Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pani dylematt

Czy pod studiach inżynierskich łatwo sie znajdzie pracę ?

Polecane posty

Gość gość
Nawet na studiach tzw. prestiżowych (kierunki inżynierskie, medycyna, prawo) naprawdę duże pieniądze zarabiają tylko nieliczni. Trzeba być naprawdę dobrym w swoim fachu by miesięcznie zarobić powyżej 10 tysięcy na czysto. Więc jeżeli Twoim priorytetem są duże pieniądze to może lepiej wyjedź za granicę, odłóż tam pieniądze i wróć z nimi by założyć własny biznes niż masz kilka lat poświęcić na studia, które niespecjalnie cie interesują a potem i tak zostać zjedzona przez lepszą konkurencję.

Gość gość
Tak 10 tyś to po inżynierskich zarabiają nieliczni, ale za to cała reszta zarabia koło 5tys na rękę.

Gość gość
Fiku miku kim jesteś z zawodu, że mnie tak krytykujesz, że kiepskie studia skończyłem? :) Teraz jestem kierownikiem w dużym zakładzie w Warszawie, zaczynałem na Śląsku. Za 1 delegacje na Wschodzie nawet i w Malezji zarabiam pewnie więcej niż Ty przez pół roku. I tak zaczynałem od stażu i tak byłem na wolontariacie w trakcie studiów :) Piszę z własnego doświadczenia, no ale Ty masz może bardziej prestiżową pracę, więc daje Ci prawo mnie pouczać ;)

Gość gość
Trochę więcej pokory, bo jak ktoś uważa, że skończy PRESTIŻOWY kierunek i zaraz po studiach zadzwoni do niego ktoś z ofertą pracy za 10 tys bo przecież jest TAKI WYKSZTAŁCONY, to niestety czeka go bolesny powrót do rzeczywistości. Każde doświadczenie, nawet darmowy wolontariat jest pożyteczny, jeśli idziesz na niego się UCZYĆ i jakieś umiejętności z niego wynosisz.

Gość gość
fiku miku z zawodu jest internetowym wodzirejem

Gość gość
ale za to cała reszta zarabia koło 5tys na rękę. x dla 5 tysięcy to szkoda marnować życia na studia :P Już lepiej wyjechać do Niemiec do pracy i zarabiać 2000 Euro , czyli koło 8 tysięcy złotych i zycie w Niemczech wcale nie jest takie drogie jak straszą. Gdyby tak było nikt by tu nie chciał mieszkać.

same studia nie wystarczą. Do nas przychodzą takie "orły" i są odsyłani z kwitkiem- nie wiem czego dzisiaj uczą na tych studiach, naprawdę. A jeśli już to dobrze Ci ktoś tutaj napisał- już w czasie studiów szukaj staży, nawet bezpłatnych. Dobry inżynier to inżynier z praktyką. Zresztą samym "inżynierem" neiiwele zdziałasz, wazne są np. uprawnienia, które wymagaja czasu, umiejętność rysowania w cadzie itp. Poza tym jak czytam, co piszesz to nie masz "powołania"- prawda jest taka, ze po każdych studiach możesz znaleźć dobrze płatną pracę- jeśli jestes dobra w tym, co robisz. Więc najpierw sie zastanow CO chcesz w życiu robić, potem popatrz jakie możesz mieć z tego pieniadze. A nie na odwrót. powodzenia:)

Gość gość
dla 5 tysięcy to szkoda marnować życia na studia jezyk.gif Już lepiej wyjechać do Niemiec do pracy i zarabiać 2000 Euro , czyli koło 8 tysięcy złotych i zycie w Niemczech wcale nie jest takie drogie jak straszą. Gdyby tak było nikt by tu nie chciał mieszkać. xx zacznijmy od tego, że w Niemczech nie dostaniesz pracy powyżej 1000 Euro jeżeli nie znasz perfekcyjnie niemieckiego. Druga sprawa, że w życiu nie chodzi tylko o kasę. Niektórzy studiują bo coś jest dla nich po prostu pasją, zresztą studia, nawet te najgorszego kalibru (politologia, pedagogika, socjologia) mimo wszystko poszerzają trochę ludzkie horyzonty. Trzecia sprawa - nie każdemu się marzy życie na obczyźnie.

"Fiku miku kim jesteś z zawodu, że mnie tak krytykujesz..." Nie krytykuję Ciebie, tylko wolontariaty i darmowe praktyki. Ok można. Ale jak ktoś pracuje w wielu miejscach za darmo, to znaczy, zę niczego sie w tych miejscach nei nauczył, co byłoby cenione przez pracodawcę, bo dalej zamiast znaleźć coś za pieniądze idize na kolejny wolontariat. Uważam, że studia to tylko studia, natomiast jeżeli ktoś pomimo studió podejmuje sie darmowej pracy, to oznacza, że studia były słabe - nei przygotowały go do wykonywania zawodu.

I niepotrzebnie odniosłam się do Ciebie, bo ty nie pisałeś o sobie tylko ogólnie (że polecasz wolontariaty, darmowe praktyki itp. a nei że tak wyglądała twoja kariera). Zatem uwaga jest do osób opisanych wyżej.

Gość gość
Duzo tez zalezy od uczelni jaka kończysz, inżynier inżynierowi nie rowny. Ja skończyłam http://wsge.edu.pl/ i bez problemu znalazłam dobra prace w ktorej się sprawdzilam bo otrzymalam solidne wykształcenie

Gość Urszula_P
Na pewno łatwiej, ze względu na to, że fach masz już w ręku, a rynek potrzebuje specjalistów. Przekonałam się o tym na własnej skórze, gdy skończyłam UTH w Warszawie, dokładnie transport intermodalny to nie musiałam zbyt szukać pracy. Specjaliści są potrzebni, to widać. Uważam, że dobrze myślisz i trzymaj się tego :).