Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nie wiem Grażyna

alimenty na rodzica który nie uznał dziecka i nie płaci

Polecane posty

Gość nie wiem Grażyna

Witam ,moje dziecko ma w tej chwili 16 lat,przez całe lata jego biologiczny ojciec w ogóle sie nim nie interesował,gdy byłam w ciąży dał mi zwitek banknotów ,kilka nr tel i ze słowami "masz to załatwic" zniknął. Wtedy za radą pani z domu samotnej matki wpisałam na akcie urodzenia ojciec nieznany i wymazałam tego mężczyznę z naszego życia,na początku Urzad Miasta wypłacał mi alimenty na podstawie całkowitego odpisu aktu urodzenia czyli braku ojca,pozniej gdy dziecko poszło do przedszkola skończyłam studia poszlam do pracy,zaczęło mi sie finansowo układać i nie składałam już jak co rok wniosku o alimenty z UM ponieważ dobrze sobie radziłam. Kilka mc temu "tatus" się pojawił ,zaczał wystawać pod szkołą ,och bardzo sie kajał i kochał dziecko które go nie zna. W skrócie -on żąda spotkań z dzieckiem ,ale nie chce dawac na jego utrzymanie,nawet kurtki mu nie kupi ,czy głupiej bluzeczki za 15 zł. Pomóżcie mi prosze -czy podawac go o alimenty ( i tak nie ma z czego płacic i z czego ściagać )czy odpuścic? Jest to jego jedyne dziecko ,bardzo mądre ,wspaniale sie uczy i ma juz zaplanowane studia,nie potrafie oprzeć sie wrażeniu że pan tatuś za dwa lata zażąda alimentów na siebie. Czy jezeli nie wniose o uznanie ojcostwa czy alimenty ,on w pozniejszym czasie będzie mógł starac sie o alimenty od córki? Czy mimo tego że nigdy nie był prawnie jego ojcem ,nie płacił może za pare lat zażądać badań dna i alimentów od córki?

Gość gość
Uważam że na początek zbadaj jego sytuacje materialną bo gdy facet jest jakimś menelem to nie zawracaj sobie nim głowe.

Gość nie wiem Grażyna
jest menelem dno i metr mułu ,chodzi o to że ja po prostu na te chwilę mam ciężką syt finansowa bo jestem po wypadku i skoro sie zjawił pomyslałam zeby płacił alimenty,on chce uznania córki,ale nie ma nawet 100 zł na nowy akt urodzenia ! Z kolei w tej chwili UM mi nie da alimentów bo za duzo zarabiam Córka się zgadza ( od 14 r.ż wymagana est zgoda ) jest szczęśliwa ze ma tate,bo ja nigdy z nikim nie zwiazałam sie na powaznie więc nigdy nie miała nawet ojczyma. Proszę niech mi toś kompetentny doradzi co z tymi alimentami na "tatuska" ,nie chce młodej psuć zycioa juz na starcie,ona chce wyjechać na studia do innego kraju i tam chce pracować ,ma taka mozliwosć bo mamy tam rodzine a ona zna bdb język

Gość gość
Alimenty działają w obie strony. Jeżeli rodzic jest w niedostatku to dziecko ma obowiązek płacenie alimentów na rodzica i zapewniam cię trudno się od takich alimentów wywinąć więc się zastanów.

Gość nie wiem Grażyna
dlatego pytam ,czy jeżeli nadal będzie tak ak jest ,czyli ojciec nieznany,za kilka lat on mimo wszystko będzie mógł zażądać alimentów od dziecka ? zrobić badania dna i pobierac alimenty od córki?

Gość gość
Nie będzie miał podstaw, ona nawet nie będzie musiała się na badania dna zgodzić, a że go nie było i nic nie płacił to nic mu się nie należy. Pogadaj z córką, powiedz jej prawdę jak było i nie zgadzaj się na uznanie tego szczura jako ojca

Gość nie wiem Grażyna
super a znacie może jakies podstawy prawne ,chce mieć pewnosć że on nic od córki nie będzie chciał ! Jak mówię ona zaraz po maturze wyjeżdza i będzie pracować oraz studiować w innym kraju,na pewno będzie sobie dobrze radziła i nie chce by musiała oddawać połowe pensji obcemu facetowi

Gość gość
Póki co to ona oficjalnie nie ma ojca, musiałby najpierw udowadniać, że nim jest, a potem, że się nią interesował.

