Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Podpowiedźcie co zrobić z mięsa z rosołu

Polecane posty

Gość gość

Jak w temacie. Wczoraj ugotowałam wielki gar rosołu, poporcjowałam bulion i zamroziłam, żeby w tygodniu mieć szybką bazę na wszelkie zupy czy sosy. Ale zostało mi sporo mięsa. Moi domownicy nie lubią go i chce go jakoś przetworzyć. Tylko wszelkie pierogi, krokiety i kotlety odpadają. Chodzi mi o coś lekkiego. Macie jakiś sprawdzony patent? I czy np. jak wykorzystywałam do rosołu mięso uprzednio mrożone to po ugotowaniu rosołu, takie gotowane mięso mogę zamrozić, bo podobno są dwie szkoły. Jedni twierdza że nie bo wcześniej było już mrożone inni mrożą.

Gość gość
Jeśli mięso było wcześniej mrożone to nie można zamrozić. Jeśli kupiłaś świeże to możesz. Ja robię np galart z jajkiem, groszkiem i marchewka. Albo pokrojone w kawałki dodaje do potrawki.

Gość gość
Ja robię bigos i to mięso w kawałkach daję do bigosu :) Albo na kawałeczki, do tego marchewka z rosołu i potrawkę do ziemniaków :) Mniam.

Gość gość
ja nie jestem z tych co marnują jedzenie ale akurat mięso z rosołu wyrzucam do kosza:( nie lubię

Gość gość
a ktora potrafi czernine ugotowac?

Gość gość
To gotuj na korpusie (porcji rosołowej) to nie będzie Ci żal wyrzucić.

Gość gość
Jeśli po rozmrożeniu surowego mięsa przetworzyłaś je :ugotowałaś, upiekłaś, usmażyłaś itd to możesz je ponownie zamrozić ale tylko raz ;) jeśli rozmroziłaś surowe i chcesz je z powrotem zamrozić w stanie nie zmienionym to już chyba tyko dla pieska. Ja robie pasztet z takiego mięska, do kanapek, albo zapiekam z ciastem drożdżowym do barszczu czerwonego. Czasami też robie smalec do którego dodaje takie mięso + cebulkę jabłka czosnek ma ten przysmak swoich amatorów w gronie męskim

Gość gość
Ja robię pierogi.

Gość gość
A ja obtaczam je w pikantnej panierce i smaze na oleju. Smaczne jak w kfs i napewno zjedza