Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość 29tc

czy cesarka ze wskazaniami zawsze jest planowana?

Polecane posty

Gość 29tc

Jestem w 29-tym tygodniu ciazy.Ze wzgledu na schorzenia kregoslupa dostalam od neurologa zaswiadczenie ze sugeruje on rozwiazanie ciazy przez cesarakie ciecie.Nie sa to wskazania bezwzgledne.Wlasciwie mam wybor.Ciagle rozmyslam nad tym ale nie wiem jeszcze jaka podejme decyzje.Za dwa tygodnie ide do swojego gina i porozmawiam z nim na ten temat.Jednak chcialam zapytac tutaj na forum czy cc w takich przypadkach jest planowane?Tzn tak na zimno?Ustala sie date i idzie do szpitala czy czeka sie na rozpoczecie akcji porodowej i wtedy dopiero sie je wykonuje. Syna urodzilam silami natury a wszystkie znajome ktore rodzily przez cc mialy je wykonane ze tak powiem w ostatniej chwili np.ze wzgledu na zbyt wysokie cisnienie czy zanijajace tetno dziecka wiec jestem zielona w tym temacie.Dziekuje za odpowiedzi.

Gość gość
Lepiej,zeby byla planowana,bo jesli pojedziesz do szpitala ze skurczami,a na stole bedzie akurat operowana inna ciezarna,to moga nie zdazyc z Toba.

Gość 29tc
Tak tez myslalam i w sumie racja.Tylko jakos nie moge tego ogarnac bo dla mnie to jakies takie wbrew naturze.Chcialabym wlasnie wiedziec jak dokladnie takie planowanie cc wygladalo u innej ciezarnej.I tak przy okazji?Ile po cesarce lezy sie w szpitalu?Czy to prawda ze po zoo przez 12 godzin trzeba lezec na plasko i nie wolno podnosic glowy?Co wtedy z dzieckiem?I czy prawda jest ze pokarm zaczyna leciec po kilku dniach dopiero?

Gość 29tc
I jeszcze zastanawia mnie czy przy cc dozwolona jest obecnosc partnera?Tzn czy moglby on siedziec przy mojej glowie czy mezczyzni wlogole nie sa wpuszczani na sale operacyjna.Mam tak wiele obaw ze jesli zdecyduje sie na porod operacyjny chyba zwarjuje ze strachu:-(Ale mam jeszcze spro czasu na decyzje i oswojenie sie z ta mysla.

Gość gość
Rodziłam w warszawie cesarka planowana, miałam wyznaczony termin i miałam zgłosić się dzień przed do szpitala. Była możliwość obecności ojca dziecka. Termin wyznaczył mój lekarz pracujący w szpitalu. Niestety mój synek się pospieszył i nie chciał czekać ☺

Gość 29tc
A na ile przed terminem porodu mialas zaplanowana cesarke?Rozumiem ze do cc doszlo w koncu po rozpoczeciu akcji porodowej?

Gość gość
Wydaje mi się, że zaplanowaną miałam ok 30 32 tyg. Urodziłam cc 5 dni przed planowanym terminem. Dostałam w nocy bóli i rano pojechałam na IP okazało się, że zostaję na zabieg

Gość gość
Jezu kto planuje ww w 30 tygodniu. Chyba 40?

Gość gość
Rodziłam w 39 ale termin miałam wcześniej zaplanowany

Gość gość
Chodzi o zaplanowanie terminu nie o poród urodziłam w 39 tygodniu

Gość gość
Po znieczuleniu trzeba lezec plasko i nie podnosic nawet glowy kilka godzin,zalezy od szpitala. Ja lezalam dlugo bo cc mialam przed poludniem. Dziecko mi przyniesli i bylo ze mna do wieczora a na noc zabrali. Lezalam 4 doby, nawal pokarmu przyszedl w trzeciej dobie.

