Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy są tu mamy zajmujące się RĘKODZIEŁEM?

Polecane posty

Gość gość

Chcę zavcząć zajmować się rękodziełem, szacowane zarobki to 500-800 zł/miesiąć. Tylko nie wiem co robić bo zakładając działalnośc to praiwe wszystkie pieniądze pójdą na to - a do tego jestem na wychowawczym i pracodawca przestalby placic moje składki. Jest jakies inne rozwiązanie?? Orientujecie się w temacie?

Gość gość
Moze załóz działalnosc na męża

Gość gość
a czy to coś zmienia? chyba wtedy jego pracodawca nie musi płącić składek prawda? a moze się mylę? jakby ktoś mógł pomóc, byłoby miło :)

Gość gość
?

Jeżeli działalność będzie na męża to pracodawca będzie musiał dalej płacić składki a mąż będzie musiał złożyć deklarację zus zza i opłacać tylko preferencyjną składkę zdrowotną, czyli niecałe 300 zl. Ale to ryzykowne. Jeśli zus się zorientuje, że to Ty się tym zajmujesz to zostaniesz uznana za osobę współpracującą, za którą mąż powinien płacić składki od co najmniej minimalnej krajowej chyba.

Gość gość
A w jaki sposób ZUS mógłby się tego dowiedzieć?

Gość gość
rzeczy z rekodziela schodza doskonale na lokalnych portalach ogloszeniowych ja i moja znajoma robimy sezoowe ozdoby i schodza prawie od reki takie rzeczy sa ladne i znajomi polecaja znajomym i klijenci caly czas sie znajduja wiec nie ma co sie bac i rejestrowac. to tak jak z babcia ktora zrobi sweterek na drutach dla sasiadki nikt jej z zarobkow nie rozliczy