Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

czemu same to sobie robicie na własne życzenie

Polecane posty

Gość gość

czemu same wpędzacie siebie w poczucie winy, w jakieś chore wyrzuty sumienia? coraz więcej jest tematów gdzie piszecie o tym, ze pracujecie, ze dzieci są w przedszkolu, ze może za mało poświęcacie im czasu itp. Dążycie do jakiegoś chorego ideału - matki cyborga, która nie ma prawa być zmęczona, która mimo pracy na etat, ogarnięcia domu, jeszcze 6 godzin po pracy bawi się z dzieckiem. Czy dla was stan, kiedy dziecko zajmie się samo sobą, umie się samo bawić, jest kreatywne, wymyśla sobie zabawy to powód do tego żeby się zadręczać? Owszem trzeba dziecku pokazywać świat, tłumaczyć, rozmawiać z nim ale żeby mieć paranoje na punkcie "wiszenia" nad dzieckiem i podtykania mu pod nos gotowych zabaw i co gorsza posiadanie poczucia winy jak się ślęczysz z dzieckiem na dywanie i godzinami nie bawisz się lalkami/samochodami, czego tak naprawdę nie znosisz jest nienormalne i same siebie krzywdzicie. Czego wyście się naoglądały ze wpadacie w taka paranoje?

Gość gość
bo we wszystkich poradnikach czytam ze powinno sie dziecku zapewniac jak najwiecej bodzcow,uczyc od malego czytac itd.....ciagle tylko cala masa artykulow na ten temat,mam corke 2,3 latka i nie znosze sie bawic, nie wiem ani ja ani maz nie mamy wyobrazni za bardzo , corka ma klocki i drewniane i plastikowe, i ksiazeczki i kredki, farby, puzzle,samochody i inne zabawki,ale sama nie chce np. budowac z klockow,mam poczucie winy ze jej nie rozwijam

Gość gość
no właśnie bo matki się za dużo naczytają a potem ślepo się temu poddają, wpadając w paranoje. Jakby swojego mózgu nie miały. Dziecko można i trzeba rozwijać ale sa różne sposoby. Można np. angażować w codziennie sprawy, pokazywać świat, angażować przy przygotowaniu posiłków czy innych czynności wykonywanych w domu. Uważam, ze trzeba czytać dziecku i to sporo bo to rozwija jego wyobraźnie, uczyć literek cyferek itp. Ale np. klockami czy samochodami może się bawić samo jeżeli rodzic " nie czuje' takich zabaw i ma się zmuszać. Dziecko czuje kiedy rodzic bawi się z nim z przymusu, bo tak trzeba.