Gość gość
wejdź na forum prawne

Gość gość
tak to bywa jak nie wybierasz ojca dla dziecku tylko H##u##j##a na R##U###Ch##anie.I zachodzisz w ciaze bez jego zgody!cierp teraz i twoj bachorek nie powinien nic dostac DO ROBOTY Q##u##R##wo

Gość gość
N##ie P##i##er###Do##li###c sie

Gość nie wiem Grażyna
to że nim jest może udowodnic bez problemu ,że sie nią interesował to nie bardzo

Gość gość
Gość 11:39 twój wpis jest tak głupi że aż nie nadaje się do komentowania.

Gość nie wiem Grażyna
powiedział mi tak "nie fikaj bo pójde do sadu i powiem że nawet nie powiedziałaś mi o ciąży i dopiero teraz dowiedziałem się że mam córkę" cwany to on jest i wiem że kase ma ale nie na dziecko

Gość gość
Moim zdaniem dopóki w akcie urodzenia ma w wpis ojciec nieznany dopóty możesz spać spokojnie.

Gość gość
Na pocieszenie powiem ci że podobnych sytuacji jak ty jest dużo i prawo ma się zmienic na korzyść dziecka tj gdy ojciec nie interesuje się dzieckiem i zaniedbuje je to nie będzie mógł źądać alimentów.

Gość gość
On najpierw musi udowodnić, że dziecko jest jego. A na to trzeba mieć trochę grosza. Gdybyś go teraz podała o alimenty, czyli przyznała, że jest ojcem, a on tych alimentów nie płacił, to wątpię, aby jego ewentualny pozew o alimenty od dziecka, był rozpatrzony pozytywnie. Dziecko ma w tej chwili ma tej chwili 16 lat, za 2 lata sama może się zgodzić na ustalenie ojcostwa. Jeśli będzie mądra, to się nigdy nie zgodzi. Ty do tego czasu możesz przeciągać sprawę, chyba, że ci zależy na alimentach, których nie dostaniesz, ewentualnie z funduszu alimentacyjnego.

Gość gość
nie wiem Grażyna dziś powiedział mi tak "nie fikaj bo pójde do sadu i powiem że nawet nie powiedziałaś mi o ciąży i dopiero teraz dowiedziałem się że mam córkę" cwany to on jest i wiem że kase ma ale nie na dziecko xx Taaa, a ciekawe skąd się dowiedział, jak w akcie urodzenia nie ma jego nazwiska.

Gość gość
Jestem kobieta i powiem tak, wam samotnym to tylko chodzi o kase. Skoro masz taki dochod ze z funduszu nie dostaniesz to czego ci jeszcze malo. Kiedys zaplacicie za to. Znam tyle samotnych matek ktorym powodzi sie lepiej niz normalnej rodzinie, czy dzieci dzieli sie na gorsze i lepsze? NIE !!!!!!! Wiec nie rozumiem jak ktos moze dostac 500zl alimentow na jedno dziecko. Ja mam troje wiec moj dochod powinien wynosi okolo 5tys bo po tysiaku na kazde dziecko. Ojciec 500i ja 500. A mam niecale 2tys na 5 osob. Samotne matki nie tylko te wasze dziecioroby sa odpowiedzialne za utzymanie waszych dzieci ale wy rowniez

Gość gość
Utrzymanie. Przepraszam za bledy ale wkurzylam sie

Gość gość
gość dziś Przepraszam bardzo niecałe 2 tys na 5 osób tak? Sorry, ale rodzinne w wysokości ok 500zł pobierasz? Pobierasz. Inne świadczenia też masz, więc nie p*****l, że masz niecałe 2 tys. Nawet jakby mąż pracował za najniższą krajową (w co watpię, na papierku najniższa, a do ręki premia) i te niecałe 2 kafle jest z rodzinnym to i tak z racji niskiego dochodu masz prawo ubiegać się o dodatkowe zasiłki. Zapłać najpierw 1200-1400 zł czynszu i reszty opłat, to potem dopiero bzdury opowiadaj, czy się da za 500-700 zł wyżywić i umyć 5 osobową rodzinę.

