Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

czarnyrubinek

Co myślicie o domach z bali?

Polecane posty

Witam wszystkich :) Orientujecie się może, jakie koszta są generowane jeśli ktoś stawia domy z bali? Zastanawiam sie bowiem czy nie kupić sobie takiego domku na działkę i czy nie wyniesie mnie to dużo więcej niż dom murowany. Dodatkowo, chciałem Was jeszcze podpytać, jak się mieszka w takim domu? Nie jest tak zbyt zimno w zimę? Na co trzeba uważać przy budowie tego domu i jak należy go potem pielęgnować? Będę wdzięczny za każdą podpowiedź ;)

Gość gość
jak na działkę, to co za różnica jak jest zimą? Przecież nie będziesz tam siedział

Gość gość
Mój sąsiad wziął sobie firmę partaczy, co mu postawili taki dom z jakiegoś drewna suszek. Pomiędzy bale nie dawali żadnej izolacji. Po kilku latach porobiły mu się takie szpary pomiędzy balami i koło okien, że musiał od środka wszystkie ściany izolować folią wełną i robić ściany z paneli. Chyba już wiesz na co uważać, poza tym w Polsce teraz nie ma dobrego drewna na to (same suszki), a pracownicy którzy umieli budować takie domy dawno wyjechali gdzieś na zachód za chlebem, zostali sami partacze. Chociaż może ktoś zna kogoś kto wybudował sobie taki dom i jest zadowolony i poleci ci dobrą firmę.

Jakość materiału wykorzystywanego do budowy (dobrze utrzymane drewno) oraz solidny montaż to kluczowe aspekty przy konstrukcjach drewnianych. Oczywiście koszty postawienia takiego domku są mniejsze niż budowa takiego murowanego, a dodatkowo zajmuje to o wiele mniej czasu i wymaga mniej miejsca. Zimą nie powinno być problemu, drewno szybko się nagrzewa, więc przy odpowiednim ogrzewaniu wnętrze będzie zachowywać temperaturę.

Gość gość
ja swój ogrzewam farelkami i za prąd na miesiąc płace w zime 300 zł latem 100 zł przebywamy tam w każde dni wolne

Moim zdaniem te domki z bali są dużo tańsze od murowanych, zresztą tutaj możesz sprawdzić jak kształtują się ceny http://www.proeko.com/domy-drewniane-z-bali/cennik .Dlatego teraz można zobaczyć jaki jest boom na nie. Ludzie mieszkają w nich przez cały rok, więc chyba nie problemów z ich ogrzaniem czy pielęgnacją. A mieszkanie w takim domu z drewna ma na pewno wiele zalet i fajny klimat jak na przykład się zamontuje kominek. Chętnie też bym sobie taki domek sprawił,ale brak środków powoduje, że póki co mieszkam na blokowisku.

Domy z bali są ostatnio faktycznie bardzo popularne, szczególnie , jako domki letniskowe:) Jednak są dwie podstawowe rzeczy, a mianowicie jakość materiału i firma, który taki dom nam zbuduje.. Trzeba na to zwrócić szczególną uwagę, firmę trzeba dokładnie prześwietlić i sprawdzić jakość drewna. Dobra izolacja to też bardzo ważny element, poza tym w takim domku można zamontować kominek i w zimę jest w zasadzie, jak w ulu:)

Od 10 lat mieszkamy w domu z drewna i nie zamieniłabym go na żaden inny. Drewno bardzo szybko się nagrzewa, dzięki czemu zimą szybko mamy ciepło w domku. Latem, gdy zasłonimy wszystkie okna jest po prostu chłodno. Oczywiście trzeba było najpierw wszystko dobrze zakonserwować - np. przed pleśnią i robactwami. Poza tym trzeba uważać z ogniem, papierosami itd. Ale nie ma co panikować jak ma być pożar to i w murowanym domu będzie.

Gość gość
Tez preferuje domki z drewna. Jeżeli wykorzysta się materialy dobrej jakości taki dom może być niezwykle trwaly, a ponadto swietnie się prezentuje. My korzystaliśmy z drewna z http://tartakjejkowice.pl/, zdecydowanie polecam, swietna jakosc surowca, za dobra cene

Gość gość
Właśnie zastanawiamy się z mężem nad budową domu z bali. Nasi znajomi taki mają, wybrali jeden z projektów firmy www.findrewno.pl i bardzo chwalą współpracę z nimi. Jeżeli chodzi o sam dom, to podobno nie był zbyt drogi, jest ciepły i trwały. No i trzeba przyznać, że prezentuje się wspaniale, luksusowo. Podobno bardzo komfortowo żyje się w takim domu. Myślę, że warto się zdecydować na takie rozwiązanie.

Gość gość
a powiedzcie mi jakie macie ogrzewanie w tych domach z bali? nie ukrywam, że właśnie braku ciepła w tej zimowej porze to się obawiam najbardziej... myślałam o kominku z płaszczem wodnym od http://www.euro-kom.pl/ ale nie wiem, czy sprawdzi się ta opcja... ktoś ma jakieś rady?

Gość Gruszka94
Moim zdaniem domy z bali to genialny pomysł! Sama bardzo chciałabym mieć taki domek. Wyglądają nieziemsko, a poza tym panuje w nich cudowna atmosfera. Sprawdźcie sobie sami w http://dach-gont.com.pl/s1-firma.html

Gość Alaal
Domy z bali są najpiękniejsze, mają swój niepowtarzalny klimat są ciepłe i przytulne. Oczywiście wielkie znaczenie ma wybór odpowiedniego wykonawcy. My z żoną trafiliśmy na bardzo solidną i rzetelną firmę z Wieliczki. Inwestycje została zrealizowana w terminie zgodnie ze wszystkimi założeniami. Każdemu, kto rozważa budowę takiego domu gorąco polecam tego wykonawcę. http://www.wikpol.krakow.pl/