Gość 29tc
Dziekuje za odpowiedzi.Ja tez pewnie bede planowac cc z lekarzem juz na nastepnej wizycie.Ale chcialam wiedziec na ile przed terminem porodu jest ono wykonywane.Termin porodu mam na 21 maja. A czy cc zawsze wykonuje lekarz prowadzacy? Ktoras z dziewczyn pisala ze pokarmu dostala w trzeciej dobie.A czy przez ten czas dziecko karmione bylo mlekiem modyfikowanym?

Gość 29tc
Bo moj lekarz prowadzacy pracuje tez w szpitalu.Ma tam dyzury.Czy w takim wypadku bede mogla liczyc na to ze to on wykona zabieg?

Gość gość
Ja miałam zaplanowaną. 36 tc (ciąża bliźniacza, ułożenie miednicowe). Rzeczywiście, po cesarce leży się 12-24 h (ja leżałam 24- rano miałam zabieg i następnego dnia mnie uruchomiono). Właściwie to jest tak, że tych pierwszych kilkunastu h się nie pamięta, podawane są silne leki przeciwbólowe w kroplówce, ja pamiętam z tej pierwszej doby jedynie jakieś przebłyski. Położne opiekują się dzieckiem, na życzenie przywiozą Ci go pokazać. Pokarm dostałam jakoś po 2 dobach. Dzieci dokarmiane mm, jeden dożylnie (słaby odruch ssania, ale to inna historia).

Gość gość
Termin porodu z om miałam na 25.08 termin cc wyznaczony na 20.08 urodziłam o 12.35 około 14.30 doszałamiająca małego do karmienia o 16.30 przewieźli mnie na normalną salę i o 19 kazali wstać

Gość gość
moje cc było nie planowane ale musiałam mieć ze względu na to że mam miednicę ogólnie ścieśnioną:(. Na stół trafiłam już z bólami, byłam usypiana więc już po kilku godzinach mogłam chodzić dziecko miałam od początku przy sobie (-tak chciałam, położne pytały się czy zabrać abym odpoczęła) pokarm miałam od razu (ale akcja porodowa była rozpoczęta) Teraz jestem w 34/35 tc termin mam na 10.04 terminu cc jeszcze nie mam ustalonego ale jak wszystko będzie ok to tak na około 7-10 dni przed. U nas w szpitalu planową c robi lekarz prowadzący (po prostu umawiają na dzień kiedy mają dyżur).

Gość gość
Ja miałam wyznaczone cc na 39 tc ale odeszły mi wody w 38t3d i miałam robione na cito. No 3 godz czekałam na badania itd a wskazania miałam takie ze stan po cc i duże dziecko

Gość marcyśka224
dziewczyny ja też mam problem z cesarką. Mój synek nie chce się przekręcić ( dodam ze jest na prawdę mało *****iwy), jestem w 37 tygodniu termin mam na 24 marca. Podczas pobytu w szpitalu ordynator zasugerował przekręcenie zewnętrzne. Co o tym myslicie? Moja ginekolog prowadząca nie pracuje w szpitalu, nie dostałam też od niej skierowania. Zastanawiam się czy iść do innego lekarza pracującego w szpitalu w którym chcę rodzić na jakąś dodatkową konsultację. poradzcie coś bo nie wiem co mam robić.

Gość gośćgjhkhl
ja mam mieć cesarkę, wczoraj byłam w szpitalu a tam powiedzieli: nie ma terminu planowego, prosze przyjśc jak skurcze się zaczną.... Szok. a jak będzie za późno???

Gość gość
podbijam

Gość marcyśka224
Moja została jednak zaplanowana. Ze skierowaniem od mojej lekarz prowadzącej poszłam na izbę przyjęć i ustalono termin na tydzien przed planowanym terminem porodu. Na oddziale poożniczym był akurat remont i pani mnie trochę zjechała za to że przychodzę tak póżno ( sroda) ale już natępnego dnia miałam stawić się na czczo do szpitala a cesarka miała być w piątek, ale akurat była wolna sala i z marszu zrobili mi te cesarkę.