Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

l4 w ciąży

Polecane posty

Gość gość

Witam, orientuje się któraś z Was ile płatne jest l4 w ciąży przez ZUS i ile macierzyński ( a także ile on teraz trwa?) w tym roku? (2015:P)

Gość gość
L4 platne 100%,srednia z 12 mcy. Macierzynski: jesli wezmiesz roczny od razu platny jest 80%. Jesli polroczny 100% z mozliwoscia przedluzenia na kolejne pol roku platne 60%.

Gość gość
dziękuję za odpowiedź, a jeśli pracuję od końca tamtego roku to jak to liczą? bo nie rozumiem tej średniej...

Gość Jolcia KKK
A ja mam takie nietypowy pytanie a jak będzie liczone l4 jeśli pracowałam na dwóch etatach. Ostatnie 8 miesięcy pracowałam na umowie na czas zastępstwa tj 0,7 etatu i w drugim miejscu na cały etat już od 4 lat. więc jak teraz ten jeden etat mi się skończył to l4 będzie liczone tylko z tego aktualnego miejsca pracy czy będzie liczona średnia z wypłat z tych dwóch miejsc pracy z ostatniego roku. Miał ktoś tak jak ja?

Gość gość
Dość ciekawa sytuacja. Kiedy kończy sie ta druga umowa? L 4 jest liczone z każdej umowy osobno. O ile dalej masz dwie.

Gość gość
"Zasiłek chorobowy i macierzyński po rozwiązaniu jednej z umów o pracę Pracownica jest zatrudniona u dwóch pracodawców, z tym że u jednego z nich na czas określony (zastępstwo) do 30 września 2014 r. Pod koniec sierpnia br. zachorowała i przedłożyła zaświadczenie lekarskie ZUS ZLA z kodem literowym "B" (choroba przypadająca na okres ciąży). Czy po rozwiązaniu umowy na zastępstwo będzie uprawniona do zasiłku chorobowego, a następnie macierzyńskiego z obydwu umów o pracę? Pracownica z tytułu trwającego nadal zatrudnienia będzie uprawniona do zasiłku chorobowego, a następnie macierzyńskiego. Świadczenia te będzie wypłacał pracodawca, o ile jest uprawniony do wypłaty zasiłków, lub ZUS - na podstawie dokumentów przekazywanych przez pracodawcę. Jeśli chodzi o zasiłek chorobowy z tytułu zatrudnienia na podstawie drugiej umowy, to po jej rozwiązaniu wypłaty zasiłku będzie dokonywał wyłącznie ZUS (bez względu na uprawnienia pracodawcy do wypłaty zasiłków). Była pracownica nie będzie jednak uprawniona do zasiłku macierzyńskiego."

Gość Jolcia KKK
Dokładnie opiszę swoją sytuację do końca czerwca mam umowę na czas zastępstwa na 0,7 etatu ( praca w szkole ) skończy się umowa i koniec bo wraca osoba którą zastępuję, a w drugim miejscu mam umowę na cały etat na czas nieokreślony. Kilka dni temu okazało się że jestem w ciąży i tak się zastanawiam czy jak pójdę na l4 na przykład od lipca czyli będę zatrudniona już tylko w jednym miejscu to wysokość chorobowego będzie takie jak w tym miejscu pracy czy jest jakoś inaczej liczone np średnia z całego roku ze wszystkich źródeł???

Gość gość
Jeśli pójdziesz w czerwcu to będzie liczone z dwóch zakładów pracy aż do rozwiązania, jeśli w lipcu to tylko z jednego, tego aktualnego.

Gość gość
tzn, jak w drugiej umowie masz opłacane pełne spadki w tym chorobowe, to jak pójdziesz na zwolnienie przez końcem umowy to będziesz dostawała do porodu 100 % z pierwszej pracy (wypłacane przez pracodawce lub zus, jak mała firma) i 100% z drugiej firmy(wypłacane przez zus) macierzyński będziesz dostawała tylko z 1 pracy

Gość Jolcia KKK
ale ja w tej pierwszej pracy mam umowę na czas zastępstwa więc mimo że pójdę la zwolnienie to mi nic się nie przedłuży.... umowa na czas zastępstwa jest do danego dnia i koniec

Gość Jolcia KKK
Czyli w moim przypadku jeśli wszystko dobrze pójdzie i dobrze będę znosić ciążę i zakładając teoretycznie że pójdę na zwolnienie kilka dni przed kończącą się umową na czas zastępstwa ( umowa jest do 30 czerwca 2015 ) to będę na zwolnieniu w dwóch firmach i będę miała podwójne chorobowe? Tak?

Gość gość
Tak. Ileś osób Ci to pisze i nawet ktoś Ci skopiował info ze strony ZUS u a Ty dalej nie rozumiesz... pokolenie pudelka nie umie czytać?

Gość Jolcia KKK
Potrafię czytać... tylko te wszystkie przepisy różnie się interpretuje więc sama nie wiem jak to jest dokładnie ... ale widzę że są osoby mądrzejsze od wszystkich i tylko się mądrzą

Gość gość
Nie, nie interpretuje się tego różnie. W Twoim przypadku jest tylko jedna interpretacja :) dziewczyny dobrze Ci piszą ale jak masz wątpliwości to zapytaj u źródła, czyli w ZUS