Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

To jaki jest właściwy wiek na odpieluchowanie

Polecane posty

Gość gość

Mam syna 9 msc. Dopiero zaczyna raczkować i o ile już stabilnie siedzi to jeszcze nie siada sam. Myślę o kupnie nocnika tak za 2-3 msc. Chciałam Was zapytać jaki jest ogólnie trend (tak trend) w społeczeństwie: kiedy jest właściwy czas na przestawienie dziecka z pieluch na nocnik a kiedy dziecko jest już skandalicznie zbyt duże ;-) na pampersy. Przykładowo czy dwulatek w pampersach to już przegięcie i powinien załatwiać się na nocnik? A dla odmiany w jakim wieku wg Was jest sukcesem nauczenie dziecko nocnika (że niby takie małe a już umie).

Gość gość
Dziecko do przedszkola musi być odpieluchowane. Czyli przed skończeniem 3 lat. Czyli do 3 lat nie jest to anomalia choć mamy z kafeterii odpieluchowują już od noworodka. Ok 2 lat jest odpowiednim czasem. Pamiętaj: nie sztuka jest usadzić dziecko na siku. Chodzi o to, żeby ono umiało ci zakomunikować ze chce siku czy kupę.

Gość gość
U mnie to nie młode mamy naciskają na szybkie odpieluchowanie tylko właśnie starsze pokolenie. Moja babcia (skądinąd kochana) która ma 85 lat ciągle biada nad losem swoich prawnuków którzy w wieku 2 lat jeszcze sikają w pampersy ;) Ciągle nam opowiada jak swoje dzieci nauczyła sikać prosto do muszli (ponoć wysadzała na rękach i trzymała nad toaletą) i do roku dzieci się załatwiały do toalety :D Także tego...Osobiście bym chciała dziecko odpieluchować jak najszybciej ale nie wiem jak się do tego zabrać. Muszę coś mądrego poczytać żeby nie schrzanić na starcie.

Gość gość
Dwulatek z pieluchą nie będzie wołał o siku, bo po co, jak ma pieluchę w której jest mu sucho jak się zleje. Swoje odpieluchowałam w wieku 12 miesięcy. Po prostu zdjęłam pieluchę. Na nocniku siedziały trochę wcześniej, głównie kupa, jak mi się udało wyczaić to siku. Pamiętam, że starsze w wieku 16 miesięcy usiadło na nocnik do siku samo, bez mojego pytania czy chce, młodsze troszkę wcześniej. Półtora roczne dziecko potrafi sygnalizować swoje potrzeby fizjologiczne. Jeśli wiele dzieci w tym wieku potrafi składać zdania, to dlaczego nie może powiedzieć ze chce do wc? Bo im wygodnie w pampersie.

Gość gość
Im szybciej zaczniesz tym szybciej się nauczy.

Gość gość
syn ma 9 m-cy, zaczęliśmy sadzać na nocnik w styczniu i mamy w tej chwili 100% skuteczności jeśli chodzi o kupę. no, powiedzmy niecałe bo w tym czasie chyba ze 4 przepuścił w czasie snu, ale i tak jest super. z sikaniem jest gorzej, ale z reguły widzimy kiedy coś sie szykuje. a co będzie dalej to sie zobaczy

Gość gość
sadzać na nocniku mozna szybko, ale zdjecie pieluchy i musi zacząć wołać i panować nad pęcherzem to ok. 2 urodzin. grunt, zeby do 3 ur. juz był bez.

Gość gość
dziecko uczy się panowac nad pęcherzem dopiero około 18-24 msc, wcześniej bez sensu.

Gość gość
mój syn miał pieluchy do 4 rz (sikał w nocy, a w ciagu dnia miał do 3 rz) Jak bedziesz za mocno naciskac to dziecko bedzie sie bac pozniej tego!