Gość gość
o to wlasnie sa kobiety chodza do wyra z menelami a potem sie dziwia ze konca z koncem nie moga zwiazac i na podstawie swoich menelskich doswiadczen wrzucaja wszystkich facetow do jedmego wora rowniez tych ktorych olaly dla meneli bo byli "jacys nijacy" - czyli poukladani

Gość gość
najlepiej zeby tylko matka dziecko utrzymywala a ojciec niech narobi ile wlezie i nie placi. w zyciu nie podarowalabym alimentow, mogl myslec jeden z drugim. Jak taki da 500 zł to nie zbiednieje bo matka musi dolozyc conajmniej 3-4x tyle zeby jakos przezyc

Gość gość
12:31 trudno twoje brednie komentować .

Gość gość
moja kuzynka ma dziecko z facetem ktory jak tylko zaszla w ciaze ja zostawil. Mieli po 21 lat. Uznal je i płaci (choc wygraza sie wielce bo on ma inne dziecko tez te kochane jak mowi) az "350 zł" jej daje. I NIGDY nie poznal tego dziekca uwierzycie? Jak mozna uznac dziecko placic na nie I NIGDY nie chciec go poznac nawet jego RODZICE a dziadkowie. Karola ma teraz 13 lat a ojciec nigdy jej nie widzial bo nie chcial nawet przypadkiem I ona kiedys mialaby na takiego ojca placic CO NIGDY JEJ NIE WIDZIAL?

Gość gość
Masz dużo racji ale w świetle prawa taki ojciec ma prawo żądać alimentów.

Gość gość
Niecale 2tys zarabia maz rodzinnego mam 369zl. Na dwoje dzieci po 106 zl, na malego 77 plus 80 zl jako rodzina wielodzietna. I nie pitol ze z opieki dostaje bo tak nie jest, zapiznaj sie z prawem a potem pisz.. zeby dostac zasilek z opieki to dochod na jednego czlonka nie moze przekraczac 456 zl, wlicza sie do dochodu rowniez rodzinne. A wiec w moim przypadku nie nalezy mi sie, wiec nie pisz farmazonow. A zaraz powiem ci jakie przywileje maja samotne matki. Mam sasiadke dobra kolezanke z dwojka dzieci w wieku szkolnym. Pracuje i zarabia okolo 1500zl na syna ma alimenty w wysokosci 500zl placone przez fundusz a na corke ktora ma z innym 600 zl ale do reki, nie ma na to papierka. I co jej dochod ponad 3tys a dostala zwrot za podreczniki bo samotna matka. Moje dziecko tez chodzi do 6klasy, tez musialam kupic nowe podreczniki bo zaczynaja nowa podstawe programowa i co !!@@@ ja przy dochodzie troche ponad 2tys na 5 osob nie dostalam zwrotu a ona przy dochodzie ponad 3tys na 3osoby dostala. Pytam gdzie tu sprawiedliwosc. W naszym kraju nie warto byc przykladna rodzina. I nie pisz mi ze klamie bo szlag mnie trafia

Gość gość
odradzam ci uzananie jego ojcostwa, dziecko bedzie dlugie lata placilo na "tatus"m, ktory pojawil sie znikad i tak szybko moze zniknac, a komornik i tak nic z niego nie sciagnie

Gość gość
Kobieto z 12.31 . Mowisz ze 500 to za malo bo ty wydajesz z 3 4 razy tyle na dziecko. Chyba na swojego nowego gacha i swoja du.. bo na dzieck napewno nie. Pomysl skoro ty wydajesz 2tys na dziecko to ile rodziny z kilkoma dziecmi powinny zarabiac. Przesadzilas i to grubo debilko