Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Kodeks pracy Czy ktos sie zna? trzecia umowa

Polecane posty

Gość gość

Witam, Bardzo proszę o pomoc. Będzie to trzecia moja umowa o pracę w tej samej firmie dotychczas miałam umowę o pracę na czas określony tj. 2 lata. Teraz kończy mi się i będę miała przedłużaną umowę i moje pytanie czy jeśli to już jest trzecia umowa to POWINNA być na czas NIEOKREŚLONY? Czy może pracodawca dać trzecią umowę na czas określony? Jak to jest w kodeksie? Nie znam się :( Pomoże ktoś?

Gość gość
Moim zdaniem musisz dostać umowę na czas nieokreślony. Pod warunkiem, że między tymi umowami była ciągłość.

Gość gość
Całe 4 lata była ciągłość.. Ale z tego co obiło mi się o uszy pracodawca chce dać mi umowę na czas określony.. Jak się bronić i nie dać się zrobić w konia?

Gość gość
Art. 251. § 1. Zawarcie kolejnej umowy o pracę na czas określony jest równoznaczne w skutkach prawnych z zawarciem umowy o pracę na czas nieokreślony, jeżeli poprzednio strony dwukrotnie zawarły umowę o pracę na czas określony na następujące po sobie okresy, o ile przerwa między rozwiązaniem poprzedniej a nawiązaniem kolejnej umowy o pracę nie przekroczyła 1 miesiąca. Domyślam się, że pracujesz u prywatnego pracodawcy? Zawsze możesz zwrócić się o pomoc do PIP

Gość gość
tak dla prywatnego. Ale moje zapytanie padło dlatego ze była jakaś aktualizacja w kodekscie z października 2014. I nie bardzo rozumiem. "Projekt Ministerstwa przewiduje w szczególności, że pracodawca z tym samym pracownikiem będzie mógł zawrzeć łącznie trzy umowy o pracę na czas określony (wcześniej dwie, trzecia była umową na czas nieokreślony – zgodnie z nowelizacją dopiero czwarta umowa będzie umową na czas nieokreślony) oraz, że umowy te łącznie mogą trwać do 33 miesięcy." Dlatego już się pogubiłam czy to teraz za czwartą umową będzie umowa na czas nieokreslony? Już się gubie a nie chce zostać wyrolowana.

Gość gość
Musiałaś pomylić dwa zagadnienia. Ustawodawca zlikwidował jeden z 4 rodzajów umów o pracę, czyli umowę o pracę na czas wykonywania określonej pracy. A więc teraz zostaną 3 rodzaje umów o pracę: na czas nieokreślony, określony i na czas próbny. A ten przepis, że trzecia umową musi być umowa na czas nieokreślony nadal jest aktualna. Chodzi tylko, że te dwie poprzednie umowy na czas określony nie mogą przekroczyć razem 33 miesięcy, bo pracodawca wykorzystywał pracowników na maksa i dawał dłuugie umowy na czas określony.

Gość gość
A jeżeli ten PRACODAWCA ma jeszcze 2 lata z firmą umowę, to czy ja też muszę dostać te 2 lata? czy to jakby nie powinno mnie obchodzić na ile mój pracodawca ma podpisaną umowę z jego przełożonymi? I bez względu na to mam teraz na czas nieokreślony? Przepraszam,że mącę ale chce mieć pewność :)

Gość gość
No trochę mącisz, bo nie skapowałam, ale trzecia umowa musi być na czas nieokreślony skoro dwie poprzednie były na czas określony. Jak chcesz się upewnić to poszukaj w necie tam wszystko jest opisane. Jestem gdzie Ty pracujesz skoro Twój pracodawca ma nad sobą jeszcze jakiegoś pracodawcę.

Gość gość
jest to firma budowalana jestem sekretarką mam pracodawcę który ma też swojego przełożonego. I wwłaśnie sęk polega na tym,że on ma jeszcze 2 lata umowy. I teraz ciekawe czy mi też da na te 2lata.. skoro sam ma..

Gość gość
To nie ma znaczenia. Poza tym ta firma budowlana sama w sobie jest pracodawcą.

Gość gość
Ok jeśli nie ma znaczenia tym lepiej dla mnie:) Czyli powinnam dostać na czas nieokreślony :)

Gość gość kadrowa
Te nowelizacje o trzech umowach na łączny okres nie dłuższy niż 33 miesiące to ciągle projekt, jeszcze nie wszedł w życie, a kiedy wejdzie? nie wiadomo. :) Nadal obowiązuje zasada, że mogą być tylko dwie umowy na czas określony, które mogą być poprzedzone umową na okres próbny nie dłuższy niź 3 miesiące. Czy to nie taką właśnie miałaś tą pierwszą umowę? umowa na okres próbny nie liczy się do limitu tych dwóch umów. A wyrolowana nie będziesz. Pytanie: czy chciałabyś mieć umowę na czas nieokreślony? Jeśli pracodawca to przegapił, to jego problem. Nic nie mów. Podpisz trzecią umowę na czas określony, a ona z mocy prawa stanie się umową na czas nieokreślony nie zależnie od tego co będzie w niej napisane.

Gość gość
Miałam już na okres próbny 3 miesiace nie licze tej umowy i dwie na czas określony a teraz w kwietniu mam dostać trzecią umowę.

Gość gość
Skoro tak, to czego się obawiasz? Najprawdopodobniej pracodawca nie podpisze z tobą następnej umowy i to powinien byś twój problem, a nie to że podpisze. Bo jeśli podpisze to będziesz miała już umowę na czas nieokreślony. Ale ktoś mu przecież te kadry prowadzi i czuwa nad takimi sprawami?