Gość gość
gość dziś Dwulatek z pieluchą nie będzie wołał o siku, bo po co, jak ma pieluchę w której jest mu sucho jak się zleje. Swoje odpieluchowałam w wieku 12 miesięcy. Po prostu zdjęłam pieluchę. Na nocniku siedziały trochę wcześniej, głównie kupa, jak mi się udało wyczaić to siku. Pamiętam, że starsze w wieku 16 miesięcy usiadło na nocnik do siku samo, bez mojego pytania czy chce, młodsze troszkę wcześniej. Półtora roczne dziecko potrafi sygnalizować swoje potrzeby fizjologiczne. Jeśli wiele dzieci w tym wieku potrafi składać zdania, to dlaczego nie może powiedzieć ze chce do wc? Bo im wygodnie w pampersie. xx tu nie chodzi o sztukę mówienia ale o kontrolę nad zwieraczami hahaha :)

Gość gość
Dokładnie. Mam koleżankę która odpieluchowała swojego syna jak miał rok a potem wielkie zdziwienie - 14 miesięcy i popuszczał wszystko jak leciało. A czemu? Ano temu, że opanował sztukę siadania na nocnik wtedy kiedy MAMA mu kazała, ale sam nie potrafił zakomunikować że chce siku/kupę, bo po prostu nie nadążał, już mu leciało po nogach :o Ostatecznie wylądował z powrotem w pielusze a po 3 miesiącach kolejna próba była już skuteczna. Gdzie wam tak spieszno, ja się pytam? :o :o

Gość gość
gość dziś sadzać na nocniku mozna szybko, ale zdjecie pieluchy i musi zacząć wołać i panować nad pęcherzem to ok. 2 urodzin. grunt, zeby do 3 ur. juz był bez. x gość dziś tu nie chodzi o sztukę mówienia ale o kontrolę nad zwieraczami hahaha usmiech.gif x gość dziś dziecko uczy się panowac nad pęcherzem dopiero około 18-24 msc, wcześniej bez sensu. xxxxxx Bzdura, jeśli dziecko sygnalizuje tzn, że czuje i trzyma. Nie będzie sygnalizować potrzeb, kiedy po prostu leci mu po nogach. nie przyjdzie mu to do głowy. Na pewno mi nie uwierzycie, ale moje młodsze dziecko mając roczek nie sikało w nocy. Natomiast starsze lało do 2,5 rż. do łóżka. Ale tylko dlatego, że mnie zbyt późno przyszło na myśl, żeby dziecko wysadzić wieczorem na pół śpiąco. Powtarzam dziecko nie nauczy się trzymać pęcherza, dopóki będzie w pampersie, a jeśli umie to nie zawoła, że chce, bo nie ma dyskomfortu w postaci mokrych majtek. Pamiętam jeden wpis mamy 2,5letniej dziewczynki, kiedy postanowiła ją odpieluszkować. Dziecko to było bardzo zdziwione, że po nogach leci jej woda. Nie wiem jakim cudem dziecko nigdy się jej nie polało choćby przy zmianie pieluchy, ale nie wnikałam.

Gość gość
gość dziś Jak koleżanka źle podeszła do tematu to tak miała. Dziecku się nie każe, dziecko się o to pyta. Sisi? Nawet tak małe dziecko potrafi skojarzyć o co chodzi i w jakiś sposób odpowie. Znasz swoje dziecko to będziesz wiedzieć co ci odpowie, czy pokaże. Zdążysz z takich dzieckiem to zdążysz, nie zdążysz to przebierzesz i wytrzesz, proste. 30 lat temu wszystkie roczniaki latały bez pieluchy i jakoś się dało. Zapytam mojej mamy jak długo nasza piątka lała po nogach. Bo najmłodszego rodzeństwa jakoś nie pamiętam, aby były kałuże na podłodze.

Gość gość
na pewno naukę korzystania z nocnika zacząć jak dziecko już chodzi, ja syna przyzwyczajałam w wieku 14 mis, jak miał 16 to zaczął siusiać, wyglądało to tak że pościągałam w domu dywany, i co jakiś czas sadzałam go na nocnik, można zauważyć po dziecku kiedy chce siku, i wtedy go usadzać, za zrobienie siku do no nocnika otrzymywał nagrodę, początki są trudne i potrzeba sporo cierpliwości, prawdą jest że to starsze pokolenie mocno naciska, jakby była to sprawa życia i śmierci, każde dziecko ma swój ustalony poziom rozwoju i pewnych rzeczy się nie przeskoczy

Gość gość
syn chodzi bez pieluszki odkad mial niecale dwa lata. Ale dosc dlugo to ja kontrolowalam jego zwieracze :P calkiem sam z siebie zaczal wolac pol roku pozniej.