Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Będę się wymądrzać ale muszę

nie mówi się ubrać spodnie tylko założyć spodnie!!!!!!!!!

Polecane posty

nie mówi się ubrać spodnie tylko założyć spodnie!!!!!!!!!

Nauczcie się raz na zawsze, że nie mówi się ubrać spodnie, ubrać buty, tylko założyć spodnie, założyć buty!!!! Ubrać można kogoś, siebie, dziecko, ale nie coś!!! No chyba, że jest to grób albo choinka, to wtedy możemy to ubrać!! Ale czasownik brzmi ubierać się!!!!!!! Ubrać spodnie? Czyli co? Założyć spodniom sweterek????

Gość gość
masakra ale żenada,musisz miec naprawde nudne zycie skoro takie pierdoły piszesz na kafe

Gość gość
Zapomniałaś o nieśmiertelnym na kafe "na długi/krótki rękaw"

Gość gość
Każdą część garderoby, nie tylko spodnie się zakłada, a nie ubiera ;) Ubrać to można "się", albo kogoś.. Pilnuję się z tym , chociaż zdarzyło mi się powiedzieć nieprawidłowo, ale zawsze się poprawiam, nawet gdy słyszy mnie tylko dziecko, a może właśnie dlatego. Syn ma 2 lata i wszystko powtarza, więc musi słyszeć wszystko tak, jak powinien mówić. Jednak bardziej denerwuje mnie, gdy słyszę "włanczam", "załanczam", postacie ( ponoć już prawidłowa forma, ale ja jej nie uznaję), mi- na początku zdania zamiast "mnie", wziąść. Zresztą... tak samo jest z piciem, jedzeniem... to są czynności, a nie przedmioty.. prawie wszyscy pytają jednak dzieci "chcesz picie?", zamiast czy chcesz wody, albo czy chcesz się napić.. a w książeczkach dla dzieci grupy produktów nie są nazywane żywność czy napoje, tylko jedzenie.

Gość gość
Faktycznie, bo większość na kafe to ma pasjonujące życie :P

Gość niezalogowana niebieska
o jesssu jesssu, a nie słyszałyscie o czymś takim jak UZUS SPOŁECZNY? wtedy "ubrałem spodnie", a nawet "poszłem","chcem, muszem" jest dopuszczalne w mowie i językoznawcy nie robia z tego żadnego halo :)

Gość gość
I nie pisze się "wogóle" tylko "w ogóle"! Na palcach jednej ręki mogę policzyć kto to pisze poprawnie :o

Gość gość
I kawalek tortU a nie TORTA! Nie znosze tego bledu

Gość gość
Mnie zawsze rozwalała "perfuma" :D "Kupiłam sobie perfumę" :D

Gość gość
ale bełGot ;-D

Gość gość
O myślałam,ze tylko mnie w*****a jak ktos tak mowi,a slysze non stop jak ludzie tak mowia!!! Można się ubrać w coś,kogoś ubrać a zakłąda się buty,spodnie,bluzke,czapke itd...

Gość gość
i jeszcze PERFUMA i TORTA jak ktos tu napisal... i niby ludzie wyksztalceni

Gość gość
Niezalogowana, oczywiście nie zwracajmy uwagi na analfabetyzm, za kilkadziesiąt lat 3/4 społeczeństwa nie będzie w stanie wypowiedzieć się w sposób poprawny, już teraz mamy pełno dys.......

Nie weszłam tu tylko po to, żeby założyć ten temat, tylko jak czytam inne, to mi się nóż w kieszeni otwiera!! Że nie wspomnę o "bynajmniej" jako "przynajmniej" Ale to ubrać spodnie, ubrać czapkę jest najczęściej!!!!!!

Gość gość
Właśnie!!!!! Ubrać to można choinkę a nie spodnie! :)

Gość gość
O jeju jeju alez wy jestescie elokwentne no no no ! I takie macie nudne życie, ze siedzita i p******ita o bzdurach niemających żadnego znaczenia na kafe od samego rana. Tępe idiotki :) tak tępe idiotki bo znajomość ortografii jeszcze o inteligencji nie swiadzczy. Kazdy debil moze się tego nauczyć :)

Gość gość
Szkoda debilu, ze ciebie nikt niczego nie nauczył piza ublizaniem i chamstwem

Gość gość
odezwała się dama :P

Gość gość
Hahaha polonistki kafe...

Gość gość
Uderz w stół. .. :D , a odezwą się chamskie analfabetki, które takie tematy ubodą z oczywistych powodów

Gość gość
"Tępe idiotki usmiech.gif tak tępe idiotki bo znajomość ortografii jeszcze o inteligencji nie swiadzczy. Kazdy debil moze się tego nauczyć " to jak widać wiekszosc spoleczenstwa nawet debilami nie jest bo ciagle powtarzaja te same bledy jezykowe, wiec kim jestescie analfabeci : D

Gość gość
och jakie poprawne jesteście :P to ciekawe kto te byki wali, tak się rzucacie z tą poprawna mową, a uważacie, że spolegliwy to znaczy uległy :o (takich przykładów mogłabym podać kilkanaście jak nie kilkadziesiąt) ano tak, tego już nie musicie wiedzieć i tak osiągacie wyżyny mówiąc "zakładam spodnie", a nie "ubieram spodnie" :o

Gość gość
to "ubieranie czegos" stalo sie ostatnio modna nowomowa plebejskich bab, ktore chca wzbogacic dziwacznie swoj jezyk. przeciez jeszcze 5,6 lat temu tego dziadostwa nie bylo, dopiero od niedawna. a mnie jeszcze denerwuje jak ktos uzywa slowa "jego" zamiast "go" np w takim sformułowaniu: dawno JEGO nie widziałam, zamiast : dawno GO nie widzialam. i wtedy w domysle mam zawsze 'jego d**y"? mowi sie GO a nie JEGO. albo jak ludzie mówia zamiast "łóżko" "USZKO" albo "tłuszcz" "TUSZCZ" ja pierdziele

Gość gość
co druga z was tutaj pisze 2 "tyś" złotych i te dziecko więc nie pultajcie, a "ubrać spodnie" to nie żadna nowomowa debilki :P

Gość gość
gościu z 11:52 na temat słowa spolegliwy!!! Spolegliwość – pewność, możliwość polegania na kimś. Ktoś spolegliwy jest osobą, na której można polegać, na kim można się oprzeć. To ktoś troskliwy, opiekuńczy, godny zaufania. Potocznie słowo to jest używane przede wszystkim w sensie "uległości" lub "podporządkowywania się innym", i to drugie znaczenie uzyskało również status poprawnego (jako wyrażenie potoczne)

Gość gość
to nie nowomoda, tylko debilizm!!!!