Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gośćchrz

Znowu chrzciny

Polecane posty

Gość gośćchrz

Hej mam być chrzestną mojego brata synka i mam wielki dylemat . Co dać na prezent .....wiem ze najlepiej kasa ale u nas z nią krucho ,może złoty łańcuszek ale to też pewnie duże koszty. myślę że tak 300 zł spokojnie wyskrobiemy... tylko jest problem,brat jest wielkim materialistą i zaraz będzie gadanie że daliśmy tyle tyle a on 6 lat temu dał mojej córce na chrzest 500 zł w kopercie... poradzcie ile teraz się daje na chrzest albo co się kupuje...

Gość gość
daj tyle co masz albo nie zostawaj chrzestną i tyle

Gość gość
Ja nie roumiem takiego podejscia, chrzesny nie jest dla pieniedzy

Gość gość
daj lancuszek, dobry pomysl

Gość gośćchrz
ja też nie rozumiem my wybieraliśmy chrzestnych z innych powodów , ale moj brat taki jest i co mam zrobić to facet 34 letni i go nie zmienię ,wiem o tym że będzie wypominał bo ma córkę i jej chcrzestnym dogaduje

Gość gość
mieszkam w czestochowie i kiedy mój maz został chrzestnym dal 1000zl bo u nas az tyle daja chrzestni

Gość gość
"Ja nie roumiem takiego podejscia, chrzesny nie jest dla pieniedzy" jak to nie dla pieniedzy,a niby to po co,u katoli wszystko jest robione na pokaz i dla pieniedzy,wyłącznie dla pieniędzy

Gość gość
Kup łańcuszek. Materialiście zawsze będzie malo.

Gość gość
Głupie ludzie chrzcić to się powinien ktoś kto ma 18 lat i sam może podejmować decyzję!A nie wpisywać kogoś jako niemowlaka do sekty pedofilii kościelnej!

Gość gość
Religie i sekty powinny być dozwolone od 18 lat.

Gość gość
gość dziś x popieram

Gość gość
Tuczcie tuczcie dalej kościół katolicki tych spasionych czarnych wieprzy.

Gość gość
A może się ktoś zapyta tego niemowlaka do jakiej partii politycznej go zapisać?Wszak to to samo co chrzest i tak nie może podjąć świadomej decyzji?

Gość gość
Polska = Ciemnogród + Średniowiecze

Gość gość
jasne ,i z tym się zgadzam że chrzesty powinien być w wieku 18 lat . ja jestem ochrzczona i byłam u komunii ale u bierzmowania już nie bo nie chciałam sama i się uparłam.... dlatego rozumiem to wszystko ale pomimo tego swoje dzieci ochrzciłam bo jak będą wierzący to będą mieli do mnie pretensje że w dorosłym życiu muszą brać chrzest i komunię Ilu z was tu wypowiadających nie jest ochrzczona ????

Gość gość
''Wpajanie małym dzieciom wierzeń religijnych jest gorsze od molestowania seksualnego'' - Prof.Richard Dawkins

Gość gość
Do gość z 21.16 U mnie taka sama sytuacja był chrzest[wbrew mojej woli nikt mnie nie pytał o zdanie]była komunia[za mały by myśleć]a u bierzmowania już nie byłem.

Gość gość
gość dziś x ale głupota wiadomo że po molestowaniu jest trauma do końca życia jeżeli chodzi o religie to nie ma czegoś takiego

Gość gość
ja miałam bierzmowanie bo jeszcze nie myślałam o tych rzeczach

Gość gość
nie chcę tu rozwijąć dyskusji o tym po co chrzcimy ale dalej dużo ludzi jest wierzących choć wydaje mi się że coraz mniej .... czy to 300 zł to mało? moim zdaniem nie to w sumie tyklo chrzest ..... czy przy takim materialiście lepiej coś kupić bo wiadomo że na dziecko nie wyda

Gość gość
Do gość z 21.16 Zrobiłaś źle chrzcząc swoje dzieci mimo że sama nie wierzysz czy straciłaś wiarę bo u bierzmowania już nie byłaś.Piszesz bo ''będą miały do mnie pretensję że muszą się chrzcić w wieku dorosłym''.To jest kompletny nonsens gdybyś nie ochrzciła zostawiła byś wybór chcesz rób nie to nie a tak wyboru już nie mają bo zdecydowałaś za nie.Jak by podjęły decyzję w wieku dorosłym co do chrztu to nie jest wstyd tylko były by w pełni świadome gdzie wstępują i po co .Były by bardziej świadome swojej decyzji i i wiary .Mylisz pojęcia dopiero chrzcząc zrobiłaś krzywdę zabierając im wybór.

Gość gość
Do gość z 21.20 ''Jeśli chodzi o religię nie ma traumy''.A co to jest jak klecha od przedszkola straszy dziec****ekłem!

Gość gość
gość 21:25 ty na pewno nie byłaś ochrzczona/ny i twoi rodzice czekali do pełnoletności żebyś miał wybór :D mało tego mąż jest wierzący a ja nie i na tym to również polegało że ja wyraziłam zgodę na chrzest ale co zrobią w przyszłości moje dzieci to mi to wisi koło pisi :)

Gość gość
Do gość z 21.28 No już ci może wisieć bo z kościoła wypisać się nie da nawet jak się zrobi apostazję.Ta organizacja działa jak sekta.Skoro jesteś nie wierząca to po co się godziłaś na te gusła?

Gość gość
jak napisałam wyżej to mąż jest wierzący i twierdzi że on z dziecmi będzie chodził do kościoła itd.... ty mi gościu też nie odpowiedziałeś na pytanie :)

Gość gość
Do gość z 21.35. To ci odpowiadam mnie ochrzcili jak jako niemowlaka[nie pytając o zdanie] u komunii byłem [za mały by myśleć] u bierzmowania nie byłem nie wierzę.Jak bym miał dzieci to na 100% bym nie chrzcił i pozostawił wybór żeby same zdecydowały jak będą pełnoletnie .

Gość gość
więc jednak masz chrzest i komunię i cię nie oceniam ja też wyboru nie miałam ale jeszcze raaz podkreślam że mój mąz nalegał bo jest wierzący i ja się zgodziłam. Nawet gdyby, trudno będą występowac jako katolicy ale wcale nie będą mieli przymusu chodzić do kościoła , dawać na tace (nowe bryki);) Dam wam przykład naszego ksiedza że na kolędzie nic nie bierze !! za chcrzest nic nie bierze a za ślub dowiem się za niedługo bo szykuje się w rodzinie ,także nawet księzy nie ma co wrzucać do jednego worka ,choć ja mam złą o nich opinię ,oczywiście u "nich 'występuje najwięćej pedofilii ,między innymi...