Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Formalności po urodzeniu dziecka

Polecane posty

Gość gość

Witajcie, nie znalazłam nigdzie informacji, czy akt małżeństwa potrzebny do rejestracji dziecka przedkładamy do wglądu w usc czy musimy go tam zostawić. Mam tylko 1 egzemplarz i nie wiem, czy mi go nie zabiorą... I jeszcze są sprzeczne informacje odnośnie ilości aktów urodzenia wydawanych dziecku: jeden czy trzy? Ostatnia sprawa: czy pisząc po porodzie do ZUS wniosek o wypłatę zasiłku macierzyńskiego dołącza się akt urodzenia dziecka, czy wystarczy ksero?

Gość gość
Lepiej mieć kilka odpisów, bo urzędasom nie wiadomo co strzeli do głowy...Ewentualnie z wielką łaską mogą się zgodzić na uwierzytelnione urzędowo ksero, zależy od urzędu, to jest cholerne państwo w państwie ta biurokracja ;O

Gość gość
no właśnie, odpisy idą jak woda: pierwszy zaraz przy zgłoszeniu o pesel i meldunek, drugi do becikowego, trzeci do zusu przy wniosku o macierzyńskie i jak dostajesz 3 to juz nic nie masz dlatego lepiej od razu wziąć więcej z usc

Gość gość
A czy do pracodawcy też trzeba dawać odpis aktu ur dziecka? Czy w ogóle informujecie pracodawce, ze urodziłyście?

Gość gość
Chyba zwystarczy poinformować zus, w końcu to zus płaci macierzyński Podobno kiedys było mniej tych formalnosci, szpital informował wszystkich, a matka pracodawce dopiero po macierzynskim jak chciała isc na wychowawczy

Gość gość
najlepsze jest to ze w jednym urzędzie miasta w tym samym pokoju leżą już 2 moje akty małżeństwa, pierwszy składałam wyrabiając dowód os., później mąż wyrabiał dowód a oni chcieli ten sam akt po raz drugi bez sensu to gromadzenie papierów... teraz został mi tylko jeden akt i znów mi go te same babki zabiorą z okazji narodzin dziecka wymuszanie kasy na obywatelach 22 zł za 1 odpis

Gość gość
Pracodawcę warto poinformować jeśli masz ubezpieczenie grupowe, należy ci się wtedy wypłata za urodzenie dziecka, zwykle od 1000 do 2000, zależy od polisy.

Gość gość
a te dziewczyny co są na zwolnieniu w ciązy i urodzą w czasie trwania zwolnienia to muszą pisac do pracodawcy i zusu ze juz urodziły, czy dopiero jak sie zwolnienie skonczy???

Gość gość
tu autorka u mnie w pracy nie było ubezpieczenia wolałabym ich nie informować o urodzeniu, bo mi juz napsuli krwi nie płacąc chorobowego w ciązy, dopiero pip ich zmusił do tego Ale jak urodze to podobno jest 14 dni na wystąpienie o urlop macierzyński, tylko do kogo, do pracodawcy czy do zus?

Gość gość
do pracodawcy musisz się zgłosić i on wystepuje do ZUS, musisz dać odpis aktu urodzenie, ale powinni oddać. a co do urzędu- potrzebujesz odpis aktu małżeństwa, jeśli brałas slub w innej miejscowości/ w innym USC niż urodziło się dziecko.

Gość gość
mam orginalny odpis skrócony aktu małżeństwa i to mogę im zostawić w urzedzie w innej miejscowości problem jest taki że ten odpis jest z 2008 roku może byc czy musze iśc do swojego urzedu po świeży?

Gość gość
to że trzeba wziąśc wiecej aktów urodzenia dziecka to prada bo do pracodawcy, do becikowego do ubezpieczenia Pzu zakładowego i do meldunku i wydania pesel dla dziecka

Gość gość
szkoda że nie ma jakiegoś systemu, żeby te wszystkie instytucje mogły sie porozumiec między sobą, tylko trzeba latac do kazdej z osobna z tymi aktami polska to trzeci swiat

Gość gość
W moim USC po zgloszeniu urodxenia dziecko automatycznie jest meldowane w miejscu zamieszkania matki i nie trxeba dodatkowo nigdzie zglaszac.

Gość gość
Ja musiałam iść sama zameldować syna a wszystkie 3 jego akty urodzenia dostałam spowrotem. Nie wiem- zabierają je wam i nie oddają...?

Gość gość
widocznie to zależy od widzimisię urzędu w większości przypadków niestety zabierają