Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

5 pytan o noworodka.

Polecane posty

Gość gość

Dzien dobry, czy moze ktos mi pomoc? Mam 5 pytan. 1. Kiedy u Waszych dzieci zaczely sie kolki? 2. Czy karmiac piersia stosowalyscie jakas diete? 3 Kiedy bylyscie u lekarza na pierwszym wazeniu? 4. Ile godzin na dobe spal noworodek? 5. Czy od poczatku pokazywal swoj charakterek?

Gość gość anka
1.Moje dzieci nie miały kolek,ale mogą się zacząć od kilku dni życia dziecka. 2.Stosowałam dietę pierwsze 2 miesiące,potem jadłam wszystko(nie jadłam rzeczy ciężkostrawnych,uczulających,wzdymających). 3.Pierwsze ważenie w wieku 3 tygodni. 4.Moje noworodki spały ok 18 godzin na dobę 5.Od początku nie,tak w wieku 3,4 miesięcy.

Gość gość
dziekuje i podnosze.

Gość gość
1. nie miało kolek 2. przez m-c, później doczytałam że nie ma czegoś takiego jak dieta karmiącej (choć na kafe nadal jest, haha), można ew. eliminować niektóre produkty np. wzdymające, ale nie trzeba 3. na pierwsze ważenia przychodziła do domu położna i warzyła, masz wybraną położną? 4. różnie, ok. 15, ogólnie za mało, później doczytałam że powinnam się przyłożyć do usypiania bo noworodek bardzo potrzebuje snu 5. nie, na początku to taka roślinka jest, dopiero później ok 4 m. ż.

Gość gość
Pytam, poniewaz: 1. Dziecko czasem jest marudne, nie chce piersi, nie toleruje smoczka, nie chce na rekach, za chwile chce piers, ale ja wypuszcza (mam mleko bo az kapie) - ogolem jest marudny i niezdecydowany. 2. Jem wszystko i sie zastanawiam czy nie od tego punkt 1. 3. Polozna byla, ale nie wazyla dziecka, maluch ma 2 tyg, zastanawiam sie czy isc do pediatry. 4. Niewiele spi, niewiele placze. Spi ok 16 h na dobe, a jak nie spi to nie chce byc sam - zrozumiale w sumie. 5. Jest bardzo spokojny, nawet jak jest glodny to tyko szuka. Czasem pomarudzi i pojeczy ale nie jest to rozdzierajacy placz. Corka byla taka sama i teraz to rezolutna, pogodna i spokojna dziewczynka - mam nadzieje, ze u synka nie bedzie odwrotnie ;)

Gość gość
1) nie miało kolek 2) nie paliłam papierosów , nie piłam alkoholu , a jak jadłam coś nowego to po trochu nie nażerałam się po prostu 3) jak miał 6 tygodni 4 ) różnie 20 przesypiał 5)dziecko nie pokazuje charakterku ono szuka ciepła ,szczęścia spokoju i miłości Tak na marginesie dodam ,że mój mały lubi być noszony i w pewnym momencie zaczął strasznie płakać gdy go w nocy kładłam do łóżeczka po 2 takich nocach gdzie każdy mi mówił że jest rozbestwiony nie przejmuj się , ja jednak poszłam do lekarza i okazało się że ma zapalenie ucha a ja się nie zorientowałam ,nie mogę sobie wybaczyć głupoty . Dziecko ma nawyki i trzeba czujnie je rozpoznawać ono jest bezbronne , to nie to samo co 2 czy 3 latek ,ale to tylko moje zdanie .

Gość gość
odnośnie 1 pokombinuj z pozycjami do karmienia. Może nie lubi jak mu szybko leci, a jak masz tyle mleka to może mu za szybko leci.

Gość gość
1.nie miało kolek,ale problemy z brzuszkiem a dokładniej z w wypurkaniem się zaczęły od ok 3tyg. 2.do czwartego miesiąca nie jadłam wzdymających produktów,ciemnego pieczywa,smazonego i w ogóle ciężkostrawnych rzeczy 3.w szóstym tygodniu przy pierwszym szczepieniu,wcześniej ważyła mi go położna 4.karmilam co dwie godziny i po każdym karmieniu spal,ale z czasem spania się skracal,tak czy inaczej w nocy mi się budził i budzi nadal:/ 5.nie,ale rozpieściłam Malego i nauczyl się to wykorzystywać:)

Gość gość
Poproś położna żeby Ci go zwazyla,po co ciągnąć dziecko po lekarzach skoro ona od tego jest.

Gość gość anka
Dokładnie.Moja położna zawsze przychodziła z wagą,ale tylko do drugiego dziecka,do pierwszego też przychodziła bez.W wieku 3 tygodni dziecko powinno iść na taki pierwszy bilansik do lekarza,mi położna kazała i byłam.Ważył,mierzył,sprawdzał odruchy,itp.

