Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

mm a dopajanie woda

Polecane posty

Gość gość

moj synek ma miesiac, jest karmiony mm, czy powinnam go dodatkowo dopajac przegotowana woda? Ostatnio gdzies uslyszalam ze powinno sie tak robic. Podawac ok 15ml wody dziennie. Co wy na to?

Gość gość
nie wiem, jak teraz. Ale mój syn urodził się w upały i jak najbardziej kazali dopajać. Wodę dostawał 1-1,5 h po karmieniu w dzień. Ale tak na zdrowy rozum, to może mu się chcieć pić. Przy piersi dziecko dostawia się czasem tylko, aby się napić początkowego pokarmu.

Gość gość
Jasne,, że powinnaś i to nie 15 ml tylko tyle ile ma ochote kilka razy dziennie. W sezonie zimowym jest suche powietrze w mieszkaniu i pić się chce tak samo jak latem...

Gość gość
dodam ze synek ma 3 tygodnie. Czy taki mzluch moze juz otrzymywac sama wode do picia?

Gość gość
woda zawsze jest potrzebna organizmowi!! zawsze!! a przy mm tym bardziej. Warto malucha uczyć pić wodę, chociaż na początku może nie chcieć. Moje dziecko załapało dopiero po kilku miesiącach, ale sukcesywnie podawałam chociaż kropla po kropelce. Nie dosładzać niczym!

Gość gość
Więc robi się tak, że podaje się tyle wody dziennie ile dziecko jednorazowo wypija mleka. Czyli jeśli Twój maluch wypija ok 50 ml mleka w jednej porcji, to w ciągu dnia powinien dostać 50 ml wody podzielone na porcje np 2x 25. Jesli maluch zwiększy zapotrzebowanie i będzie pił jednorazowo 120, to w ciągu dnia 120 wody np 2x 60 rozumiesz? Aha i nie dosładzaj tylko od początku sama woda, bo potem będziesz musiała wszystko słodzić glukozą i wodę potem herbatki potem soki. A najlepiej jak maluch od pierwszych miesięcy właśnie wodę będzie pił. Oczywiście na mm, przy pierwsi nie ma konieczności

Gość gość
przy "pierwsi" ?? o maj gad !!!

Gość gość
spokojnie podawaj dziecku,wode dla dzieci

Gość gość
Przegotowana z kranu. Byle nie Żywca.

Gość gość
NIE TRZEBA dopajać to mit! owszem trzeba bylo dopajac dzieci ktore kiedys byly karmione mlekiem krowim! mm nie trzeba tak mi tlumaczyl pediatra

Gość gość
a mi pediatra powiedziala ze trzeba......

Gość gość
Każą dopajac. Ja podaje raz dziennie wodę. Pediatra nie pozwoliła podawać wody z kranu. Ma to być woda źródlana.

Gość gość
Ma być ta woda na której robisz mleko, nie wydziwiajcie już. a swoja panią dr było zapytać czy ona też nie pije, bo podobno lekarzy nie wolno rozpijać! Jak ktoś może kazać Twojemu dziecku nie pić? A jak mu się chce to co?