ale co w sytuacji kiedy wchodzi w grę wystawienie/ lub nie zdolności do pracy?

Gość gość
Ja na szczęście nie byłam postawiona w takiej sytuacji, wiem że mogę odmówić, ale lekarz może nie dać zdolności, tu tkwi problem.

Gość gość
Nigdy nie słyszałam, żeby takie badanie było obowiązkowe i najwyraźniej nie każdy musiał przez to przechodzić - więc "lekarz" zmyśla żeby pomacać pacjentki. Zboczeńców nie brakuje.

Gość gość
Z tatuażem w widocznym miejscu i tak nigdy nie dostaniesz dobrej pracy, w rekrutacji bardzo patrzą na estetykę. No chyba, że chcesz pracować jako "celebrity", wtedy tatuuj się ile chcesz.

Gość gość
co rozumiesz przez widoczne miejsce?

Gość gość
gość dziś Jest schowany, więc tym bardziej nie rozumiem :/