Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

w jakim wieku najlepiej odpieluchowac dziecko?

Polecane posty

Gość gość

Syn robi kupe na wc od roczku wczesniej sadzalam na nocnik od 8 m..nie wola.ze chce kupe ale widze kiedy chce czasem pociahnie mnie za reke do wc..zastanawiam sie kiedy jest najlepsza pora tzn wiek na odpieluchowanie. Syn ma 16m.

Gość gość
Nie ma idealnego momentu duzo zalezy od dziecka. U nas pierwsze podejscie do nocnika bylo jak dziecko miało okolo 1.5 roku. Na poczatku bylo super, zrobił nawet parę razy siku. Ale z dnia na dzień mu sie odwidziało i dostawał histerii na widok nocnika. Nic sie nie wydarzyło. Do niczego go nie zmuszałam. Poprostu bylo Nie i koniec. Teraz mam 2 lata i 3 miesiace. Jest od miesiąca bez pieluchy. Załapał w 2 dni o co chodzi.

Gość gość
Obie córki odpieluchowane w 12 mż, po domu. W 15-16 na spacerach. Nie było problemu.

Gość gość
Do goscia ktory odpieluchowal roczniaka..dzieci mowily? Wolaly?sygnalizowaly?czy wszystko na wyczucie? A potem jakos poszlo?jak to wyglada technicznie? Planuje zaczac na wiosne jak bedzie.cieplej ale.boje sie ze za wczesbue

Gość gość
Na wiosnę jest ok. Moje dzieci to zimowce. Odpieluchowałam pierwsze urodzone w grudniu właściwie przez przypadek. Owszem sadzałam na nocnik wcześniej na kupę, bo to akurat widać, kiedy dziecku się chce. Więc to wykorzystywałam. Nie było żadnej histerii. Może dlatego, że jak zaczynałam z nocnikiem to było na chwileczkę i stopniowo. Kiedy pierwsze miało kończyć roczek, to mi ****ardzo obszczypało, więc chcąc nie chcąc musiałam zdjąć pieluchę, żeby się szybciej i lepiej wygoiło. Latała (chodzenie 11 miesięcy) po domu w długiej sukience i takich kolanówkach dla kobiet. Miała z tego pończochy. Od czasu do czasu sadzałam dziecko na nocnik, mówiłam sisiii. Jak się udało to się udało. Jak nie to się polała na podłogę i wytarłam. W kwietniu z tego co pamiętam ( 14 lat temu) brałam ją na dwór, czy do sklepu bez pieluchy i pytałam co 15 minut czy chce siku. To dziecko dość szybko mówiło, więc mi odpowiadało. Nawet jeśli mi nie sygnalizowała, to na pewno odpowiadała. I coś koło tego czasu, może miesiąc później sama usiadła w domu na nocniku do siku, co mnie ucieszyło, bo na kupę siadała sama już jakieś dwa miesiące. Drugie urodzone w styczniu, chodzenie w wieku 10 miesięcy. Zrobiłam dokładnie ten sam myk z nocnikiem, też zdjęłam pieluchę, długa sukienka, wysokie skarpety i niech biega. Co ciekawe, druga córka w wieku 12 miesięcy przestała siusiać w nocy. Jedna noc sucho, druga noc sucho. Wow. Trzecia noc bez pieluchy sucho. Przyszło ciepło, kwiecień, też bez pieluchy na dwór. To dziecko mi się ani razu nie posikało, ani nie wysiusiało w krzaki. Próbowałam wysadzać, pytałam i nic. Musiałam z nią chodzić koło budynków, gdzie mogłam wejść do ubikacji. Jak wysadziłam na klozet, dziecko zrobiło co trzeba. Do teraz się dziwię jak to możliwe:) Była młodsza wtedy o miesiąc od siostry i bardzo późno mówiła, ale w domu mi to jakoś sygnalizowała, tylko nie pamiętam już jak. W każdym razie 17 miesięczne dzieci siadały mi same na nocnik, a z dużą ubikacją problemu też nie było.

Gość gość
ja moje dzieci odpieluchowalkam miedszy 12/18miesiacem i nie bylo tak zle czy dzieci sygnalizuja tak tylko trzeba nauczyc sie czytac z ich gestow, pora roku kazda jest ok wiosna lato bo cieplo itp jak mowia babcie ale ja moje przerzucilam na gatki pierwsze w kwietniu drugie w marcu i roznicy nie widzialam. z obserwacji dziecka szwagierki- jak mala miala 2-2,5roku to bylo za wczesnie nie bylo komu przypilnowac bo ona w pracy a babcia jak babcia jak mala miala 3lata to wolala BEDE SIKAC DO PAMPERA a jak chciala ja na nocnik posadzic byl krzyk i napinanie. odpuscila dziecko ma obecnie 3lata i 7miesiecy i nie ma mowy aby zalatwila sie do nocniczka czy wc. przyklad drugi to znajoma ktora rodzila co dwa lata dzieci z tzw transu- rodzice narkomani wiec dlugo dzieciatka w szpitalu opozniony rozwoj ruchowy pozna mowa i matka ktora tlumaczyla ze jak dziecko samo zechce i zrozumie to zacznie sie zalatwiac jak dorosly. efekt najstarsze dziecko sikalo jeszcze w przedszkolu w pieluchy te mlodsze zostaly na rowni ze starszakiem rozpieluchowane- 3z kolei dziecko w wieku ok 2 lat- nie wiem czy to jest tego skutkiem ale teraz nie wie kiedy chce jej sie siku i posikuje co chwile- dosc niemile bo chodzi z moim synem do zerowki i tak tam cuchnie, ze czlowiekowi sie cofa

Gość cześć i czołem kluski
Okolice 2 roku życia. Dziecko rozumie potrzeby, woła. Odpieluchowanie w tym wieku trwało 2 dni. Zawsze podziwiam cierpliwość matek, które sadzają od roczku, łapiąc na wyczucie. Pewnie można, ale mi by się nie chciało.

