Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

CC czy PN w moim przypadku?

Polecane posty

Gość gość

Witam. Do podjęcia mam dość ciężką decyzję - nie jest uwarunkowana moim "widzi-mi-się" tylko problemami ze zdrowiem. Może któraś miała podobną sytuację i pomoże. Lekarz prowadzący ciążę powiedział, że w zasadzie to ode mnie zależy bo i tak źle i tak nie dobrze i pewnie wszystko rozegra się na porodówce. Jestem aktualnie w 8 miesiącu ciąży. Mam: - niedoczynność tarczycy (od początku biorę hormony) - cukrzycę (prawdopodobnie tylko ciążową co reguluję dietą przy konsultacji z diabetologiem) - małopłytkowość (tylko 65 tys./μl, a do porodu jeszcze miesiąc) - wysokie ciśnienie w gałce ocznej (wada -4 dioptrie na każde oko) Teraz tak: przy wysokim ciśnieniu okulista zdecydował, że lepiej byłoby rodzić przez CC, co zrozumiałe. Z tym, że przy małopłytkowości nie jest to wskazane (wymagane min. 70 tys.) ale też ciężko przewidzieć jak poród naturalny będzie przebiegał i czy wtedy nie dojdzie do jakiegoś krwotoku. Jeśli zdecyduję się na PN to na 100% będzie bez żadnych znieczuleń, bo wykluczają się z preparatami przeciwkrwotokowymi. Do tego wszystko dochodzi gojenie się rany po CC przy cukrzycy - wiadomo u mnie są to ilości glukozy ciut powyżej granicy normy, no i nie do końca jest jasne czy mam cukrzyce ciążową czy zwykłą, bo nigdy nie robiłam badań na cukier przed ciążą. Co w takim przypadku? Miała któraś podobny przypadek? Jaki poród byłby bezpieczniejszy dla mnie i dla maluszka?

Gość gość
cc głownie na wade wzroku

Gość gość
mialam cc przy cukrzycy ciazowej(przed ciaza tez nigdy badan na cukrzyce nie mialam), rana zagoila sie normalnie.

Gość gość
Wyłącznie cc. Nawet bym się nie zastanawiała.

Gość gość
cc, skoda oczu. ja też miałam ze względu na wadę i chociaż bardzo żałowałam, to przynajmniej mi wzrok nie poleciał.

Jestem zwolenniczką sn, o ile zdrowie i sytuacja na to pozwala. W Twojej sytuacji zdecydowałabym się jednak na cc.