Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Jak ugotować smaczną zupę bez mięsa ?

Polecane posty

Gość gość

Wiadomo zupy na mięsie są smaczniejsze jakby "pełniejsze" w smaku ale za to nie zbyt zdrowe ;-) Można ugotować smaczną i zdrową zupę bez mięsa tylko na warzywach ? Jak gotujecie takie zupy?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
pisze się niezbyt

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Hej powyżej !!!!Z kulturą widzę u ciebie na bakier:p Z zup na mięsie to tylko rosół,grochową ,fasolową,żurek - reszta bez:) Żeby zupa była smaczniejsza to dobrze warzywa uprzednio podsmażyć na maśle klarowanym,potem ugotować do miękkości i zblendować.Jeśli nie całkiem lubisz krem osobno ugotuj ziemniaki pokrojone w kostkę i dodaj do zmiksowanych warzyw.Możesz kilka łyżek śmietanki kremówki dodać.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
dodać przyprawy, szczególnie lubczyk bez lubczyka zupa jest pusta i niesmaczna dodać ziemniaki w celu zagęszczenia zupy, rozgotowane dodać śmietanę i nie bać się jej bo zdrowa jest można okrasić zrumienioną cebulką wykorzystać wywar z jarzyn

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
prócz rosołu i flaków nie gotuję zup na mięsie. Po prostu jarzyny podsmażam na maśle klarowanym, zalewam wodą i gotuję. dodaję do smaku ziele angielskie, liść laurowy, sól, cukier - (tak cukier), czosnek, pieprz, lubczyki co mi tam w duszy gra. na koniec warto dać świeże zioła - choćby koperek czy pietruszkę. Można dać trochę świeżego masła lub śmietany. Np pieczarkowa - w rondlu podsmażam - cebulę, włoszczyznę, pieczarki i ziemniaki, od razu z przyprawami. Pomidorowa - warto też przysmażyć przecier pomidorowy - lepszy jest smak

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
niezbyt z błędem napisałam z pośpiechu ;-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Dziewczyny podajcie konkretne przepisy na zupę tylko na warzywach. Jak gotujecie krok po kroku taką zupę.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Pierwszy raz widzę/czytam, żeby zupa na wywarze np. z indyka była niezdrowa.... - jest na pewno zdrowsza od zupy na smażonych (na tłuszczu) warzywach :O

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
pomidorowa - do 1 l przecieru pomidorowego dolewam 0,7-1l wody. Gotuję. Na patelni przesmażam mały słoiczek koncentratu z 2-3 łyżkami cukru. Wrzucam do zupy. Dodaję 2 ząbki czosnku, sól, pieprz do smaku, oregano, bazylię, łyżeczkę wędzonej papryki, ewentualnie jeszcze trochę cukru. Dodaję 2 łyżki masła. Gotuję na małym ogniu przez 15 minut. Podaję ze świeżą bazylią, czasami wkrajam trochę mozzarelli. Barszcz czerwony - do garnka z burakami dolewam wodę - tak, aby ledwo przykryła warzywa. Gotuję na małym ogniu, do momentu, aż 1/3 wody wyparuje. Dodaję cukier, sok z cytryny/ocet, ew. zakwas buraczany, sól, pieprz, śmietankę, koperek. Voila. Grzybowa - na maśle klarowanym smażę cebulę, pieczarki, liście laurowe, pietruszkę, pół selera, kila ząbków czosnku. Zalewam wodą. Gotuję na małym ogniu min. 20 minut. Wyjmuje liscie laurowe. Miksuję na gladko - można ten etap pominąć, ale ja nie lubię farfocli w zupie. Dodaję koncentrat grzybowy i suszone grzyby uprzednio zalane wodą na min. kilka godzin. razem z tą wodą. Gotuję pół godziny. Dodaję pokrojone ziemniaki, doprawiam solą, pieprzem, koperkiem, zabielam śmietaną, ew. dodaję maslo.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Zupy na mięsie są bardzo niezdrowe (powodują artretyzm i bardzo obciążają nerki).

