Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

jestem w ciazy prację fizycznie moja ciaża jest zgrożona

Polecane posty

Gość gość

jestem w 5/6 tyg ciązy i jest zagroóżna ponieważ miałam plamienia ale dostałąm leki leżę i mam nadzieję ze będzie ok. Ale pracuję dzisiaj i jutro akurat mam wolne pracuję fizycznie dzwigam non stop ciężkie rzeczy. lekarz kazął mi przyjść jutro po zwolnienie. ale co z pracą umowę mam jeszcze przez 1,5 roku. co mam robić ?

Gość gość
Dbać o życie dziecka.

Gość gość
to wiem ale czy mają prawo w pracy dac mi wypowiedzenie ? lekarz powiedizął albo dziecko albo praca jasne że dziecko

Gość gość
martwię się ze mnie zwolnią ale teraz cały czas zwolnienie na miesiąc prawdopodobnie. nie wiem a może ubezpieczyc sie w krus ? i wtedy mam 300 zł miesięcznie plus koło 4 tyś jak urodzę. a jak jest w zus ?

Gość gość
Przecież jak jesteś w ciąży i masz umowę o pracę to nikt Cię nie może zwolnić aż do końca macierzyńskiego.

Gość gość
nie do końca macierzyńskiego tylko do dnia porodu. Jeśli umowa się kończy na macierzyńskim to pracodawca nie ma obowiązku jej przedłużać. W sytuacji autorki która ma umowę jeszcze na 1,5 roku. Po porodzie otrzyma macierzyński "od pracodawcy" na 9 miesięcy. Potem jeśli pracodawca nie przedłuży z nią umowy - świadczenie macierzyńskie przez 3 mies będzie płacił ZUS.

Gość gość
a po macierzyńskim też chyba autorka może zahaczyć przynajmniej część urlopu rodzicielskiego (również płatnego choć mniej) czyż nie ?

Gość gość
gdy była mowa o macierzyński przez 9 plus 3 miesiące to chodziło przecież o wypłatę całego zasiłku za rok czasu po porodzie czyli za macierzyński i rodzicielski już. Po tym czasie nic więcej nie ma.

Gość gość
a powiedzcie mi ile jest pieniędzy za zwolnienie i potem po porodzie ?

Gość gość
L4 w czasie ciąży jest płatne 100%. Jeśli zadecydujesz od razu że idziesz na rok macierzyński + rodzicielski przez cały ten okres będziesz dostawać 80% wynagrodzenia. Jeśli pójdziesz na macierzyński pół roku i dopiero w jego trakcie zdecydujesz że weźmiesz jeszcze rodzicielski pół roku to macierzyński będzie płatny 100% a rodzicielski 60%. - w sumie finansowo na jedno wychodzi

Gość gość
nikt cie nie zwolni nie szalej. Pracodawca nie może Cie zwolnić, nawet jeśli za np. 5 miesięcy kończy Ci się umowa o pracę. Kobieta jest chroniona i do dnia porodu pracodawca musi przedłuzyć jej umowe, a potem macierzynski wypłaca zus. Przy minimalnym wynagrodzeniu zasiłek wynosi lekko ponad 900 zł