Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

agnieszkaaaa16

Au Pair w Anglii

Polecane posty

Cześć! Przepraszam, jeśli się powtarzam z tematem, ale jestem nowa i trochę dociekliwa :P Jak pewnie się domyślacie mam małe wątpliwości i mnóstwo pytań związanych z byciem Au Pair w Anglii. Chciałabym spróbować, ale naczytałam się już takich opinii i dosłownie sieczkę z mózgu mam... Pomożecie mi rozwiać wszelkie wątpliwości? 1. Czy ktoś z Was korzystał z agencji chyba Go Au Pair ze strony AuPair.pl? Jakie są Wasze opinie? Jakie doświadczenia? 2. Na co powinnam zwrócić szczególną uwagę przy wyborze rodzinki? 3. Jak ogromny jest szok kulturowy i bariera jezykowa po przyjeździe do host-rodziny? Dodam, że jestem bardzo dobrą uczennicą (czerwony pasek był zawsze) i z językami nie mam problemów, ale przy okazji bardzo się boję też tego :P 4. Jak mam napisać ten list do rodziny? Nie chcę zrobić z siebie księżniczki bez wad, bo przecież nie o to chodzi. 5. Jakie były wasze obowiązki jako Au Pair? 6. Jak długo będę oczekiwać na znalezienie rodziny? Ile u Was to trwało? 7. Czy ogólnie polecacie ten program? Właśnie kończę liceum i nie bardzo wiem co zrobić z życiem... Nie chcę być tutaj w Polsce bo nie widzę żadnych perspektyw rozwoju... Wg Was, czy to dobry pomysł na start w obcym kraju i odpowiedni fundament do przyszłości za granicą? Z góry dzięki za odpowiedzi. Czekam na wszelkie rady, każda się przyda.

Gość gość
Ja byłam ale w Niemczech i jak najbardziej polecam

Gość gość
Ok. Pojechałam praktycznie z zerową znajomością języka ponieważ zawsze uczyłam się angielskiego. W załatwieniu formalności pomogła mi wówczas koleżanka która mieszka od lat w Niemczech...

Gość gość
Miałam swój pokój, rodzina wysłała mnie na kurs na który chodziłam dwa razy w tygodniu. Niemka też znała dziewczyny w mieście z Polski które też pracowały jako au pair, zaprosiła je aby mi wszystko wytłumaczyły.Pokazały gdzie jest metro, jak dojechać do szkoły itp.

Gość gość
Mieli czwórkę dzieci. Ja opiekowałam się dwójką najmłodszych, czyli 3 latkem i kilkumiesięcznym bobasem. Dostałam z agencji ankietę do wypełnienia.Były tam pytania o umiejętności,zainteresowania...także o liczbę dzieci którymi chciałabym się opiekować. Jeśli lubisz dzieci to możesz wpisać więcej ale z perspektywy czasu wybrałabym opiekę nad 1 dzieckiem

Gość sonia098
au pair to świetny program, nie zarobisz na tym ale możesz pozwiedzać, podszkolić język, poznać nowych ludzi. Najwaźniejsze: nie decyduj się na rodzinę polską bądź polsko-angielską (takie też szukają au pair w UK) bo będą cię wykorzystywać. Już pomijam to, że mija się to z ideą tego programu. Najważniejsze to musisz ustalić czy będziesz tylko au pair czy też mother help czyli czy będziesz wykonywać prace domowe. Au pair nigdy nie byłam ale mieszkam w UK od 12 lat i wiem jakie tu są rodziny. Dzieci brytyjskie są mega rozpieszczone. Co do szoku kulturowego to nie obawiaj się takowego. Język angielski na pewno znasz, akcent zaczniesz łapać w miarę szybko.

Szczerze mówiąc to myślałam nawet trochę o odłożeniu sobie czegoś tam, nie jakieś zawrotne sumy, ale tak, żeby chociaż na 2 miesiące po zakończeniu programu starczyło, bo wychodzi na to, że wyjadę w czerwcu no i wtedy za rok w czerwcu skończę, więc mam caaaałe wakacje przyszłe, żeby znaleźć pracę sezonową, a potem podjąć studia w Anglii i wtedy już nie będzie problemu z językiem :D a wgl to łatwo znajduje się pracę sezonową w jakimś większym mieście? mnie to już tak wszyscy postraszyli, że coraz więcej pytań mam :P