Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Barka82

Krótkowzroczność a poród

Polecane posty

Cześć czy orientujecie się o przeciwwskazaniach do naturalnego porodu a dużej wadzie wzroku (-6). Słyszałam i czytałam sprzeczne opinie a osobiście chciałabym spróbować urodzić w sposób naturalny.

Gość gość
to nie jest przeciwwskazanie do sn. Tylko odklejanie siatkówki jest.

Gość gość
Ja rodziłam SN przy wadzie -8,00 (oboje oczu), okulista sprawdził stan siatkówki i nie miał zastrzeżeń, więc dostałam zaświadczenie ze nie ma przeciwwskazań do porodu siłami natury. Nie miałam żadnych problemów ze wzrokiem po porodzie (tzn. większych niż przed ciążą :) )

Gość gość
Jak jest lekkie odwarstwienie siatkówki to nie ma szans na poród siłami natury ?

Gość gość
Musisz isc do okulistyni sprawdzi Ci siatkowke,dno oka itp. Badanie nieprzyjemne,ale nie boli. Potem wystawi Ci zaswiadczenie czy mozesz rodzic sn.

Dzięki piękne. Właśnie się wybieram do okulisty i jak wszystko będzie ok to zamierzam sn. Wczoraj poinformowała mnie moja kuzynka, która też jest w ciąży, że musi koniecznie mieć cesarskie cięcie bo ma "aż" -5:) Uff potwierdziłyście moje przypuszczenia :)

Gość gość
Jeśli masz problem z siatkówką lepiej nie ryzykuj, poród porodem ale wzrok ci będzie po nim bardzo potrzebny;)

Gość gość
Tu nie chodzi o to ile ma sie dioptrii tylko o siatkowke,dno oka itp. Jesli jest zagrozenie odklejenia sie siatkowi to wtedy skraca sie druga faze porodu lub wykonuje cc.

Gość gość
Rownież się zgadzam z poprzednimi wpisami, tu nie chodzi o wadę wzroku a o dno oka, ktore koniecznie trzeba zbadać przed porodem. Ja takie badanie miałam i nie było przeciwskazań. Ale 9 miesięcy po porodzie byłam kupować soczewki i przy badaniu wyszlo, że w jednym oku poleciała wada o 0,25. Dobrze, że tylko tyle.

Gość gość
Mi okulista badal dno oka przed porodem. Wszystko ok, moge (niestety hihi) rodzic sn. Dodal jednak,ze po ciazy i porodzie okulary moge odlozyc na polke i zaprasza mnie na dobranie nowych szkiel,bo wada sie zmieni.

Gość gość
ja też mam -5 i nie zamierzam ryzykować powiększeniem się wady. Koleżanka miała -6 i wylądowała 2 lata po porodzie z -8