Gość gość
Odpieluchowane dziecko to dziecko, które sygnalizuje potrzebę. Jeśli matka musi obserwować i sadzać w odpowiednim momencie to nie jedt odpieluchowanie. Są nawet tacy wariaci, którzy od urodzenia pieluch nie zakładają, tylko "wyczuwają moment". Czytałam kuedyś o tym, dla mnie chore;). Dziecko sygnalizujące potrzebę do dziecko powyżej 18 miesięcy, bo wtedy fizjologicznie dziecko czuje, że mu się chce, a nie załatwia się automatycznie i bez refleksji. Inna sprawa, czy mimo kontroli zwieraczy zechce usiąść na nocnik ;).

Gość gość
Najlepiej około 2 lat, ale trzeba obserwować dziecko.. tzn. jedne będą gotowe ok 21-22 miesiąca, a inne np. 25-27.. niby to niewielka różnica, ale jednak.. Dzieci różnie się rozwijają, jedne szybciej chodzą, inne mówią itp. Tak samo z sikaniem i kupą.. Oczywiście, jest cała masa dzieci, które są w stanie ok 18 miesiąca poinformować, że chcą kupę, ale jednak będą to robiły sporadycznie.. Zresztą odpieluchowanie nie trwa chwili.. to jest proces. Dziecko musi uczyć się kontrolować swoje potrzeby, zgłaszać je, potem musi umieć chwilę wytrzymać, np. po to, żeby móc zatrzymać gdzieś samochód, wyjąć dziecko z fotelika, rozebrać itp. Ja właśnie jestem w trakcie tego procesu.. Syn skończył 2 lata w połowie stycznia.. Ok 18-19 miesiąca miał wielką frajdę gdy wołał kupę i robił do wc ( nigdy nie używaliśmy tej nakładki), koniecznie chciał oglądać, spuszczać, wołał papa itp. Ale potem to mu się znudziło, zresztą ja tego nie traktowałam jako początek odpieluchowania. Ale na pewno u nas wcześniej było wc niż nocnik.. ten go jakoś w ogóle nie interesował. Potem stwierdziłąm, że może już zacząć.. tylko zrobiłam błąd.. bo "chodziłam" z nocnikiem po mieszkaniu, pytałam czy chce siku , albo kiedy sam powiedział, że chce kupę, tp np. sadzałam go przed tv, albo z zabawką.. bez sensu.. Poszłam po rozum do głowy i wiem już, że nocnik powinien mieć swoje w miarę stałe miejsce.. i to dziecko ma do niego przyjść.. W sumie wzięłam się za to miesiąc temu. Nocnik ma swoje miejsce w salonie.. dziecko jak chce siku, albo kupę, to robi do niego, albo do toalety, zależy gdzie chce. Wyjątek robię wieczorem, w nocy.. bo często zanim zaśnie, to woła 2-3 razy i jak koniecznie chce do wc, no to muszę go tam wziąć, ale wtedy nie włączam swiatła, ale jak może być nocnik, to wolę by załatwiał się przy swoim łóżku, więc na noc nocnik wędruje do jego pokoju. Zresztą tak mi wygodniej, bo zaczęłam właśnie 8 miesiąc ciąży. Początek łatwy nie był.. ale po kilku dniach super.. ale jak np. pojechał kilka razy do babci na dzień, to bywało, że zsikał się 2-3 razy.. może za dużo tam ma zabawy, jest zbyt zajęty, podekscytowany, może zapominał.. ale na pewno ten proces trwa i jest poprawa.. na spacer biorę różnie.. raz z pieluchą, czasem bez.. do auta już raczej bez, ale na foteliku jest złożony kocyk i na tym jeszcze położona pielucha flanelowa podszyta ceratką. Zsikał się raz, a tak to wołał. Więc na pewno następuje odstawianie pieluch. Raz wracał ze mną ze spaceru zasikany, 2 razy mąż nie dopilnował na działce. Ale myślę, że jest ok.. W każdym razie ten wiek między 21-28 miesięcy jest najlepszym wiekiem.. Jeśli zbytnio się to przeciągnie dziecko nie będzie wołało.. sami musimy stwierdzić, że jest gotowe. Osobiście znam przypadek, gdzie dziecko nosiło pieluchę do ok 4 roku życia ( na noc to chyba nawet dłużej), a był z tym bardzo duży problem, gdyż dziecko było bardzo otyłe i wszystkie pieluchy były zbyt małe. Rodzice kombinowali, jak je utrzymać na ciele dziecka, ale jakoś nie spieszyło im się do zabrania dziecku pieluch. Dziecko było zdrowe.