Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Katti223

Kamienie w woreczku żółciowym po porodzie

Polecane posty

Hej, Jak w temacie. Nigdy wcześniej nie miałam problemów gastrycznych...Wczoraj zrobiłam badanie USG jamy brzusznej i wyszło, że mam drobne złogi w woreczku żółciowym...jestem załamana :(

Gość gość
A masz ataki kolki? Jeśli nie to się póki co nie przejmuj i kontroluj raz na pół roku. Ja zaczęłam mieć ataki 2 miesiące po porodzie. Wcześniej też miałam i bagatelizowalam. I tak 4 miesiące po porodzie musiałam mieć laparoskopie (usunęli woreczek z 30 kamieniami) bo średnio raz S tygodniu trafiłam na ostry dyżur zwijajac się z bólu. To było 2lata temu. 4 miesiące temu miałam drugi zabieg usunięcia złogów z przewodu (bo woreczka nie mam), a miesiąc temu kolejny, bo niestety kamica ma tendencję do nawrotow. U Ciebie jeśli nie masz kolek to sprawa obserwacji i ewentualnego rozpuszczenia lekami. Ale to zależy od decyzji chirurga.

Gość gość
Niestety miałam już kolkę ból taki ze nie mogłam oddychać. Dziś mam wizytę u chirurga, zobaczymy co on powie

Gość gość
A stosujesz jakąś dietę?

Gość gość
Jeśli masz kolki to zdecyduj się na zabieg. Bo w takim wypadku metody nieinwazyjne już nie pomogą. A stosujesz diete? Ja w pewnym momencie jadłam tylko ryż i warzywa gotowane bo wszystko inne powodowało ataki. W czasie kiedy czekałam na zabieg musiałam brać Tramadol i Ketonal, bo nic innego nie działalo. W czasie ataku miałam wrażenie, że ktoś mi chce wyciągnąć wnętrzności wnętrzności i trwało to 3-4 godziny. Nie pisze tego żeby Cię wystraszyc. Daj znać co powiedział chirurg.

Gość gość
Tak stosuje. Po każdym zabiegu trzeba przez 6 miesiecy. Nic smazonego, tłustego, ciezkostrawnego. Gotowane, pieczone. Kawy nie powinno się pić, jeść słodyczy, ciast itp.

Gość gość
A nie ma jakichś leków żeby te załogi więcej się nie pojawiały. Bo tak co jakiś czas poddawać się operacji to masakra :(

Gość gośćlalalallala Ala
to nie operacja a laparoskopia, wiec cie nie tną tylko rurki w brzuch. pozatym to za darmo na nfz wiec jaki problem poddac sie takiemu zabiegowi?

Gość gość
To nie operacja tylko laparoskopie, 4 małe nacięcia i po sprawie. Jeśli masz już zlogi to lekami ich nie zlikwidują. Tylko zabieg. A później nie jest powiedziane, że się pojawią. Mogą ale nie muszą. U mnie nawróciły, u Ciebie nie muszą.

Gość gość
A można spytać w jakim wieku miałaś usunięcie pęcherzyka?

Gość gość
25 lat. I powiem Ci, ze przeszłam zabieg wyjątkowo dobrze. 4 godziny po już chodziłam po oddziale za co zebralam bure

Gość gość
A dwa kolejne zabiegi miałam endoskopowe przez przelyk, w narkozie. Więc nie cieli Mnie.

Gość gość
Ja mam 27 lat ... kurcze calu czas zastanawiam się skąd to się wzięło. ..

Gość gość
W ciąży niestety jest większą podatność na takie rzeczy. Mogłaś je mieć już wcześniej ale teraz dały o sobie znać. Byłaś u chirurga?

Gość gość
Właśnie jadę na wizytę. Dam znać po

Gość gość
Daj znać koniecznie.

Gość gość
Termin operacji na 16.06 :/

Gość gość
ciąża niszczy kobiety...zaczniesz żałować jak zaczniesz być łysa, wierz mi, żadne dziecko nie jest tego warte

Gość gość
Czyli 4 miesiące. To i tak niezłe jak na nasze realia. A jakieś leki dostalas? Zalecenia?

