Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pani dylematt

Czy pod studiach inżynierskich łatwo sie znajdzie pracę ?

Polecane posty

Gość pani dylematt

W tym roku piszę maturę. Nie będę ukrywać, że z matmy orłem nie jestem i wolę zdecydowanie przedmioty humanistyczne aczkolwiek daje sobie z niej radę. Wiem, że po kierunkach humanistycznych ciężko o dobrze płatną robotę dlatego myślę o studiach inżynierskich ale tak sie zastanawiam czy to faktycznie jest tak, że bez problemu bo studiach inżynierskich sie znajdzie pracę ? Po prostu nie chcę popełnić błędu i iść na coś co mnie totalnie nie kręci i zostać w konsekwencji bez pracy...

Gość gość
Powiem ci tak. Po każdych studiach można znaleźć pracę i po każdych można jej nie znaleźć. Dużo zależy od człowieka, ile serca wkłada w to co robi, czy jest w tym dobry i okoliczności takich jak miejsce. Niby tyle sie klnie na studia humanistyczne ale jakoś moja ciotka zarabia zarąbiste pieniądze na kursie językowym (jedyna w miejscowości zna francuski). Znam też koleżankę po studiach matematycznych, która pracuje jako sprzedawczyni w sklepie.

Gość gość
a ile miales % z podst i rozsz. z matmy z matury probnej?

Gość pani dylematt
rozszerzonej nie zdawałam bo to jeszcze było przed ostateczną deklaracją. Z podstawy miałam 69 %

Same studia to tylko studia. Nauka teorii a nei praktyki w dużej mierze. Jeżeli zaangażujesz się w jakimś kierunku i będziesz rozwijać, to TAK, jeżeli po prostu skończysz studia inżynierskie i nie będzie cie to interesowało, to oprócz ładnego papierka nie będziesz miała innych atutów. SAmo studiowanie na studiach inżynierskich nic nie znaczy. Zastanów sie jaki zawód chcesz wykonywać i pod tym katem obierz studia.

Gość pani dylematt
no wiem, że to nie szał. Ale do tej właściwej matury jeszcze trochę zostało czasu na naukę. A po drugie podobno na kierunkach inżynierskich deficyt chętnych i słyszałam, że przyjmują jak leci.

Gość gość
Na inżynierskich studiach jest bardzo ciężko i jeśli z matmy byłaś dobra, a nie b. dobra możesz sobie nie poradzić, wiem co mówię , a do tego rysunek techniczny perfekcyjny nie wspomnę o innych detalach

Tak, to przeciętny wynik, ale właśnie skasowałam że zły, bo to przecież próbna, więc będzie tylko lepiej :) Studia inzynierskie to są różne studia: mechanika, elektronika, budownictwo, ochrona środowiska ... jaki kierunek rozważasz?

Ja jestem na takowych. Ostatnio mieliśmy zajęcia z gościem, który jest prodziekanem i powiedział, że powinniśmy brać udział min w kołach naukowych, bo na to patrzą, kiedy przeglądają cefałki... Powiedział, też, że już teraz powinniśmy chodzić po biurach karier . . .

Gość pani dylematt
myślałam o biotechnologii bo wydają mi się najbardziej interesujące i najmniej związane z matmą. Ale podobno najbardziej w cenie jest budownictwo :O a mam jednak ambicje na życie na dobrym poziomie finansowym.

Gość martiin
ja w tym roku obroniłem inżyniera i powiem ci tak jak że same studia nie dają ci zapewnienia super pracy ale dają ci możliwości. Ja więcej nauczyłem się na samych stażach i praktykach niż na studiach jednakże w branżach inżynierskich jest dużo większa wg mnie szansa na własny interes oczywiście jeśli jesteś dobra w tym co robisz. Same studia nie są wg mnie jakoś specjalnie ciężkie jak masz ścisły umysł ale nawet nie będąc orłem można je skączyć przynajmniej tego inżyniera. To nie jest tak że będziesz miala jakieś bardzo duże zarobki bo żeby takowe mieć albo trzeba posiadać własną firmę albo być bardzo wykfalifikowany tzn duże doświadczenie oraz dużo czasu poświęconego na dodatkowe szkolenia. Czasem jest tak że otworzysz budkę czy dwie z kebabem i masz większe zarobki niż ktoś po prawie czy inżynier

Gość pani dylematt
pochodzę z biednego domu. ani matka ani ojciec nie mieli nigdy głowy do nauki. Nie miałam więc po kim odziedziczyć tego. Całe zycie marzyłam o życiu na wyższym poziomie i widzę szansę na to jedynie w przyszłościowych studiach...problem w tym, że wiem, że nie jestem asem a matmie.

ale studia same w sobie NIC Ci nei zapewnią. Oczywiście NIEKTÓRE studia inżynierskei dają duże możliwośći, ale TYLKO możliwości. Wszystko zalezy od Ciebie, twoich predyspozycji, zdolności, ambicji, pracowitości ...chęci rozwijania się w danym kierunku. Jak ktoś napisał, staże praktyki, one dają więcej, bo dają wiedze praktyczną.

