Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mama przedszkolaka to be

Wybór przedszkola a ilość dzieci w grupie

Polecane posty

Stoję przed wyborem przedszkola dla syna. I mam dylemat, jedno jest dosłownie minutę drogi pieszo od naszego domu, ale grupy są 25 osobowe, a drugie ok 25 min pieszo, ale grupy są już ok 12-14 osobowe. Co wybrać? Jak oceniacie liczebność grup, w których są wasze dzieci?

up

Gość gość
a czemu sądzisz, że liczniejsza grupa to coś złego, przecież liczy się ilość opiekunek na liczbę dzieci. Poza tym weź pod uwagę, że dzieci chorują i nieraz kilkanaścioro jest nieobecnych, zresztą nigdy nie ma tak, żeby wszystkie dzieci naraz były w przedszkolu. Gdy zachoruje większość dzieci z małej grupy, reszta jest dołączana do innych grup, czasem z małej grupy zostaje tylko 2-3 dzieci. Większa grupa = więcej kolegów. Nie wiem, w czym niby małe grupy miałyby być lepsze.

Tak na logikę, to jeśli jest mniej dzieci na 1 nauczycielkę, to może ona każdemu z nich poświęcić więcej czasu, uwagi. Łatwiej w mniejszej grupie zadbać o bezpieczeństwo, porządek, spokój. Łatwiej ogarnąć sprawnie posiłki, usypianie. Nie bez przyczyny w prywatnych, płatnych przedszkolach/szkołach klasy są zawsze o wiele mniej liczne, niż w publicznych. Dlatego trochę się martwię, czy 25 małych dzieci na 2 panie to nie zbyt dużo i czy syn na tym nie straci.

Gość gość
Mój chodzi do przedszkola, gdzie jest w grupie teoretycznie ok. 25 dzieciaczków. Piszę teoretycznie, bo nigdy tyle nie ma. Dzieci chorują i zazwyczaj jest ich ok. 13-16 dziennie. Raz było nawet tylko 6 dzieci!!!

oprócz ilości dzieci ważne jest też jakie są panie prowadzące, jakie doświadczenie maja tzw. pomoce, jak wygląda plac zabaw itp. Ale jeśli pytasz tylko o ilość dzieci to lepiej wybrać przedszkole, gdzie jest mniej dzieci w grupie.

Gość gość
moje dziecko chodzi do przedszkola Aniołkowo w Łodzi - jak na razie jestem zadowolona :) jest duży wybór zajęć dodatkowych, a to było dla mnie kluczowe, chciałam żeby dziecko się rozwijało :)

Gość gość
Aniołkowo-dziwna nazwa...