Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Oskar dla "Idy" w kategorii Najlepszy Film Nieanglojęzyczny.

Polecane posty

Gość gość

"Kurcze" co o tym sądzicie??:)

Gość gość
Myślę że należy pogratulować :)

Gość gość
Że oskar to fajnie ale jednak czuje niesmak. Bo dostaliśmy go dopiero za film samooczerniający- widziałeś w nim choć jednego szwaba? Bo ja nie.

Gość gość
znowu Żydzi wygrali

Gość gość
nie wiem za co. ten film to straszny gniot

Gość gość
Ida traktuje poholocaustową traumę i stalinizm nie jako temat, lecz jako pretekst i tło. Jest to historia dwóch kobiet, bardzo subtelnie przedstawiona, prosta fabularnie. Jest nostalgicznym filmem psychologicznym, medytacją o losach uwikłanych w historię jednostek. Wanda jest piękna i cierpi, a skoro jest piękna i cierpi, to należy jej się nasz zachwyt i wzruszenie. Podobnie zresztą jak tytułowej Idzie. Ten film niczego nie wyjaśnia, niczego nie ocenia. Ja to tak odbieram i uważam, że zasłużył w 100% na OSKARA

Gość gość
po pierwsze ludzie nie znaja histori ze polacy ukrywali zydów przed niemcami ale gdy przyszli ruscy to zydzi ich wydawali ruskim i za to dostawali stanowiska polacy mordowali zydów i jak takze i polaków a chodzi mi o tych co po wiezieniach siedzieli przeszli niemcy i ich wypuscili i takie bandy wspułpracowali z niemcami mieli nawet ochrone obejzyjcie film pachołki rosji

Gość gość
gratulacje!!!!

Gość gość
obejrzałam ten film 2 razy, on nie jest wart oskara, za duzo polskiej biedy tam jest pokazane, nie mowie ze film nie jest wart nagrody, ale oskar to za powazna nagroda jak na taki film, mysle ze to bylo wszystko ustawione ze ten film dostał oskara