Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Ile gotujecie ziemniaki ?

Polecane posty

Gość gość

Bo dziś będę to robić po raz pierwszy :D I nie chcę żeby się rozgotowały etc.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Aż będą miękkie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość samiec super Alpha
Wybierz podobnej wielkości, wlej łyżkę oleju i sol. Gotuj ok.30-35 minut. Sprawdzaj wbijając widelec, jak będą same zjeżdżać to są dobre. :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Zależy jak duże i czy w całości, bo niektórzy kroją na mniejsze kawałki. Zazwyczaj po 20-25 minutach od zagotowania trzeba sprawdzić poprzez wbicie widelca, jak lekko wchodzi to gotowe. Jak nie to sprawdzamy ponownie co 3-4 minuty, aż do skutku.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
A tak mniej więcej ile?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
No zależy od wielkości ziemniaków. Takie średnie to 25-30 pewnie od momentu zagotowania. Młode małe ziemniaczki na wiosnę to wystarczy z 15 minut.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
nie wiem w sumie, po jakimś czasie wbijam widelec i sprawdzam. z pół godziny na pewno.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Zależy jaki rodzaj i wielkość. Ja sama uprawiam ziemniaki (zamawiam sadzeniaki z http://www.agronas.pl/) i gotują się ok 15-20 min.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dietetyk zywieniowy
ziemniaków ani innych warzyw nie gotuję sie w wodzie a jak juz to na parze a najlepiej piecze w temperaturze okolo 180st łacznie z łupinami, zjada sie rowniez z łupinami.Podczas gotowania weglowodanów w duzej ilosci wody powstaje tzw proces skleikowania skrobi, organizm taka skrobie natychmiast przyswaja i zamienia w glukoze gdzie jest wykorzystywana czesc jej do energii a reszta jest przeksztalaca w tłuszcz i odkładana , powoduje to rowniez duzy wyrzut insuliny do krwi co jest bardzo niekorzystne gdyz od insuliny organizm uzaleznia sie.natomiast gotowanie na parze badz pieczenie w wysokiej temperturze czyli powyzej 18ost powoduje ze zawarta w warzywach skrobia przeksztalca sie w tzw"skrobie oporną" np w ziemniakach i warzywach bedzie jej okolo 80% ,organizm skrobi opornej nie trawi tylko przechodzi do jelita grubego gdzie bakterie odpowiednie przetwarzaja ja na błonik oraz wytwarzaja witaminy itd.Natomiast 20% skrobii jest przetwarzana na glukoze i stanowi zasilanie w energie naszego organizmu.Czyli sumujac ziemniaki gotowane w wodzie na przyklad daja nam 200kcal a przyrzadzone wg moich zalecen ledwo 40 kcal i sporo blonnika pokarmowego ktory jest nam bardzo potrzebny.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Zależy jaki rodzaj i wielkość. Ja sama uprawiam ziemniaki (zamawiam sadzeniaki z http://www.agronas.pl/) i gotują się ok 15-20 min

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×