"Całe zycie marzyłam o życiu na wyższym poziomie i widzę szansę na to jedynie w przyszłościowych studiach...problem w tym, że wiem, że nie jestem asem a matmie." ale pieniądze można zarabiać jako lekarz, jako pracownik znający kilka języków ... znajdź coś dla siebie Co byś chciała robić bo biotechnologii? W jakim hmmmm intratnym zawodzie pracować?

Gość gość
Mój ziomek znalazł serwis aukcyjny z licytacjami od złotówki na którym wygrał laptopa HP dv6 o wartości 1799 zł za 41.80 zł:))) xurl.pl/62w0 O to dowód;) i60.tinypic.com/akaoo0.jpg

Gość pani dylematt
fiku, ja myślałam tez o medycynie i o prawie ale na tych kierunkach ciężko się wspinać po szczeblach kariery bez znajomości. Nie mam w rodzinie ani lekarzy ani prawników. Czytałam, że miejsc na staż na specjalizacji dla lekarzy jest tak mało, że musza uciekać za granicę a mnie nie byłoby stać na taką atrakcję ja wyjazd za granicę. Po studiach medycznych czy prawniczych to są jakieś z****** specjalizacje, aplikacje na które trzeba się dostać co jest cięzkie bez pleców... A po studiach inżynierskich znacznie łatwiej bezpośrednio założyć działalność i już działać. Nie wiem jeszcze konkretnie co bym robiła na takiej biotechnologii ale z tego wszystkiego co wiem na tę porę wydaje mi się to coś najciekawszego.

"Nie wiem jeszcze konkretnie co bym robiła na takiej biotechnologii ale z tego wszystkiego co wiem na tę porę wydaje mi się to coś najciekawszego." Proste pytanie. Do pracy w jakich zawodach przygotują Cie te studia? np. na stronie UW jest napisane: "Absolwenci kierunku studiów biotechnologia I stopnia są przygotowani do podjęcia pracy w laboratoriach badawczych, analitycznych i diagnostycznych, firmach farmaceutycznych oraz wykonywania prac badawczych z użyciem materiału biologicznego, w tym GMO." Uważasz, że to dobra przyszłosć dla Ciebie?

Gość gość
Jedyne co Ci mogę poradzić jako już absolwent. Idź do pracy, a studia rób zaoczne. Przez te lata zdobywaj kontakty i doświadczenie w zakładach pracy, które mogą po skończeniu studiów Cie zatrudnić nawet jeśli miałby to być bezpłatne praktyki, staże czy wolontariaty.

"nawet jeśli miałby to być bezpłatne praktyki, staże czy wolontariaty" od razu widać, że konczyłeś kiepskie studia 🖐️ ale masz rację, doświadczenie jest cenione i ma większą wartość chociaż w przypadku byle jakich praktyk czy staży, to też wartość jest tylko na papierku (tzn. CV), bo co komu po doświadczeniu w kserowaniu papierków?

Gość pani dylematt
Absolwenci kierunku studiów biotechnologia I stopnia są przygotowani do podjęcia pracy w laboratoriach badawczych, analitycznych i diagnostycznych, firmach farmaceutycznych oraz wykonywania prac badawczych z użyciem materiału biologicznego, w tym GMO x Wydaje mi się to nawet ciekawe powiem Ci. I jak już mówiłam...na kierunek inżynierskie łatwo się dostać bo znacznie mniejsza konkurencja a na prawo czy medycynę raczej nie dostałam bym się na dzienne bo konkurencja ogromna a na zaoczne mnie po prostu nie stać.

Gość pani dylematt
tak, wiem, że różnie bywa po tej biotechnologii. I wiem, że budownictwo to najpewniejszy kierunek z inżynierskich, ale też niestety jest na nim więcej matmy. Ech. Chyba podzielę marny los swoich przodków :O

Gość pani dylematt
bo powiem szczerze, że nawet, żeby zdobyć te 69 % z matmy musiałam się trochę napocić. Wkurza mnie to, że są ludzie, którzy z palcem w dooopie zdają taką maturę na 85 % przy 1/3 wysiłku jaki ja włożyłam... życie jest nie fair.

masz złe podejście. Ustal co chciałabyś robić w życiu, a potem obierz kierunek pod to.

"tak, wiem, że różnie bywa po tej biotechnologii." To nie jest przyszłościowy kierunek w Polsce. Zbyt wielu absolwentów, jak będziesz przecietna, to skonczysz jak przecietny absolwent tego kierunku bez pracy.

Gość pani dylematt
masz złe podejście. Ustal co chciałabyś robić w życiu, a potem obierz kierunek pod to. x wynika to ze stereotypów, które są ciągle wygłaszane, że jedynie po ścisłych studiach coś można osiągnąć.

a budownictwo wcale nie jest "pewnym kierunkiem". Samo skończenie studiów, nawet budownictwa, nie zapewni ci dobrej pracy.