Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Przykłady ćwiczeń na zmiany zwyrodnieniowe kręgosłupa.

Polecane posty

Gość gość

Witam.Niedawno wykryto u mnie zmiany zwyrodnieniowe w częśc****ersiowej kręgosłupa.Czy jest tu ktoś,kto zmaga się z tym schorzeniem i może podać przykłady pomocnych dla mnie ćwiczeń?Rehabilitacja dopiero za miesiąc a chciałabym jak najszybciej przeciwdziałać dalszym następstwom tej choroby.Nie znalazłam zbyt wielu informacji na ten temat w internecie,nie mogę też skorzystać z YouTube,gdyż piszę z telefonu.Z góry dziękuję za wszystkie porady :-)

Gość gość Edyciak
1. Leżenie na plecach, nogi ugięte w kolanach, stopy oparte o podłoże. (Możesz włożyć rękę pod lędźwia) wciskaj lędźwia w podłoże z wytrzymaniem ok. 5 sekund z wydechem. 2. Pozycja jak wyżej, ramiona splecione na klatce piersiowej. Na wydechu unoś głowę i barki, powrót - wdech. 3. Pozycja jak wyżej, ramiona wzdłuż tułowia. Przyciągaj do brzucha złączone kolana - na wydechu.

Gość gość Edyciak
4. Pozycja jak wyżej, ramiona wzdłuż tułowia. Unoś miednicę do góry na wydechu. 5. Leżenie na brzuchu, łokcie blisko ciała, ręce na wysokości barków, oparte o podłoże. Unoś tułów poprzez wyprost w stawach łokciowych, nie odrywając bioder od podłoża. 6. Pozycja jak wyżej, ramiona skrzyżowane, ręce pod czołem. Unoś ramiona i głowę do góry.

Gość gość Edyciak
7. Pozycja jak wyżej, ramiona wysunięte w przód. Unoś ramię i przeciwległą nogę na zmianę. 8. Klęk podparty. Unoś ramię i przeciwległą nogę do poziomu, tak by tworzyły jedną linię z tułowiem. Palce stóp naciągnięte na siebie. 9. Pozycja jak wyżej. Koci grzbiet.