Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Palenie do okapu, pomocy!

Polecane posty

Gość gość

Pomóżcie dziewczyny bo zwariuje! Niedawno kupilismy mieszkanie, nowe, stan deweloperski. Powoli blok zaczyna wypełniać się lokatorami. Bardzo ładna dzielnica,mieszkanie w pytę, ładnie urządzone, dobrze nam sie mieszka. Ale jest kurna jeden problem. Otóż komin jest zbiorczy i ktoś pali w swoim mieszkaniu,włącza okap i wszystko jest u nas. szlag jasny nas trafia,bo zarówno ja i mąz nie palimy i dosłownie mamy alergie na ten wstrętny fetor. Gdyby to chodzilo tylko o naszą dwójkę ,to pal licho.Zrobią z nas biernych palaczy, powdychamy , skrócimy sobie życie o jakis czas (sic!), ale jestem w ciązy, więc jak ognia wystrzegam się takich niebezpieczeństw i różnych syfów. Bylismy z mężem u sąsiadów pod nami, gość powiedział ze on nie pali. hmmm czy mu wierzyć? Z resztą powiedzial nam ze ciężko bedzie nam znależć winnego przez ten zbiorczy komin.A po drugie mieszkanie to własność lokatora- robi w nim co chce, moze nawet sobie po nim jeżdzic autem i nic nam do tego. Poniekąd ma racje. Czy macie na to jakis sposób? Ktos sie z tym juz zetknął? Ja nie rozumiem, nawet gdybym palila to ubieram się, wychodze na balkon , palę i wracam.Jak mozna palic w kuchni do okapu- obok chleb, bułki, owoce...no nie ogarniam tego

Gość gość
Zgłoście gdzieś ,pewnie jest nie drożny komin

Gość gość
Nie wolno podlaczac okapu do wentylacji kominowej...

Gość gość
mam ten sam problem i wiem dokladnie, z ktorego mieszkania, ale udaja glupow - pod nami jest tylko jedno zamieszkale a i juz sprawdzawalam plany wyciwg, ktos jest podlaczony do tego samego. Beczec mi sie chce, super mieszkanko mamy i tylko przez jednego leniwego smroda i jego chce mi sie nie chce, radosc z mieszkania zniszczona. Odpowiedz, jestem u siebie i moge robic, co chce, do mnie nie trafi, bo to znaczy, ze ja z mojego balkonu rzuce mu do mieszaknia smierdzace smieci, bo przeciez w moim moge robic, co ja chce. Pala co 2h i nie pracuja, nie szlo wytrzymac, to na razie zakleilam caly swoj okap (wylaczylam z uzytku) i mam zamiar z tym walczyc

Gość gość
G... jesteś. W swoim domu moze palić non stop i tobie nic do tego

Gość gość
Z tego co wiem nie można podłączać okapu do szybu. Dowiesz się tego w spółdzielni, albo poczytaj regulamin wspólnoty i będziesz wiedziała. A szyby często są wspólne ale nie dla wszystkich mieszkańców z pionu ale np do co 2pietra. Więc może być tak że to sąsiad 2 piętra niżej wam smrodzi. Te informacje kto jest podłączony do waszego szybu tp chyba też spółdzielnia. Jak potwierdzisz informacje to zgłoś to do spółdzielni albo zarządcy (czy kto tam u was się zajmuje nadużyciami) i powiedz, że sąsiedzi podłączyli nielegalnie okap do szybu. Dostaną nakaz demontażu.

Gość gość
masz żle podłączony okap, zamiast walczyć z wiatrakami, a to właśnie taka sytuacja.Zmień okap na pochłaniacz , nię będzie smorodu.Jełsi masz skopane przewody wentylacyjne i z nich tez smierdzi zgłoś ten prblem zarządcy wspólnoty, macie skopaną instalację, wiećc trzeba poprawić na ile się da.ejśłi sytuacja bedzie patowa, pochłaniacz, kimatyzacja i jesteś panią sytuacji.klima nie jest wcale jakas kosztowna, dobry pochlaniacz działa super.

Gość Ale to już było
Zle podłączony komin i dlatego u Was czuć.Należy zgłosić do Wspólnoty, czy do Spółdzielni żeby koniecznie wezwali kominiarza i zrobili poprawne udrożnienie!

Gość gość
Też tak miałam, dopóki nie zwróciłam uwagi sąsiadom :( Niestety tak jest w blokach :(

Gość gość
Tak NIE jest w blokach. Masz zle zrobiona wentylacje. Skoro budynek jest nowy (dopiero zasiedlany), wiec jest na gwarancji. Idziesz do wspolnoty/administracji czy co tam macie Z PISMEM, w ktorym opisujesz wade, na koncu domagasz sie usuniecia wady w ustawowym terminie. Pozdrawiam. Powodzenia!

Gość gość
Aha: pismo drukujesz w dwoch egzemlarzach. Jeden im dajesz, a na drugim stawiaja c****eczatke z data potwierdzajaca moment wplyniecia. Oczywiscie to pismo zachowujesz dla siebie az do SKUTECZNEGO usuniecia wady.