Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość marioka012345

Tarczyca proszę o interpretację wyników

Polecane posty

Gość marioka012345

Witajcie. Ponad rok temu wykryto u mnie chorobę tarczycy, hashimoto ? Moja lekarka mało informowała mnie o wszystkim. Przytyłam nie wiadomo od czemu. Biorę euthyrox 50. Jestem w trakcie zmieniania lekarza ale do wizyty trochę jeszcze czasu. Kazał zrobić TSH i FT4 Więc jeśli można, co sądzicie o moich wynikach ? TSH 2,66 (norma 0,27-4,20) FT4 19,51 (12-22)

Gość gość
Ile masz lat? Dużo przytyłaś i w jakim czasie?

Gość gość
tu nie przychodnia lekarska, co za durne ludzie

Gość mariokla01234
Mam 25 lat. Przytyłam około 10 kg jakoś w 8 miesięcy .. Zanim zaczęłam leczyć się euthyroxem miałam epizody depresyjne i lękowe. Leczyłam się u psychiatry na nerwicę lękową. Gdy odstawiałam leki - z czasem depresja wracała. Teraz już jestem bez leków i nie czuję by stany lękowe miały się pojawić. Waga stoi w miejscu niestety nie chce spadać. codziennie rano biorę 50 mg euthyroxu. Włosy cienkie, wypadają. Jak te wyniki ? Zanim pójdę do lekarza to tak czytam i chce sie zorientować

Gość gość
zamknij morde to konkretne pytanie do kogos kto obeznany jest w chorobie hashi lub nawet sam choruje na to inni pytaja o p*****ly

Gość gość
Przy Hashimoto te wyniki są często w normie. Powinni ci zlecić anty-TPO, które przy tej chorobie są znacznie podwyższone. Ja miałam kiedyś wynik znacznie ponad 1000 przy normie do 35. Na jakiej podstawie stwierdzili ci Hashimoto?

Gość gość
U młodych kobiet TSH powinno być mniejsze niż 2 A reszty nie wiem :)

Gość gość
Przy tsh poniżej 1,5 powinnaś schudnąć

Gość mariolkaaa0123456
Wcześniejsze moje wyniki : TSH 3,04 (0,27-4,20) FT3 4,97 (3,90-6,70) FT4 16,09 (11,5-21) ANTY TPO 6 IU/ml (<34) Przed leczeniem to chyba bylo coś takiego TSH 3,52 (0,35-4,94) FT3 2,51 (1,71-3,71) AntyTPO 0,65 IU/ml (5,61) w wyniku usg wyszedl jakis mały guzek niejednorodny 17*16*26 mm

Gość mariolka01234569
Ten lekarz chce na wizytę wyniki TSH i FT4 nie wiem dlaczego reszty nie chce

Gość gość
tzn anty tpo masz w normie?

Gość gość
Również potwierdzam, że przy Hashimoto powinno być zrobione badanie ATPO, przy czym wyniki podstawowe mogą być całkowicie w normie - nic nie będą pokazywać. Mój wynik ATPO wynosił kilka tysięcy.

Gość mariolak1234567
I jeszcze niski poziom witaminy D3

Gość gość
A jeśli są w normie, to może to nie hashimoto. Hashimoto to inaczej zapalenie i na usg widać zmianę. Jeśli lekarz nie jest pewien powinien zrobić biopsję tej zmiany (guzka?).

Gość mariolka01234569
No właśnie też tak uważam. I tak robię wyniki na własną rękę to może jeszcze zrobię antyTPO ? Albo po prostu poczekam do wizyty i zobaczę co powie lekarz po obejrzeniu wcześniejszych wyników. Wychodzi na to że nigdy nie mialam podwyższonego antyTPO

Gość mariolka01234569
No właśnie widoczna była jakaś zmiana (niejednorodna itp) nie mogę się doczytać. Jakiś mały guzek. Poprzednia lekarka nic praktycznie nie mówiła a żeby wyciągnąć od niej jakieś informacje to byłby cud - taka mułowata doktorka. Oby ten lekarz do którego idę był inny i konkretny.

Gość gość
nie jestem lekarzem ale na moje oko to nie jest hashimoto

Gość gość
Życzę powodzenia, na pewno to nic groźnego

Gość mariolak1234567
No właśnie tez mnie to wszystko zastanawia. Biorę euthyrox już ponad rok. I powiem, że czuję się dobrze. Nie biorę antydepresantów dość długo już i nie czuję żeby się coś działo.. Bo chyba jeśli nie miałabym chorej tarczycy - to biorąc euthyrox czułabym się źle czy nie? PS. Kiedyś zwiększyłam sobie sama dawkę z 50 do 75 mg. Bo moj metabolizm był tak spowolniony że cudem było pójście do toalety. Zaczęły się wtedy zawroty głowy takie jakby chwilowe prądy. Zbadałam tsh i było baaardzo NISKIE 0,022 ! Lekarka kazała wrócić do 50 mg i tyle.

Gość gość
może jednak jakiś guzek ale akurat na temat guzków się nie wypowiem bo ja mam na 100% hashimoto

Gość gość
1 guzek, anty TPO w normie a lekarz twierdzi, że masz Hashimoto? ale na jakiej podstawie? też mam jedną niewielką zmianę w tarczycy, antyTPO w normie i nikt nigdy nie powiedział, ze mam Hashimoto a TSH powinnaś sama wiedzieć przy jakim TSH czujesz się najlepiej, bo to akurat sprawa bardzo indywidualna jeśli chciałabyś starać sie o dziecko to TSH należy obniżyć do wartości 1-1,5 max, ale jeśli czujesz się dobrze przy obecnym TSH to nie ma takiej potrzeby w tej chwili by TSH obniżać

Gość gość
bez wątpienia powinnaś poszukać DOBREGO endokrynologa ;)

Gość gośćmaleńka200
mam pytanie mam Tsh 0,002 i tyje co mi jest zamiast gorąco jest mi zimno masakra jakaś badania zrobiłam przypadkiem