Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Kiedy zglosic sie do poloznej środowiskowej ?

Polecane posty

Gość gość

Jestem w 35 tygodniu ciazy, wybrałam juz kilka miesięcy temu polozna środowiskowa, kiedy mam zglosic sie do niej , czy wystarczy po porodzie kiedy juz będzie potrzeba wizyty potronazowej? Dziękuje z gory za odpowiedzi :)

Gość gość
jeżeli położna jest z twojej przychodni, to sama się odezwie.. po prostu po urodzeniu, po jakimś czasie zgłaszasz dziecko do przychodni.. wtedy dzwoni do ciebie położna i umawia się na wizytę.. warto na pierwszej wizycie zorientować się czy za każdym razem będzie się umawiała, czy nie.. u mnie była 6 razy ( masakra), z czego tylko 2-3 wizyty były konkretne i coś wnosiły, reszta to takie wpadanie żeby podpisać papierki.. ale przynajmniej sie umawiała.. a słyszałam, że są takie, które wpadają bez zapowiedzi ;-/

Gość gość
I jeszcze jedna sprawa- jak deklarowałaś w przychodni wybór położnej kilka miesięcy temu, to upewnij się czy w nowym roku nie jest potrzebna nowa deklaracja.

Gość gość
Wydaje mi sie ze skoro raz sie zadeklarowała to nie ma znowu potrzeby, to tak samo jakby co roku musieć deklarować lekarza rodzinnego

Gość gość
Po 21 tc deklarujesz wybór na piśmie a potem dzwonisz jak urodzisz. Położna powinno pojawić się w ciągu 48 godz od Waszego wyjścia ze szpitala.

Gość gość
Czyli jeżeli złożyłam wcześniej deklaracje niż po 21 tc to tez jest w porządku? :)

Gość gość
Podepnę się z pytaniem pod temat. Po pierwszej ciąży nie była u mnei położna i jakoś tego nie potrzebowałam. Teraz już całkiem po porstu nie chcę jej wizyty. Czy mogę jej nie wpuścić ewentualnie wcześniej zrezygnować w ośrodku z takiej wizyty?

Gość gość
Ja nigdzie niczego nie zgłaszałam i nie dzwoniłam. Położna sama do mnie przyszła, bo jak wypełniałam te formularze w szpitalu, to tam podawałam przychodnię do której należę i to szpital powiadomił mój ośrodek zdrowia.

Gość gość
no w szpitalu wypełnia się papierki, wybiera przychodnię, ale jednak warto się dowiedzieć w przychodni czy na pewno zgłosili.. lepiej samemu po powrocie do domu zadzwonić do przychodni, zgłosić dziecko.. czasem szpital tylko zbiera te informacje, nie wiadomo po co, ale nie zgłasza dziecka.. jakoś dziwnie,.. co do położnej.. to wpisuje się ją już podczas wypełniania deklaracji o przynależności do danej przychodni.. a to, czy się jest w ciąży, czy planuje dziecko- nie ma znaczenia.. uważam, że 2-3 wizyty wystarczą.. i powinny być umawiane.. a te 6, które miałam to mnie wykończyły.. za dużo zdecydowanie,. teraz jestem w innej przychodni, za kilka tygodni będę rodziła.. ciekawa jestem, jak będzie.. jak będzie się pojawiać bez zapowiedzi to i tak jej nie wpuszczę.. nie odpowiadam na domofon, jak się kogoś nie spodziewam.. ( z rodziny, albo kuriera, a listonoszka ma klucz od klatki i dzwoni do drzwi), ponieważ wszyscy od ulotek, jakiś napraw na klatce, odczytywania liczników, które są gdzieś w piwnicy czy tacy, którzy chcą powiesić jakieś ogłoszenie dzwonią zawsze najpierw pod nasz numer.. mam dosyć i nie reaguję.. dlatego i położnej nie wpuszczę.. zresztą one wszędzie zaglądają.. będzie trzeba sprzątać ;)

Gość amber54
Przecież do położnej możesz zgłosić się w każdej chwili. jej obowiazkiem jest ci pomóc i wszystko wyjaśnić. Ostatnio była taka akcja http://estiyoclinique.pl/udzial-estiyo-clinique-w-ogolnopolskiej-kampanii-po-prostu-polozna/ dzięki temu wiele kobiet mogło i nadal może skorzystać z pomocy położnej. Zgłoś się w końcu do swojej bo masz do tego pełne prawo:)