Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość katarzyna22

menu 8 i pol miesięcznego dziecka

Polecane posty

Gość katarzyna22

Witam. Interesuje mnie jakie jest menu dzieci w tym wieku. Czy można juz zacząć podawać trochę takich obiadów jak dla dorosłych. Moja córka jak narazie nie ma żadnych uczulen próbowała juz niektórych dorosłych dan

Gość gość
Pewnie, że tak... przecież pokrojone na niewielkie kawałki, ugotowane warzywa możesz dać: marchew, brokuł, szpinak, fasolka szparagowa, buraki, kalafior itp. do tego ziemniaki z masłem czy z masłem i jogurtem, albo ryż lub kasza gryczana.. pulpet z mięsa mielonego, albo ugotowany filet z kurczaka.. czyli takie drugie danie... zupy ( rosół, pomidorowa, kalafiorowa, jarzynowa, ogórkowa itp.) możesz dawać też normalne (jeśli nie gotujesz na kostce), tylko nałóż dziecku na talerz więcej gęstego niż "wody" i rozgnieć to trochę widelcem, żeby kawałki się zmniejszyły, a zupa zrobiła się taka bardziej gęsta..

Dzięki za odpowiedz. Właśnie tak próbuje kombinowac z jedzeniem dla niej ale jak narazie musze jej blendowac bo nie ma jeszcze ząbków a większymi kawałkami się dlawi

Gość gość
mam dziecko 9 miesięczne i podaję mu: kaszka zupa na rosole mięso z warzywami i ziemniakami (lub kaszą) deserek (owoce tarte lub jogurt) kaszka zbożowa na żądanie cycek mięsa nie gotuję mu oddzielnie je takie jak my tylko mu drobno kroję :))

Gość gość
Pisałam jako pierwsza.. przykro, ale możesz mieć problem.. jeśli nada dziecku, które ma prawie 9 miesięcy dajesz papki. To dziecko od przynajmniej 2 miesięcy powinno jeść już grudki i większe kawałki. Zęby nie mają tutaj nic do tego.. Przecież nawet jeśli dziecku wychodzą zęby "w terminie", to po 7 miesiącu pojawiają się jako pierwsze jedynki.. ale zanim one zejdą na dół i osiągną swoją długość to trwa.. i dziecko tymi zębami i tak niewiele gryzie.. Zresztą przecież niektórym dzieciom zęby wychodzą dopiero po 11 miesiącu, tak też się zdarza.. i to nie powinno mieć wpływu na to, czy dziecko gryzie, czy nie.. Uwierz, że dziąsła są tak silne, że spokojnie sobie poradzą. Mała nigdy "nie zgniotła" Ci palca? Nie wiem, jak to boli? Jaka to siła? Zacznij jej ograniczać butelkę, karm dużo z łyżeczki i konsekwentnie.. kawałki... kup jakiś mały słoiczek ( może być po 4 miesiącu), do tego ugotuj ryż i zrób pulpeta.. pulpeta rozgnieć na kawałki, połącz z ryżem i zawartością słoiczka ( potraktuj go jako warzywny sos).