Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy którejś z Was lekarz pomylił się przy określaniu płci?

Polecane posty

Gość gość

Byłam w piątek na USG prenatalnym. To był 11 tydzień i 2 dzień. Lekarz powiedział, że chyba widzi chłopca. Trochę mnie zawiódł, bo juz mam synka i marzyłam o córeczce, ale co będzie, tez będę zadowolona :) Tylko zastanawiam się, czy to tak szybko da się określić? Nie za wcześnie? Słyszałam, że dziewczynka może "zamienić się w chłopca", ale czy jeśli lekarz widzi chłopca, to już raczej dziewczynki z tego nie będzie??

Gość gość
Miała być dziewczynka, urodziłam chłopczyka :-) Lekarz też człowiek i pomylić się może. Często.

Gość gość
Wokół moich znajomych nie było pomyłek. A u nas płeć określił lekarz w 21 tygodniu. Podobno jeśli widzi się chłopca to juz tak zostanie ale to roznie przeciez bywa.. Raczej się nie nastawiaj na pomyłkę

Gość gość
U mnie w 13 tc chlopiec, w 20 dziewczynka. Zrobilam dodatkowe usg u innego lekarza w 26 tc , jest dziewczynka

Gość gość
No ja jeszcze mam nadzieję na dziewcznkę :)

Gość gość
u mnie w 20 tyg lekarz widział dziewczynkę, mi też pokazywał i tez tak wyglądało, ale powiedział wtedy na tym etapie płec na się przewidzieć na 70 %, w 32 tyg mówi że widzi dziewczynkę, inny lekarz tez tak mówił, i właśnie mam pytanie czy w tak późnym okresie lekarz może się pomylić?

Gość gość
U mnie w 12 tyg stwierdzony chłopiec (gin powiedziała że na 99%), teraz w 30 tyg płeć się potwierdziła. Też mam chłopca i marzyłam o dziewczynce :)

Gość gość
Lekarz powiedział"chyba" więc sam zostawił granicę "błędu". Nam ocenił płeć w 12t3d na 95 procent, od 16 tygodnia ciaży robił takie zdjęcia usg "męskości" synka, że nie było wątpliwości. Dziwie się paniom, które tak lekko podchodzą do pomyłek swoich lekarzy w tak późnym tygodniu jak 20 ...Skoro lekarz nie widzi (stosunkowo nie małych) org.rozrodczych dziecka, to jak ma zauważyć coś mniejszego, jakąś nieprawidowość ?jak taki konował oblicza przezierność itp?

Gość gość
Prędzej się pomyli jak widzi dziewczynkę, z chłopcem trudniej o pomyłkę. Mój gin określił w 13 tc płeć na chłopaka, szacował to na 70 % bo jeszcze wcześnie było i miał rację. A co do Ciebie autorko 11 tc to baaaaaaaardzo wcześnie i tak naprawdę póki co to lekarz zgadywał wszystko jeszcze przed tobą. Pierwsze wiarygodnie określenie płci przyjmuje się ze to 16 tc, jak dobry lekarz to i wcześniej ale te 11 tygodni to pierwsze słysze

Zgadzam się z gościem z 8;30. Skoro lekarz ma problem z określeniem płci to jak sprawdzi inne ważne rzeczy. Chyba bym podziękowała.takiemu specjaliście.

Gość gość
Bylam na USG wKrakowie u bardzo dobrego lekarza w 13 Hbd bez specjalnego oglądania od razu powiedział mi płeć i podpytałam, jak to jest z on tak wcześnie bez problemu widzi a inni w 20 tygodniu się myli.Powiedział mi że z całym szacunkiem ale jak ktoś płci nie umie ocenić to niech się nie zabiera za badanie bo przy całej reszcie to jest jeden z najprostszych elementów do oceny.

Gość gość
U mnie za kazdym razem plec sie sprawdzila. Wciaz slyszalan synek, synek, synek i mam ich troje. Marzylam o dziewczynce ale zawsze tylko do czasu kiedy lekarz okreslil plec. Pozniej to juz myslalam tylko zeby dzieci urodzily sie zdrowe. Tez tak mysl a nie ,, moze lekarz sie plmylil'' chyba ze ci obojetne czy zdrowe czy nie wazne zeby byla dziewczynka.

Gość adsadsa
Ale czy 11 tc to nie za wcześnie by być w 100% pewnym jaka to płeć?? U mnie w 16 tc lekarka stwierdziła, że to chłopiec i miała rację :)

Gość gość
Dużo zależy jak się dziecko ułoży mój się dupką odwrócił i nie chciał pokazać, no i jak chłopiec to wcześniej jest widać siusiola

Gość gość
Autorko, u mnie też na tym etapie, czyli na prenatalnych w ok. 12 tc lekarz określił płeć. Na początku mówił, że na 70%, ale później dziecko inaczej się ułożyło i mówil, że na 90% jest pewien. W 20 tc inny lekarz potwierdził. U nas dziewczynka :) Mamy starszego chłopca.

Gość serotkaa
Fajnie, ja jestem w 11 tygodniu i za dwa tygodnie wybieram się na USG do podobno świetnego specjalisty, mam nadzieję że poznamy wstępnie płeć malucha :) Oczywiście bardziej zalezy mi na badaniu przezierności, kościach nosowych itd, no ale ta płeć to byłby fajny bonus na święta :) Marzy nam się chłopczyk, bo już mamy córeczkę, ale to szczególnie mąż tak bardzo pragnie synka, ja z dziewczynki też się bardzo ucieszę :)

Gość Studentka Dietetyk
Witam, jestem studentką Dietetyki i pisząc pracę magisterską, zbieram ankiety od mam dzieci w wieku około 1,5-2 lata. Ankieta jest anonimowa a jej wypełnienie potrwa kilka minut. Zebrane dane bardzo mi pomogą w napisaniu pracy. Bardo proszę o wypełnienie :) http://www.ankietka.pl/ankieta/177571/wplywu-zywienia-i-stylu-zycia-kobiety-w-ciazy-na-mase-urodzeniowa-i-zdrowie-dziecka.html