Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Żyto w doniczce, problem błahy ale będę wdzięczna za radę

Polecane posty

Gość gość

Wpadłam na pomysł dekoracji na święta, a że nie posiałam wcześniej żyta czy co tam się sieje (rzeżucha śmierdzi :( ), to przyniosłam z pola kawałek ziemi z żytem i wsadziłam. Pomysł do bani, bo żyto jak się podniosło, zrobiło się wielkie i ma takie grube źdźbła, niezbyt to ładne. Pomyślałam, że na święta przytnę je, a czubki przytnę by były cienkie jak naturalnie rosnące żyto. Ale wtedy one szybką zbrązowieją, prawda? Da się zrobić coś innego? Chętnie kupiłabym gotowe zielone żytko, ale chyba się nie da

Gość gość
jeszcze jakies genialne pomysly?? zyto akurat jest chyba najwiekszym chwastem z wszystkich traw ktore jemy :) a ty jestes taka durna od urodzenia?? czy babci na wsi nie mialas?? :) a serio jeszcze raz bo nie c'mon rzezucha ci zmierdzi, zyto ci wyroslo kup sobie plastikowe jajeczko i nie marudz

Gość gość
nie znam się na zbożach i nie, nie miałam babci na wsi, nie wszystkie babcie mieszkają na wsi, wiesz? :O Też jesteś strasznie mądra. Nie miałam dostępu do innego zboża to przyniosłam to co było byle było zielone, nawet nie wiem, czy to na pewno żyto, och głupia ja, ale rolniczej nie kończyłam :D dzięki za radę :O

Gość gość
a teraz foch strzele takiego focha, ze na pewno bedzie prosil wiesz to moze dziala na nich, bo sa prosci jak budowa mlotka a tak serio, przynioslas, podlewalas bylo cieplo to zwyczajnie uroslo to jest trawa ta sama rodzina trzeba bylo w zimnym przetrzymac jak chcialas miec ladne zielone lodyzki i przeniesc dopiero teraz po prostu to rosnie naturalnie a ozime musza w gruncie przetrzymac naprawde silne mrozy to jest az tak trudne do ogarniecia?

Gość gość
Ale jak przyniosłam to też nie było ładne, bo leżało na ziemi, a teraz nie tyle urosło, co podniosło się w cieple. Owszem, jest to dla mnie trudne do ogarnięcia, bo kiedyś już tak zrobiłam i było ok, widocznie było to inny rodzaj zboża. A ja teraz pytam czy da się coś z tym zrobić, gdybym podcięła tak jak mówię byłoby ok na te 2 dni, ale obawiam się, że bardzo szybko zbrązowieją te przycięte końcówki

Gość gość
Posiej owies, zdąży wyrosnąć do świąt, jeśli namoczyć ziarna w lekko ciepłej wodzie. Następnego dnia posiej do ziemi albo na mokrą watę na talerzu. Możesz też kupić gotowe podłoże z nasionami trawki dla kota.

Gość gość
posluchaj dobrej wczesniejszej rady tylko nie wymyslaj z podlozami to nie ma sensu, te chwasty jak i rzezucha, na ligninie tez wykielkuja wiem czepilam sie:), przepraszam ale ..tak jakos wyszlo nieszczesliwie i nie nie obcinaj, moze to i sa trawy, ale "nie takie" :) i jak przytniesz to raczej zdechnie a nie sie "rozkrzewi"