1. Moja córa nie miala kolek. 2.Tak, bardzo uważałam na to co jem, początkowo to tylko bułeczkę z lekkim serkiem, danio, rosołek z marchewka taki tylko z odrobina soli, rybka na parze z ryzem, sałatę, ogórka, no dieta masakryczna.Powolutku wprowadzałam nowe pokarmy. NIe miałam zupełnie żadcych problemów brzuszkowych z córką. Wierzę, że to przez takie podejscie w kwestii karmienia, bo w zasadzie wszystkie moje koleżanki, które nie zmieniły diety po porodzie zaliczyły kolki, zaparcia i takie tam... 3 Jakoś w okolicy 1 m-ca życia. 4. przez pierwsze 2 tygodnie ok. 15-16 godzin spała. 5. Charakterek zaczęła pokazywać po ok. 2 m-cach.

Gość gość
kokoszka, akurat nabiał w diecie kp nie jest wskazany.

Gość gość
zadne diety zrec wszystko i tyle bo potem dzieci maja alergie

Gość gość
1. Kolki w 3 tyg. życia i trwaly do końca 7tyg. 2. Tak dieta bo lekarka stwierdziła że ma skaze białkowa wiec 3 miesoace bez nabialu. Poza tym ze wzgledu na kolki trzymalam doete ale to niezbyt pomagalo. 3. Jak maly skonczyl 3 tyg. Wczesniej wazyla polozna. 4. Na poczatku budzilam go co 3h na przewiajanie i karmienie i zasypial dalej. Mysle ze spal okolo 20h na dobe.ale to szybko sie skrocilo i mielismy OGROMNE problemy z zasypianiem i BAAAAAAARDZO krotkie drzemki. 5. Maly byl i jest bardzo spokojnym dzieckiem. Jak skonczyl 4 miesiace to skonczyly sie placze bez powodu i od tamtej pory to zawsze pogodne i usmiechniete dziecko.

Gość gość
1. Kiedy u Waszych dzieci zaczely sie kolki? - córka nie miała kolek 2. Czy karmiac piersia stosowalyscie jakas diete? - uważałam na to co jem, ale bez przesady. Ale ogólnie krótko karmiłam. 3 Kiedy bylyscie u lekarza na pierwszym wazeniu? - Jak mała miała jakieś 2 tygodnie 4. Ile godzin na dobe spal noworodek? - noce przesypiała całe 2 razy budząc się na jedzenie, w ciągu dnia też dużo spała. Myślę, że coś około 20h/dobe 5. Czy od poczatku pokazywal swoj charakterek? - od początku córka była spokojnym dzieckiem, ale energicznym. Mało płakała. I to w sumie jej zostało do dziś, a ma 8,5 msc. Czasami się buntuje ale w granicach normy:)

Gość gość
jakby Twoje dziecko miało kolki to "marudny" byłoby bardzo łagodnym określeniem;) kolki to zło, piekło i armagedon. mój miał w ciągu dnia od 3 tygodnia i uwierz, to było kilka godzin wycia a reszta dnia to "zwykłe" marudzenie

Gość gość
oj byly kolki byly nie bylo lekko u mnie zbawieniem okazala sie suszarka wlaczalam ja i kladlam sie z malym razem w lozku i glaskalam po brzuszku , tylko to pomagalo, spalilam 3 suszarki i jeden odkurzacz :P moja teściowa twierdzila ,ze on zadnych kolek nie ma a byla z nim oal boga max 1 godzine w tygodniu :P

Gość gość
1. moja mała ma 4,5 miesiąca,a kolki nigdy nie miała. 2. karmiłam piersią 1,5 miesiąca, bo nie wyszło, ale jadłam po prostu mądrze i zdrowo. Uważałam,co jem,by nie uczulić małej. 3. u lekarza byłam na ważeniu chyba koło 1,5 tygodnia po powrocie ze szpitala. 4. Ona od początku była śpiochem, w 3 tygodniu życia przespała mi od ok północy do siódmej, byłam taka zdziwiona,że rano sprawdzałam czy oddycha. Potem zaczęła przesypiać całe noce od 21/22 5. od początku jest baaaaaaaaaardzo grzeczna. Każdy się dziwi,że niespotykane dziecko, płacze tylko gdy jest naprawdę głodna( no i teraz niestety zaczynają się ząbki)a tak to się ciągle śmieje :)

Gość gość
ja jestem teraz w 2 ciazy, pisalam wyzej o kolkach. Teraz jak moje 2 dziecko bedzie mialo kolki bede starala sie odtworzyc malenstwu brzuszek i spokojnie oddychac.Glaskac, uważam ,że spokojna matka to spokojne dziecko. A przy pierwszym dziecku bylam strasznie zestresowana ,wystraszona ...... Wiem ,ze teraz bedzie tylko lepiej :)

Gość wifigdańsk
1.nigdy 2.nie 3.kiedy kazali-niepamietam,chyba od razu trzeba się zgłosic do przychodni 4.oj ciezko to ze spaniem było jak to z noworodkiem ale wkoncu się unormuje 5.y jak to charakterek? co do wizyty u lekarza i wazenia dziecka to chyba macie jakis pierwszy termin szczepien? wtedy beda ważyć.