Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Któraś z was urodziła dziecko z masą poniżej 2kg?? Prosze o podpowiedzi

Polecane posty

Gość gość

Przyjaciółka urodziła 2h temu chłopczyka. Termin miała z usg podany dopiero w 20tc na 4kwietnia bo wtedy dopiero dowiedziała sie o ciąży!Więc termin mało wiarygodny. Naprawde po niej nic nie było widać, miała plamienia co miesiąc brzuch płaski. Dziś okazało się że mały jest tydzień przenoszony, poznali po łożysku bo wyglądało na 42/43tc. I teraz szok -mały waży 1700g:( nie wiadomo dlaczego bo na usg było od tamtej pory 3 razy-ostatnio było ok. 2850g i potem ponad 3kg. To jest możliwe że jakiś konował (chodziła na kase chorych) tak robił usg że tyle przekłamało? Bylo coś nie tak bo przyjaciółka jest szczupła ,najpierw utyła z 6kg a potem zaczeła chudnąć mimo że brzuszek rósł. Ale kto to wiedział że coś takiego sie stanie-miesiąc temu na wizycie krew miała ok. Malutki dostał 10 p w apgarze więc jest ok, szybko bo sie wychładza więc jest w inkubatorze. Co jej będzie potrzebne? I dla dziecka? Ona jest po cc i m straszną anemie i coś z wątrobą. Nie ma faceta bo sie rozstali zanim dowiedziała się wogóle o ciąży. Gdzie kupic mini ubranka? Może laktator elektryczny? Podpowiadajcie to jutro na zakupy pojade.

Gość gość
ja urodziłam 1900 w 36 tygodniu,mała była w inkubatorku,a 3 tygodnie przed porodem wazyła niby 2 kg to myslałam ze bedzie wiecej wazyc do tego czasu

Gość gość
Nie wypisza jej póki dziecko nie osiągnie wagi 2,5 kg. Dziecko ma hipotrofie i wątpię, że urodziła po terminie. Może miała zbyt szybko starzejace się łożysko. Póki co nie kupuj nic, bo dziecko jest i będzie jeszcze jakiś czas w inkubatorze więc i tak go nie ubierze. Moje dziecko urodziło się w 30 tygodniu z wagą 1500 gram. I w szpitalu było półtora miesiąca.

Gość gość
ja jestem gosciem z wyzej: tak kup pampersy,laktator zeby mogła odciagac i donosic mleko one beda w inkubatorze karmić dla takiego maluszka jest wazne jej mleko i kazda ilośc sie liczy nawet najmniejsza ja tak robiłam gdy mała lezała w inkubatorze,jakies ciuszki na pewno jak nic nie ma

Gość gość
nie prawda z tym 2,5 kilo,moja urodziła sie 1900 i przy wypisie wazyła 2150 lezałysmy ponad tydzien,jak dziecko przybiera na wadze to spokojnie wypisza

Gość gość
Moja córka miała 1150 gramów. Teraz ma 12 lat i dzięki Bogu, jest w pełni zdrowa.

Gość gość
jak bedzie dobrze to polezy kilka dni w inkubatorku,potem beda sprawdzac czy trzyma temperature mojeja nie trzymała przez pare dni ale potem juz było dobrze

Gość gość
Mój syn urodzil sie w 37/38 tc z wagą 2010. Nie trzymal ciepla przez pare godzin i dogrzali go w inkubatorze, moze 2, 3 godz, potem juz normalnie do tej jezdzacej rynienki. Nie bylo zadnych komplikacji i wypuscili nas w 6 dobie po cc z wagą 2040, najnizsza wage mial 1900. Z usg waga tez byla wyzsza (w 36tc 2620), a bylo robione na dobrym sprzecie. Szczerze to balam sie wyjscia ze szpitala, moje starsze dzieci rodzily sie powyzej 4kg, ale polozna przekonywala mnie ze to takie samo dziecko tylko małe, wlasciwie to mega wychudzone. Miala racje, maly ruszyl z takiego kopyta w domu z wagą, ze przybieral mi 0,5 kg tyg.

hej, abstrachując od wypowiedzi o inkubatorze - jeśli chcesz pomóc kole zance, co - w takiej sytuacji - jest mega miłe, powinnaś kupić: pampersy newborn, jakiś płyn do kapieli, krem do pielęgnacji (polecam babydream z rossmana bardzi dobre kosmetyki pielęgnacyjne), z 4 pieluchy tetrowe na początek, bo dziecko ulewa, herbatkę na laktacje dla niej, butelkę(przy problemach z wątroba ciekawe czy będzie mogła karmić), smoczek, ona ma łózeczko materacyk ogarnięte? jesli to twoja dobra koleżanka to moze podczas jej pobytu w szpitalu- a z tego co piszesz troszkę pobedzie, fajnie jakbys popytała poznajomych kto co ma na oddanie. mozna w ten sposób zorganizować bardzo dużo rzeczy na początek: łóżeczko, materac, przewijak, wanienkę itd.

