Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Od jakiego wieku wasze dzieci samodzielnie zaczęły chodzić do szkoły?

Polecane posty

Gość gość

Z tego co wyczytałam dziecko musi mieć ukończone 7 lat aby moglo samodzielnie chodzić do szkoły, tylko czy trzeba napisać jakąś zgodę żeby dziecko mogło samodzielnie wyjść za szkoły czy jednak to za wcześnie

Gość gość
7 lat nie, nie za wcześnie

Gość gość
aa - co do zgody to tak, jest konieczna, przynajmniej w naszej szkole

Gość gość
od drugiej klasy już sam chodził już mógł w pierwszej nie mogły dzieci same wracać ale w 2 i 3 musiałam pisać że sam może wracać już teraz w 4 nie potrzeba było nic pisać.

Gość gość8
dziecko musi przejść przez jedną ulicę, taka o średnio natężonym ruchu, i tak się trochę boję o niego czy sobie poradzi, w chwili obecnej jest w I klasie, czy może jednak poczekać i od września go puszczać, w naszej szkole większość dzieci oprowadzają rodzice, czy dziadkowie, a pierwsze przymiarki do samodzielnego chodzenia zauważyłam od 2 klasy

Gość gość
jak się boisz, to poczekaj zresztą moja córka musiała dojrzeć do samodzielnego chodzenia mimo skończonych 7 lat, teraz ma 8 a ja jej każę chodzić drogą nieco dłuższą, ale za to ze światłami na skrzyżowaniu - dzięki temu nie boję się aż tak bardzo o nią

Gość gość8
synek jest rozsądnym chłopcem ale jak to dziecko czasem może się zagapić, i tak mi się wydaje ze w I klasie to jednak powinno odprowadzać się jeszcze dziecko, gdyby na tej ulicy były światła byłabym spokojniejsza

Gość gość
7 lat zbyt wcześnie, 9 lat - można dziecko zacząć dziecko próbować samodzielnie posyłac

Gość gość
Wiesz, zagapić się może dziecko w każdym wieku, wydaje mi się że raczej siedmiolatek będzie taki przejęty odpowiedzialnością że wyjątkowo się postara iść bezpiecznie. Moja koleżanka w wieku 14 lat przebiegała pod domem biegnąc na autobus do szkoły i wpadła pod samochód bo z rozpędu zapomniała się rozejrzeć... Jak masz wątpliwości to spróbuj przetestować, chodź parę kroków za nim tak żeby w razie czego interweniować, przed wyjściem poucz ale po drodze już nie instruuj i zauważysz czy pamięta że trzeba się rozejrzeć, czy rozsądnie ocenia odległość... Sama jako siedmiolatka i ośmiolatka jeszcze byłam odprowadzana do szkoły, ale u nas były niebezpieczne skrzyżowania, brak chodników, brak przejść dla pieszych. Synek z kolei do szkoły chodzi bulwarami nad Wisłą, rzut beretem, ma przyswojone od dawna żeby przy ścieżkach rowerowych uważać, na samym końcu musi przejść przez drogę, chodzi sam odkąd miał 7 lat. To nie tylko o szkołę chodzi, ogólnie dzieci od 7 rż mogą się poruszać same.

Gość gość8
najgorszy ruch przed szkołą jest tak 7.50 najwięcej rodziców przywozi wtedy dzieci do szkoły, też myślałam żeby na początku iśc za nim i sprawdzić jak mu idzie

Gość gość
wszystko zależy od dojrzałości dziecka i od tego jak bardzo jest to *****iwa ulica

Gość gość
ja nie wiem jak chodziłam do pds do 1 kl juz w polowie sem kazdy sam przychodzil.... teraz takie ofiary losu sie wychowuje

Gość gość
ja miałam 8 lat jak zaczelam sama chodzic do szkoly

Wg prawa dziecko do 7 lat powinno być pod opieką opiekuna dorosłego. Jak duża masz odległość do szkoły ? U nas było tak : I klasa ( 7 lat skończył w I połowie wrześnie ) - do szkoły prowadziłam . Ale od II semestru sam do domu wracał. Teraz jest w III i do szkoły zaprowadzam ( jest po drodze,jak idę do pracy ) , rzadko kiedy idzie sam . Ale ze szkoły wraca sam lub z grupą kolegów ze szkoły.

Gość gość8
ma skończone 7 lat, więc według prawa mógłby sam chodzić, do szkoły ma 10 min drogi spacerkiem, ma do przejścia jedną ulice taką o średnim natężeniu, boję się żeby nie wszedł pod samochód, uczymy się od jakiegoś czasu chodzić,