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość zupolubny
POMIDOROWA: Podsmażam cebulkę drobno pokrojoną,1 ząbek czosnku,utartą na tarce o grubych oczkach marchew(kilka sztuk)pietruszkę(2-3 sztuki),kawałek selera,por drobno pokrojony,następnie duszę do miękkości,dolewam wody ok 2 litry,dodaję gałązkę lubczyku,trochę oregano,miksuję blenderem,wlewam ok 1 litr dobrego soku pomidorowego i dodaję 3 łyżki keczupu,gotuję kilkanaście minut,przyprawiam do smaku przyprawą warzywną bez glutaminianów lub jeśli nie mam to solą morską,pieprzem,papryką słodką i trochę cukru daję,dodaję pół szklanki śmietanki słodkiej kremówki.Podaję z osobno gotowanym ryżem lub makaronem lub grzankami ,po wierzchu sypię drobno pokrojoną natkę pietruszki. OGÓRKOWA:Gotuję sporo warzyw i pokrojone w kostkę ziemniaki(ok 2 litry wody)jak warzywa będą miękkie wyjmuję je i z wywarem blenderuję,dolewam do ziemniaków,dodaję starte na tarce ogórki podsmażone uprzednio na masełku,do smaku dolewam soku spod ogórków,przyprawiam j.w.dodaję kremówki do zabielenia i posiekany zielony koperek. Warzywna bez śmietany: Podsmażam pokrojone w kosteczki marchewki,pietruszki,seler,por i różyczki kalafiora,dolewam wodę i gotuję warzywa do miękkości,przyprawiam j.w. dodaję lane kluseczki. PIECZARKOWA: - GRZYBOWA: Gotuję do miękkości podsmażone uprzednio warzywa jw.potem miksuję,dodaję trochę wody.Na maśle podsmażam wraz z cebulką pieczarki drobno pokrojone lub ugotowane suszone podgrzybki,dodaję do wywaru warzywnego,dodaję lane kluski,do grzybowej dodaję kilka łyżek suszonych grzybów leśnych zmielonych na proszek,przyprawiam j.w.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Fajne przepisy ,dziękuję.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Jeszcze ktoś ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
gość 2015.03.25 Pierwszy raz widzę/czytam, żeby zupa na wywarze np. z indyka była niezdrowa.... - jest na pewno zdrowsza od zupy na smażonych (na tłuszczu) warzywach pechowiec.gif X To widocznie mało w życiu widziałaś.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja bardzo często gotuję zupy bezmięsne. Owszem jestem na diecie (nie niskokalorycznej, ale rozłącznej) i gotuję gar zupy jarzynowej, którą potem zjadam z różnymi dodatkami (a to z makaronem albo kaszą, a to serem tartym posypię czy właśnie mięso jakieś dodam). Zupa na samych warzywach może być jak najbardziej aromatyczna i esencjonalna. Nie wspomagam się żadnymi kostkami, wystarczy liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk, włoszczyzna, ulubione przyprawy i voila! I dużo jarzyn, bo lubię zupy gęste i treściwe. Dziś będzie fasolowa

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Spróbuj ten przepis: pycha ;-) Zupa gulaszowa bez mięsa Tym razem gulaszowa ale w wersji bez mięsa .Pyszna ,aromatyczna ,lekko strawna .Smakuje PRAWIE tak dobrze jak wersja z mięskiem ,ale Prawie jednak robi rożnicę Zrobiłam z : dużej młodej cebuli kilku małych młodych ziemniaczków żółtej i zielonej papryki kawałka papryki czerwonej konserwowej dużej ilości majeranku ,kminku ,ostrej papryki ,soli ,pieprzu Do tego kartonik jakiegoś dobrego przecieru pomidorowego kilku łyżek ketchupu ostrego 4 duże ząbki czosnku 2-3 łyżki zalewy z papryki ( można pominąć ) Do garnka wrzuciłam pokrojoną w plasterki cebulę ( można podsmazyć ,ale to dodatkowe kalorie ) ,paprykę i ziemniaki pokrojone w kostkę .Gotowałam całość do miękkości .Dolałam koncentrat ,ketchup i zalewę .Doprawiłam dużą ilością majeranku ,kminku ,soląi pieprzem .Na koniec dodałam cztery duże ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę .Pycha

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×