Gość gość
hej, to nie jest tak ze ona nic nie ma, ona byla naszykowana, wyprawke ma, ubranka, lozeczko wozek 3w1 kupiony stoi, chodzilo mi o to ze ten maly taki maly i co przy nakim malenstwu sie przyda. pampersy sa jekis specjalne?? widzialam pampers premium care rozmiar 0.

Gość gość
Najmniejsze pampersy z mozliwych, nie wiem czy sa mniejsze od 1. I to co się u nas przydalo, pajacyki i bodziaki dla wczesniaków, takie malusie, rozmiar 46-50, bo w standardowym 56 będzie się topić. Malenkie czapeczki. Dosc trudno dostać malenki rozmiar. Będę sprzedawała swoje pajacyki i bodziaki za jakąś symboliczną cenę, ale nie wiem czy kolezance wypada dać używane. W sumie wyglądają jak nowe. Daj znac jak jestes zainteresowana.

Gość gość
Pampersy zerówki, bo 1 beda za duże. Ale nie kupuj dużo paczek bo takie maluchy bardzo szybko rosną. Ubranka na 50 - poszukaj na olx albo allegro używek. Dużo tego sprzedają i w niezłych cenach (widziałam komplet 9 sztuk za 20zl a w tym komplecie 2 body z h&m!). Mój sie urodził z wagą 1800, a teraz w 9 miesiącu wazy ponad 10 kg! Glowa do góry!

Gość gość
do goscia wyzej, a byl wczesniakiem czy hipotrofikiem donoszonym? 9 miesięcy i 10 kg, to naprawdę przyzwoicie.

Gość gość
Moja siostra urodzila dziewczynke w 29tc z masa 950g Dzisiaj mala ma 11 miesiecy i juz prawie chodzi:) troche czesto bywaja w szpitalu b mala lapie infekcje ale ogolnie jest super

Gość gość
Przy zaniedbanej cukrzycy łożysko się szybko starzeje. Ale nie mi oceniać. Od tego są lekarze.

Gość gość
Ubranka dla wcześniaków widziałam w mothercare, nie wiem czy w H&M nie mieli rozmiaru 50 albo 52 ale pewnie i ten będzie wielki, poszukaj w wyszukiwarce czy nie masz gdzieś w okolicy sklepu z takimi ciuszkami. Pieluszki 0. Laktator na pewno się przyda, ja miałam elektryczny ale wiem że dziewczyny ręczny Avent chwalą.

Gość gość
w 34 tygodniu urodzilam dziecko, moj syn wazyl 2500

Gość gość
Ze szpitala ją wypiszą, jeśli dziecko będzie przybierało na wadze, osiągnie MINIMUM 2 kg, a matka stwierdzi, że czuje się na siłach opiekować takim małym dzieckiem. ( jeśli zauważą, że sobie nie radzi, bardzo się boi itp, to potrzymają dłużej). Ale tak, czy siak ubranka potrzebne będą malutkie. 44-50. Ostatnio widziałam w Realu (w zasadzie to powinnam już pisać auchan, bo przecież przejęty) wyprzedaż.. akurat były pajacyki i jeszcze coś, takie maluteńki rozmiar, dla wcześniaków. Masz trochę czasu ( w końcu to potrwa, zanim dziecko wyjdzie), poszukaj na olx, albo na allegro. Spokojnie możesz kupować używane, te malutkie ciuszki, nowe są droższe niż te 56 i większe ( a przecież w ogóle ubrania dla dzieci są drogie). Pieluszki na pewno jakieś 0.

Gość gość
To ja ten gość od 10 kg w 9 miesiącu. Mój był wcześniakiem. H&M na pewno ma od rozmiaru 50, ale ceny sa wysokie. Nie ma sensu kupować mniejszych niż 50, bo te 44 sa dla skrajnych wcześniaków, które po urodzeniu miały mniej niż kilo i mniej niż 40cm. Zreszta takie maluchy szybko rosną. Jednak w 56 będzie pływać i wyglądać okropnie. Mojego w szpitalu ubierali w 56 i jak to widziałam to aż mnie serce bolalo bo maly wydawał się jeszcze mniejszy. W 50, które mial troche za duże wyglądał jak normalne dziecko :)

Gość gość
Aha wyszliśmy ze szpitala jak ważył 2200g. Wtedy w 44 sie nie mieścił (miałam jeden kaftanik z allegro tak na wszelki wypadek).

Gość gość
aa jeszcze napiszę, że oczywiście, że są możliwe błędy w wadze dziecka z usg i rzeczywistej, ale to jest najczęściej do ok 5 kg w górę lub w dół.. ponad 1kg różnicy, to coś za dużo.. Ten lekarz miał chyba jakiś beznadziejny sprzęt, bo inaczej nie potrafię tego wytłumaczyć. A co do wagi itp.. ja urodziłam się 2 dni po wyznaczonym terminie, z wagą 2400 (ponad 30 lat temu). Ale tak sobie myślę, że pewnie przyczyną był to, że "lekarz" zalecił mojej mamie lampkę czerwonego wina kilka razy w tygodniu, ze względu na jej anemię.. cóż.. komentować tego nie będę..