Gość gość
Zadnych lekow bo karmie piersia. Mam tylko uwazac na to co jem. Tylko my dwie mamy problem z kamieniami? Podobno to takie typowe po porodzie

Gość gość
Skoro karmisz to faktycznie. I musisz bardzo uważać na to co jesz, bo sama już wiesz jak boli atak kolki. A na zabieg idź koniecznie. Powiem ci, ze ja nawet nie mam widocznych blizn po zabiegu. I U mnie było tak, że najgorsze było wyjecie drenu. Nie boli ale nie jest przyjemne. Po zabiegu ulga, bo nie było ataków. Tylko, ze u mnie do czasu. Mimo że przestrzegalam diety to cholerstwo wróciło w przewodzie.

Gość gość
Znam 2 osoby po usunięciu woreczka żółciowego z drobnymi kamieniami, jedną z jednym wielkim i żadna przez 6 lat nie miała nawrotu kamicy....mimo normalnego jedzenia. A kamienie w woreczku u wszystkich wyszły przy okazji robienia kontrolnego usg jamy brzusznej...

Gość gość
Chce się jeszcze zapisać do dietetyka bo kompletnie nie wiem co mogę jeść. ..

Gość gość
Później Ci napiszę z doświadczenia ok?

Gość gość
Ok, dzięki :)

Gość gość
Kamienie żółciowe po porodzie? Co to za bzdura? Poród nie wywołuje powstawania kamieni w woreczku. Autorko miałyście je już wcześniej przed ciążą. Tylko ciąża je poruszyła, ucisk dziecka na narządy, stąd ataki bólu dopiero po ciąży. Można to rozpuścić bez interwencji chirurga, a tym samym uratować woreczek. Poczytaj o naturalnym sposobach. Rozpuszczanie kamieni żółciowych, oczyszczanie wątroby i powinno ci coś wyskoczyć.

Gość gość
gość wczoraj Znam 2 osoby po usunięciu woreczka żółciowego z drobnymi kamieniami, jedną z jednym wielkim i żadna przez 6 lat nie miała nawrotu kamicy....mimo normalnego jedzenia. A kamienie w woreczku u wszystkich wyszły przy okazji robienia kontrolnego usg jamy brzusznej... xxx Ha ha ha ha oczywiście, że nie miały nawrotu kamicy w woreczku skoro woreczka już nie mają. Za to mają kamieniami zapchane całe przewody żółciowe w wątrobie. Tylko tego na usg nie widać:)

Gość gość
A gdzie jest napisane ze nie miały powrotu kamicy w woreczku? Po prostu nie miały powrotu kamicy czyli żadnych dolegliwości bólowych związanych ze złogami, kamieniami itp w drogach żółciowych. Tak lepiej?

Gość gość
Autorko nie słuchaj tego, ze da się rozpuścić jakimiś metodami. Jedyne co to w ten sposób można sobie totalnie rozwalić organizm. Picie jakichś dziwnych mikstury. Gość 10:48 Zgadzam sie, ze kamica nie musi nawracać. To zależy indywidualnie. U mnie mimo diety nawrocila w PŻW. Nie wiem od czego to zależy dlatego nie będę mądrzyć. U jednego nie nawrócił, a u innego tak. Dobrze, ze twoje znajome nie miały nawrotu i nie musiały po raz kolejny przechodzić tego bólu. Ja nie miałam tyle szczęścia. Co więcej miesiąc po ostatnim zabiegu usuwania lekarz znalazł kolejny zlog w przewodzie. Widocznie taka moja uroda. A kamienia miałam na długo przed drugą ciążą tylko po prostu bagatelizowalam objawy to raz, a dwa nie robiłam usg i lekarka błędnie sądziła, że to ataki kolki nerkowej.

Gość Katti223
Może zacznę się podpisywać, bo tu sami "goście" i wygląda tak jakbym na wszystko ja odpowiadała :) Czytałam na forum o tych cudownych metodach, które prędzej czy później kończyły się na stole operacyjnym....a jeśli chodzi o skłonność do kamicy po porodzie to fakt, przed ciążą miałam robione usg i woreczek był czyściutki, także coś w tym jest, niestety :/