Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

KIEDY NAJWCZEŚNIEJ TEST BETA HCG?

Polecane posty

Gość gość

Dziś przypada mi owulacja i w planach staranka. 13 marca muszę zrobić badania krwi, tarczycy. Czy zrobienie testu z krwi beta hcg ma sens? Nie mam zbyt blisko przychodni i pomyślałam że skoro i tak mnie będą wtedy kłuć, to moglabym od razu zrobić i te badania.

Gość gość
Min 10 dni po owulacji

Gość gość
Zrób. Jest szansa że coś już wyjdzie. 6 dni po zapłodnieniu już wychodzi, tylko pamiętaj, że do zapłodnienia dochodzi po 2-3 dniach od stosunku. Jeśli dziś zaskoczysz to 13 będzie na styk.

Gość gość
Ale głupoty piszesz o tym zapłodnieniu- moze do njego dojść 2-3 dni po stosunku, ale moze też kilka godzin po bo tyle potrzebują plemniki żeby dotrzeć do dojrzałej komorki jajowej. A 6 dni po zaplodnieniu wcale nie musi nic wyjsc na becie, bo do implantacji może dojść nawet w 12 dniu po owulacji

Gość gość
Już 10 dnia po stosunku można robić betę. Ale to nie oznacza, że wynik będzie prawidłowy. Jednak jeśli stosunek był np. na 1-3 dni przed owulacją, to jeśli byłaby ciąża, to już powinno wskazać.

Gość gość
Zarodek, jeszcze przed implantacją, wytwarza wiele różnych białek, między innymi gonadotropinę kosmówkową (hCG). Implantacja w jamie macicy, następuje zwykle w 6.-7. dobie po zapłodnieniu.

Gość gość
Tak hormon pojawia się jeszcze przed zagnieżdżeniem - stąd wykrywanie tzw ciąż biochemicznych. Ale to chyba nie zarodek wytwarza hcg, bo w przeciwnym razie nie rosłaby beta przy pustych jajach. Wracając do pytania. Jest duża szansa, że badanie coś wykryje za te 9 dni. O ile będzie miało co wykrywać, czego Ci życzę.